Pope-Xi-810x500.jpg

Pápež František, kardinál Parolin sa pripojí ku kľúčovému biskupovi menovanému ČKS na čínsko-vatikánskej konferencii

0
Kultúra smrti
  • Pápež František sa zúčastní konferencie o Číne na Vatikáne.
  • Konferencia oslavuje 100. výročie historického Čínskeho koncilu.
  • Účastníci konferencie a ich význam posúvajú udalosť do centra pozornosti.
  • Kardinál Parolin a biskup Shen Bin budú vystupovať na konferencii.

Tento článok bol pôvodne uverejnený spoločnosťou PerMariam:

Pápež František a predstavitelia Svätej stolice sa tento týždeň pridajú ku kontroverzným čínskym osobnostiam na významnej vatikánskej konferencii o Číne, ktorá je označovaná za významné podujatie.

21. mája sa v Ríme’na Pápežskej univerzite Urbana uskutoční konferencia s názvom “100 rokov od koncilu Sinense: Medzi históriou a súčasnosťou.”Podujatie, ktoré organizuje Pápežská misijná spoločnosť’agentúra “Fides” a univerzita, je zároveň produktom Pápežskej komisie pre Čínu - ktorej existenciu Vatikán priznáva len zriedka.

O podujatí informoval zvýraznil denník La Croix, neoficiálny denník francúzskych biskupov, a agentúra Fides o deň neskôr uverejnila vlastnú správu. Samotná konferencia sa koná pri príležitosti 100. výročia historického Čínskeho koncilu alebo Šanghajského koncilu z roku 1924, na ktorom sa zúčastnil pápež Benedikt XV’s list Maximum Illud bol promulgovaný všetkým biskupom Číny  ktorí v tom čase boli všetci misionári, a nie domáci.

Nie je to však ani tak samotná konferencia, ako skôr jej účastníci a okolitý význam, ktoré posunuli udalosť z 21. mája do centra pozornosti.

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Kardinál Parolin potvrdil, že Vatikán chce tento rok obnoviť tajnú dohodu s Čínou

Pápež František má začať konferenciu prostredníctvom videoposolstva, čo znamená zriedkavý pápežský zásah na tému čínsko-vatikánskych vzťahov. Vystúpi aj vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin – Parolin je architektom veľmi kontroverznej čínsko-vatikánskej dohody, ktorú hongkonský kardinál Joseph Zen’označil za “neuveriteľná zrada.”

Po Františkovi a následnom premietnutí 15-minútového videa o konferencii z roku 1924 má druhý príhovor dňa’predniesť šanghajský biskup – biskup Shen Bin –, o ktorom sa viac dozviete nižšie.

Záver dňa bude patriť kardinálovi Luisovi Taglemu, proprefektovi dikastéria pre evanjelizáciu a zástancovi súčasného vatikánskeho postoja ústupkov voči Číne.

Dalším účastníkom a prednášateľom bude Zheng Xiaojun, ktorý pôsobí ako riaditeľ Inštitútu svetových náboženstiev Čínskej akadémie spoločenských vied (CASS) a je tiež generálnym tajomníkom Čínskej náboženskej spoločnosti. CASS je popredným propagátorom sinifikácie náboženstva, ktorou Čína podriaďuje náboženstvá kontrole komunistického štátu, najmä pokiaľ ide o kresťanstvo. CASS sa uvádza, že slúži ako “most” na podporu tohto úsilia o sinicizáciu medzi politickými a náboženskými komunitami,” úlohu, ktorú verejne plní od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci v roku 2012. Jej prítomnosť je preto kľúčová a bola dokonca opísaná ako “bezprecedentná.”

Kým je biskup Shen?

Biskup Shen bol 4. apríla 2023 predstaviteľmi Komunistickej strany Číny (KSČ) ustanovený za nového biskupa šanghajskej diecézy. Jeho vymenovanie prišlo jednostranne prostredníctvom štátom kontrolovanej Skupiny čínskych katolíckych biskupov’, ktorá je súčasťou oficiálneho čínskeho štátom schváleného Čínskeho katolíckeho vlasteneckého združenia (CPA). Skupinu čínskych katolíckych biskupov’ vedie Shen a odmieta autoritu Svätej stolice. (Ako zdokumentoval tento korešpondent zdezde, a zde.)

