Novozélandske školy pomáhajú zabezpečiť mladým dievčatám potrat v utajení.

124
Jakub Betinský
Kultúra smrti

WELLINGTON, 16 maj, 2011 (LifeSiteNews.com) - Rodičia na Novom Zélande sú zdesení zistením, že štátne školy pomáhajú mladým dievčatám vykonať potrat v utajení.

V nedeľnom vydaní novozélandských novín Star-Times zverejnili správu podľa zdrojov agregácie Matta Drudga, v ktorom matky vyjadrili svoj hnev po tom, čo sa dozvedeli, že ich dcéry urobili zničujúci výber abortovať svoje dieťa samé, zo strachu z reakcie svojej rodiny.

Istá anonymná matka povedala, že bola doslova zdesená, keď zistila, ze jej 16-ročná dcéra držala potrat v tajnosti a klamala o príčine svojej bolesti, keď ju jej matka prichytila ako plače. Samotná žena aj priatelia boli zdesení z toho, že dievča muselo prejsť tou hrôzou na vlastnú päsť a školskí poradcovia mali pocit, že by s nimi nemala hovoriť.

Matka povedala, že následné poradenstva pre jej dcéru po potrate takpovediac neexistovali a že bola príliš rozrušená na to, aby konfrontovala školu. Dievča pripúšťa, že v konečnom dôsledku bola príliš divoká a zrejme aj stále je.

Ďalšia mama povedala, že narazila na tvrdý múr, keď sa snažila získať informácie od školy o možnom potrate pre jej 15-ročnu dcéru.
 

Právnik, ktorý písal o zákonoch na ochranu súkromia v školách Nového Zélandu vysvetlil, že diskrétnosť poradcu sa vzťahuje aj na potraty.

Keď sa jedná o antikoncepciu a potraty poradcovia potrebujú súhlas osoby na to, aby mohli zdieľať informácie s rodičmi alebo v škole, povedala Kathryn Dalzielová, právnička v meste Christchurch. Poznamenala totiž, že poradca, ktorý porušil pravidlá dôvery by mohol byť prepustený.


Noviny Star-Times udávajú, že podľa právnych predpisov dievčatá "v každom veku" môžu legálne získať potrat. V roku 2009, z celkového počtu takmer 4000 potratov bolo 79 u dospievajúcich dievčat vo veku medzi 11 a 14.

Článok je zakončený úspešným príbehom 14-ročného dievčaťa, ktoré bolo schopné pokračovať v škole po tom, čo si zvolila život pre svoje dieťa teraz už dvojročné dievčatko.