SC_McMaster-scaled-1-810x500.jpg

Federálny sudca potvrdil zákon o srdcovom tepe v Južnej Karolíne, čo je úder pre plánované rodičovstvo

11
Kultúra života
  • Federálny sudca zamietol právnu námietku proti zákonu chrániacemu nenarodené deti.
  • Guvernér a administratíva sú pripravení brániť zákon a ochrániť právo na život.
  • Najvyšší súd Južnej Karolíny potvrdil platnosť zákona chrániaceho nenarodené deti.
  • Pro-life zákony môžu ročne zlikvidovať 200 000 potratov, potratová lobby sa snaží obísť tieto zákony.

Federálny sudca zamietol ďalšiu právnu námietku proti zákonu Južnej Karolíny, ktorý chráni nenarodené deti s detegovateľným srdcovým rytmom, čo je posledná porážka plánovaného rodičovstva v tomto štáte.

Republikánsky guvernér Henry McMaster ho podpísal v máji 2023, pričom upozornil, že očakáva právnu bitku a že jeho administratíva je pripravená brániť tento zákon proti akýmkoľvek námietkam a je presvedčená, že uspejeme. Právo na život musí byť zachované a my urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme ho ochránili.”

Zákon bol rýchlo zasiahnutý dočasným zablokovaním, ale Najvyšší súd Južnej Karolíny podržaljeho platnosť v auguste a v novembri opäť. Ale namiesto toho, aby uznala porážku, spoločnosť Planned Parenthood South Atlantic podala ďalšiu žalobu, tentoraz na federálny súd, ktorú sudca 5. obvodného súdu Daniel Coble zamietol v 31-stranovom stanovisku zo 16. mája.

“[I]nbsp;je nad slnko jasné, že Valné zhromaždenie malo v úmysle a verejnosť pochopila, že časový rámec zákona začne plynúť približne po šiestich týždňoch,” napísal. “Úlohou tohto súdu nie je určovať, či je zákon dobrý alebo zlý, či má byť politika taká alebo onaká, alebo určovať výsledok na základe osobných názorov. Úlohou tohto súdu je jednoducho určiť úmysel zákonodarcu pri prijímaní predmetného zákona a či je konanie zákonodarcu v medziach ústavy, ako vyplýva z vôle ľudu.”

Coble vyhlásil, že jeho súd “nikdy nebude dopĺňať vôľu Valného zhromaždenia vlastným výkladom, pretože by to bolo priamym porušením ústavy a posvätnej doktríny deľby moci.”

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií a ďalšie tri vrátane Južnej Karolíny zakazujú interrupcie približne v šiestom týždni, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti uplatniteľné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 potratov ročne.

Čítajte: Osemdesiatdeväťtisíc detí bolo zachránených pred potratmi od konca Roeovej: správa

Ale potratová lobby horúčkovito pracuje na tom, aby sa pokúsila tieto odstrašujúce účinky zrušiť regulovanou medzištátnou distribúciou potratových tabletiek, právnou ochranou a finančnou podporou medzištátnych potratových ciest, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, a zakotvenie “práv” na potrat v ústavách štátov.