Chce vláda aby sme pracovali aj počas Veľkého piatku?

1,633
Kultúra smrti

 

S požiadavkou nižšieho počtu voľných dní prišli zamestnávatelia a vláda zvažuje, že dva dni pracovného pokoja naozaj ubudnú.
 
Zamestnanci budú pracovať o dva dni v roku viac, ako boli doteraz zvyknutí.
Aj to má byť podľa informácií Pravdy v novom programovom vyhlásení vlády, ktoré v piatok schváli kabinet premiéra Roberta Fica.
 
„Veľa vecí, ktoré budú naznačené v programovom vyhlásení ohľadom počtu sviatkov, ale aj ďalšie, sa budú riešiť na fóre, ktoré chceme ihneď konštituovať s partnermi sociálneho dialógu, a to bude Rada pre solidaritu a rozvoj,“ povedal pre Pravdu šéf zboru poradcov premiéra Vladimír Faič. Konkrétnejší však nechcel byť.
 
Podľa informácií Pravdy je predpoklad, že by sa zrušili dva štátne sviatky, z toho jeden cirkevný.
Nedá sa vylúčiť, že katolícka cirkev bude mať záujem zrušiť skôr taký deň voľna, ktorý nie je spojený s cirkevne prikázaným sviatkom.Takými sú z voľných dní Veľký piatok na veľkonočné sviatky a 15. september – deň, keď Slovensko oslavuje Sedembolestnú Pannu Máriu.
 
Veľký piatok sa však vníma skôr ako sviatok určený pre evanjelikov a Sedembolestná pre katolíkov.
Znenie vládneho programu aj s ďalšími podrobnosťami ešte nie je známe. Úrad vlády ho tají a chce ho zverejniť až v piatok po rozhodnutí kabinetu.
 
Rušenie sviatkov by privítali najmä zamestnávatelia. "Je pravda, že máme najviac platených štátnych sviatkov v rámci únie, tá diskusia je na mieste," povedal Tibor Gregor z podnikateľského Klubu 500. 
 
Zástupca Odborového združenia KOVO Emil Machyna si však takúto zmenu vie predstaviť len za predpokladu, že by sa zároveň skrátil pracovný čas na 7 hodín denne. 
"Keď sa predlžuje pracovný čas, tak zamestnávatelia potrebujú menej ľudí," povedal Machyna s odkazom na to, že už dnes máme vysokú nezamestnanosť. 
 
Podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska pripadalo na Slovensku počas posledných štyroch rokov na pracovné dni 10,8 sviatkov, zatiaľ čo v susednom Česku je to napríklad len 8,6 sviatkov. Podľa Róberta Kičinu z Podnikateľskej aliancie by znižovanie počtu sviatkov prospelo výkonu našej ekonomiky. 
 
Do akej miery by takéto opatrenie mohlo ekonomike pomôcť, nie je celkom jasné. Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák hovorí, že keby sa priamo úmerne zvýšil výkon ekonomiky, zvýšil by sa HDP vďaka zrušeniu dvoch sviatkov o 0,8 percenta a príjmy rozpočtu o 0,2 až 0,3 percenta. 
 
V reálnej ekonomike to však bude zrejme fungovať inak, hovorí analytik. Aj aktuálne totiž prípadné výpadky počas sviatkov nahrádzajú firmy zvýšenou produkciou v bežných dňoch alebo vyrábajú počas sviatkov s príplatkom za nadčasy. 
 
"Predpokladáme tak, že vplyv zrušenia dvoch štátnych sviatkov na HDP a príjmy rozpočtu bude výrazne menší, ak nie zanedbateľný," dodal Koršňák.
 
Firmy však dúfajú, že sa uľaví aspoň ich rozpočtom, keďže by nemuseli musieť cez dva sviatky platiť nadčasy.