Šen, člen štátnej cirkvi, tak počas slávnostnej inštalácie neprekvapivo vyhlásil, že bude presadzovať “princíp nezávislosti a samosprávy,” a zaviazal sa k pokusom o “sinizáciu” čínskeho katolicizmu.

Týmto inštalovaním Shena ČKS úplne ignorovala vtedajšieho vatikánskeho’šanghajského biskupa – biskupa Thaddeusa Ma Daqina. Biskup Ma bol umiestnený do domáceho väzenia po tom, ako si ČKS po jeho vymenovaní v roku 2012 uvedomila, že je verný Svätej stolici a nie Pekingu.

Niekoľko týždňov po Šenovom’presťahovaní do Šanghaja dodržal svoj sľub, že “sinizuje” katolicizmus. Predstavitelia ČKS navštívili diecézu v Šanghaji, kde vyzvali miestnych katolíkov, aby “dodržiavali smer sinifikácie náboženstva a aktívne viedli náboženstvá k prispôsobeniu sa socialistickej spoločnosti.”

Vatikánu trvalo niekoľko dlhých týždňov, kým začal konať, po tom, čo bol Pekingom oslepený. Až 15. júla 2023 vydala Svätá stolica vyhlásenie, v ktorom vymenovala Shena do Šanghaja a presunula ho z jeho predchádzajúceho Vatikánom schváleného postu ordinára diecézy Haimen.

František’ krok spätne schváliť rozhodnutie ČKS’bol široko odsúdený katolíkmi, ktorí vyjadrili obavy zo súčasných vzťahov Vatikánu’s Pekingom. “Františkova’politika voči Číne sa naplno odhaľuje ako neodpustiteľná, podlá zrada čínskych katolíkov, keďže je nútený konať ako agent ČKS pri inštalovaní jej poskokov za šanghajského biskupa,” písal The Spectator’s Damian Thompson.

Šanghaj: Kardinál Parolin vlani v lete pre Vatican News povedal: “Svätý Otec František sa rozhodol zahojiť kanonickú nezrovnalosť, ktorá vznikla v Šanghaji, vzhľadom na väčšie dobro diecézy a plodné vykonávanie biskupskej’pastoračnej služby.”

Kardinál štátny sekretár potvrdil, že úmysel pápeža Františka’legitimizovať preloženie Šen’je v zásade pastoračný a umožní biskupovi Šen Binovi pracovať s väčším pokojom na podporu evanjelizácie a rozvíjania cirkevného spoločenstva.”

Ale expert na Čínu Steven Mosher komentoval v tom čase, že František bol fakticky donútený prijať Šen’ův krok, aby si zachoval tvár:

Ak by pápež František odmietol voľbu ČKS’ktorý sa už presťahoval do biskupskej rezidencie v najväčšej čínskej diecéze’v skutočnosti by svetu oznámil, že biskup Šen je v schizme. A že jeho zmierovací prístup k Číne priniesol len neúspech.

Tak sa stalo, že v lete minulého roka a opäť v máji tohto roku Vatikán ohol vlastnú vôľu pred požiadavkami a tlakom Pekingu. Biskup Shen vystúpi na konferencii Univerzity Urbania’s plným vedomím a pokynmi ČKS, ktorej je predstaviteľom. Kritizujúc takýto obrat udalostí, veterán vatikanistiky Francis Rocca písal minulý týždeň, že “[b]akceptovaním nadvlády oficiálnej cirkvi, ktorej biskupov Šen Bin vedie, Rím v praxi akceptuje nadvládu politiky nad náboženstvom.”

Komentujúc zaradenie Šen’biskupa na konferenciu, Mosher tomuto korešpondentovi povedal, že “biskup Šen Bin má dôveru čínskej komunistickej strany, čo znamená, že ich presvedčil, že jeho prvou lojalitou je strana a jej vodca Si Ťin-pching.”

