Alexandria sa spamätáva z krvavej omše: V kostole zabili 21 ľudí

1,388
Kultúra smrti

02. 01. 2011 12:29 - Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších 79 utrpelo zranenia pri výbuchu bomby pred kostolom v meste Alexandria na severe Egypta.





 
 Ako informovali svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva vnútra, ničivý výbuch pri kostole bol dielom samovražedného atentátnika. Cieľom jeho útoku boli koptskí kresťania, zhromaždení na novoročnej omši.

Vyšetrovanie ukázalo, že nešlo o bombu nastraženú v aute, ako sa pôvodne predpokladalo. Bezpečnostné zdroje sa spočiatku na základe informácií očitých svedkov domnievali, že explodovalo 100 kilogramov výbušnín uložených v automobile zaparkovanom pred kostolom.

Atentátnik mal pri sebe podomácky vyrobenú bombu a pravdepodobne pri výbuchu zahynul, uviedlo ministerstvo vnútra v komuniké, ktorého znenie odvysielala egyptská štátna televízia.

"Za naplánovaním a vykonaním útoku sú zahraničné elementy," píše sa v stanovisku rezortu diplomacie. V odpovedi na útok začala následne skupina rozhnevaných kresťanov hádzať kamene na neďalekú mešitu, čo vyústilo do zrážok s políciou.

Egyptský prezident Husní Mubarak vyzval Egypťanov, aby sa "kopti a moslimovia spoločne postavili proti terorizmu a proti tým, čo ohrozujú bezpečnosť, stabilitu a jednotu krajiny".

Kresťanom na celom Blízkom východe pohrozila nedávno organizácia napojená na al-Káidu, ktorá sa nazýva Islamský štát v Iraku. Vo svojom vyhlásení uviedla, že kresťania sú legitímnymi cieľmi.

Táto islamistická skupina sa domáha, aby bol na egyptskú koptskú cirkev vyvinutý nátlak s cieľom presvedčiť ju, aby zo svojich radov "prepustila" dve Egypťanky, ktoré o sebe tvrdia, že konvertovali na islam, ale koptská cirkev ich násilím zadržiava.

V osudnom kostole sa dnes uskutočnila omša

Kresťania sa dnes vrátili na nedeľné modlitby do ortodoxného kostola v egyptskom prístavnom meste Alexandria, ktorý sa v sobotu na Nový rok stal terčom útoku samovražedného atentátnika.

Sobotňajší útok bol najhorším atentátom na egyptskú kresťanskú menšinu za uplynulé desaťročie, pripomenula agentúra Associated Press. V reakcii na útok začala následne skupina rozhnevaných kresťanov hádzať kamene na neďalekú mešitu, čo vyústilo do zrážok s políciou.

Autor:  TASR