Belgický arcibiskup "bojuje" pôstom a modlitbou proti eutanázii detí

1,729
Kultúra života

Belgicko chce uzákoniť eutanáziu detí

Belgický arcibiskup André-Joseph Léonard vyhlásil deň pôstu a modlitby proti eutanázii detí v tejto krajine. Informáciu na svojom webe v utorok zverejnila Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Eutanázia alebo inak nazývaná asistovaná samovražda je dobrovoľné ukončenie života na základe žiadosti pacienta. V Európe je legálna v troch krajinách – Belgicko, Holandsko a Luxembrusko. Belgicko prijalo zákon o eutanázii v roku 2002, kedy povolilo asistované ukončenie života v prípade slepoty, depresií, anorexie či nepodarenej operácie na zmenu pohlavia. Teraz snahy zákonodárcov idú ešte ďalej. Chcú uzákoniť eutanáziu detí, rovnako ako je tomu v Holandsku, kde „právo“ na eutanáziu majú deti od dvanástich rokov.

Senátor za Socialistickú stranu Belgicka Paul Magnette to zdôvodnil slovami, že je dôležité zobrať na vedomie, že trpia aj maloletí. V dobe rozvinutej paliatívnej starostlivosti pôsobia jeho slová alibisticky, pretože ako uviedol Paul Russel „nikdy to nebude voľba dieťaťa. Rovnako to nebude voľba rodičov. Ostane to rozhodnutím lekára, ktorý pripraví a podá smrteľnú dávku. To je realita, pred ktorou nemožno utiecť. Bez ohľadu na mentálne schopnosti dieťaťa, nikdy nenastane situácia, že jemný tlak, skutočný alebo pociťovaný, nebude súčasťou a základom dohody. Tak to proste je.“

Belgický zákon legalizujúci zabíjanie maloletých bol už v decembri vlaňajšieho roka schválený senátom. 28. januára ho schválila právna komisia poslaneckej snemovne a v priebehu najbližších dvoch týždňov bude predložená na hlasovanie v druhej komore parlamentu.

Proti schváleniu zákona o eutanázii maloletých vystupujú predovšetkým kresťania, ale tiež židia a moslimovia. Žiaľ, zatiaľ neúspešne. Preto arcibiskup André-Joseph Léonard vyhlásil 6. február za deň modlitby a pôstu. Modlitbové bdenie bude prebiehať vo všetkých belgických mestách.