Nová éra čínsko-vatikánskych vzťahov?"

Konferencii sa zatiaľ nedostalo oficiálnej pozornosti ani propagácie zo strany oficiálnych vatikánskych’spravodajských portálov. Deň po zverejnení správy La Croix’sa na Vatican News objavila krátka správa, ale inak sa zo strany Svätej stolice podarilo zavládnuť skleslému mlčaniu.

Podľa jednej zprávy by však po konferencii mohlo rýchlo nasledovať “dôležité oznámenie” týkajúce sa čínsko-vatikánskych vzťahov. Takýto prvok je významný najmä vzhľadom na širší kontext politických krokov, ktoré sa uskutočňujú, o čom svedčia dva aspekty.

Po prvé, 23. apríla tento korešpondent zverejnil správu od kardinála Parolina, že Svätá stolica chce ešte tento rok obnoviť tajnú dohodu s Pekingom. Oficiálne oznámenie o obnovení dohody’ešte len príde, hoci v posledných rokoch sa zvykne oznamovať koncom leta alebo začiatkom jesene.

Druhé, v rovnakom čase pokračuje kardinál Stephen Chow SJ z hongkonskej diecézy vo svojom kontroverznom úsilí o budovanie vzťahov so štátom kontrolovanou cirkvou ČKS tým, že za týmto účelom podniká ďalšiu cestu do Pekingu. Kardinál Chow konzistentne hovoril o tom, že jeho úloha v Hongkongu je úlohou “staviteľa mostov” medzi Svätou stolicou a Pekingom.

nedávna správa nadácie Výbor pre slobodu v Hongkongu (CFHK) tvrdila, že Chow aktívne pomáha ČKS presadzovať jej agendu. “Katolícka cirkev v Hongkongu aktívne potláča informácie o náboženskom prenasledovaní v Číne a oslabila svoje zameranie na obhajobu práv veriacich v Číne,” napísala autorka správy Frances Hui.

Čítajte: Katolícka diecéza v Hongkongu ‘spolupracuje s ČKS’ na uskutočnení ‘sinicizácie’

Hui sa tiež odvolala na “styčný úrad”, ktorý Svätá stolica dúfa otvoriť v Číne. Podľa Parolina Svätá stolica dúfa v “otvorenie zriadeného styčného úradu Svätej stolice v Číne”, ktorý by “nielenže uprednostnil dialóg s civilnými úradmi, ale tiež prispel k úplnému zmiereniu v čínskej cirkvi a jej ceste k želanej normalite.”

Hui však potvrdil, že takéto plány vyvolávajú “obavy z možnej legalizácie štátom kontrolovaných subjektov. Hongkonskí duchovní sa obávajú nátlaku, aby vstúpili do združení, ktoré sa zaväzujú k vernosti vláde.”

Až v marci tohto roku arcibiskup Paul Gallagher snažil bagatelizovať náznaky, že takýto styčný úrad je pravdepodobný. “Vždy sme verili, že by to bolo užitočné,” povedal Gallagher, ale dodal, že zo strany čínskych úradov v tejto veci nie je “ochota ani otvorenosť”.

Anglický prelát, ktorý v rámci Štátneho sekretariátu pôsobí ako vatikánsky’tajomník pre vzťahy so štátmi a medzinárodnými organizáciami, bol k čínsko-vatikánskej dohode veľmi mierne kritický, zatiaľ čo František aj Parolin naopak túto dohodu dôsledne obhajovali.

Ale bez ohľadu na mierne rozdiely vo verejnom hodnotení dohody medzi Gallagherom a Parolinom, líniu Vatikánu’naďalej určuje – zdá sa, – Parolin. Vzhľadom na to, že čínsko-vatikánska dohoda bude pravdepodobne o niekoľko mesiacov obnovená a Svätá stolica presadzuje vytvorenie styčného úradu, ktorý by mohol slúžiť aj ako trójsky kôň, sa zdá, že politika ústupkov ČKS, ktorá trvá už toľko rokov, bude pravdepodobne pokračovať.

Prevzaté so súhlasom PerMariam.