Screenshot-2024-05-17-2.14.29-PM-810x500.png

Missouri AG žiada od mesta Kansas City "zodpovednosť" po tom, čo jeho účet X zverejnil Harrisona Butkera

11
Kultúra života
  • Generálny prokurátor žiada komunikáciu o doxxingu Harrisona Butkera.
  • Apologét obvinil účet Kansas City z úmyselného doxxingu.
  • AG Bailey presadzuje zákon o ľudských právach v Missouri.
  • Butker je kritizovaný za svoje náboženské presvedčenia a výroky.

Generálny prokurátor štátu Missouri (AG) Andrew Bailey požaduje, aby mu mesto Kansas City odovzdalo komunikáciu súvisiacu s jeho stredajším príspevkom na sieti X (predtým Twitter), v ktorom bol zverejnený tradičný katolícky kopáč NFL Harrison Butker po tom, ako predniesol prokatolícky a prorodinný nástupný prejav.

Niekoľko používateľov X zdieľalo screenshoty medzičasom vymazaného príspevku z účtu Kansas City X, ktorý znel: “Len pripomíname, že Harrison Butker žije v meste [redigované].”

Účet Kansas City X následne zverejnil: “Ospravedlňujeme sa za náš predchádzajúci tweet. Bol zdieľaný omylom.” 

Konzervatívny kresťanský apologét Chase (“Suverénny Brah”) na tento príspevok odpovedal: “To nebola chyba. Niekto z vášho tímu úmyselne zverejnil miesto bydliska Harrisona Butkera’v nádeji, že to ohrozí Harrisona Butkera a jeho rodinu, a to všetko preto, že sa vám’nepáčilo, čo povedal vo svojom prejave. Musíte identifikovať toho, kto to urobil, a vyhodiť ho.”

Vo štvrtok AG Bailey na X oznámil, že jeho “úrad požaduje zodpovednosť” po tom, čo účet na sociálnej sieti Kansas City doxxoval Butkera “za to, že sa odvážil vyjadriť svoje náboženské presvedčenie.”

V piatok Bailey zdieľal list adresovaný starostovi Kansas City Quintonovi Lucasovi, v ktorom obvinil úrad Kansas City z odvety voči Butkerovi za “vyjadrenie jeho úprimne zastávaného náboženského presvedčenia” v nástupnom prejave, pričom argumentoval, že to “znamená diskriminačné správanie, ktoré nie je tolerované našou ústavou ani zákonom štátu Missouri.”

ČÍTAJTE: Biskup Strickland, arcibiskup Cordileone bránia Harrisona Butkera uprostred náporu mediálnych útokov

Generálny prokurátor opätovneodvolal svoju požiadavku, aby starosta “bezodkladne odovzdal svojmu úradu’komunikáciu týkajúcu sa tohto príspevku,” ktorú oznámilv tlačovej správe. Ďalej sa odvolal na zákon o ľudských právach v štáte Missouri’ktorý “zakazuje vládnym aktérom diskriminovať občanov z dôvodu ich úprimne zastávaného náboženského presvedčenia.”

Bailey tiež narážal na snahy, aby Kansas City Chiefs vyradili Butkera z tímu ako “disciplinárne opatrenie voči nemu.” 

“Každého zamestnávateľa alebo štátneho úradníka, ktorý uvažuje o takomto kroku, ubezpečujem, že som pripravený využiť právomoc stanovenú v zákone na obranu princípu slobodného náboženského prejavu,” napísal Bailey. 

A Change.org petícia, ktorá bola spustená s cieľom dosiahnuť Butkerovo odvolanie z Chiefs, obviňuje Butkera z takzvaných “sexistických, homofóbnych, protitransovských, protipotratových a rasistických” poznámok. 

V jeho nástupnom prejave na katolíckej Benediktínskej univerzite Butker odsúdil “mesiac hrdosti homosexuálov”, “vraždenie nevinných detí” pri potratoch a nedávne legislatíva, ktorá považuje “tvrdenia o tom, že Židia zabili Ježiša” za príklad “klasického antisemitizmu.” Hoci jeho výroky ľavičiari považovali za kontroverzné, odrážajú len štandardné, dlhodobo zaužívané kresťanské presvedčenie.

Butker tiež oslavoval skutočnosť, že jeho manželka prijala úlohu “ženy v domácnosti” a dokonca – emocionálne – tomu čiastočne pripísal svoj úspech.

Počas svojho prejavu priznal, že držanie sa katolíckej viery je “kontrakultúrne” a vždy priťahovalo prenasledovanie. “Náš Pán spolu s nespočetným množstvom nasledovníkov boli všetci usmrtení pre svoje dodržiavanie učenia [Cirkvi].”

Čítajte: Petícia stránky LifeSite na podporu Harrisona Butkera prekročila 10k podpisov za menej ako 24 hodín

“Svet okolo nás hovorí, že by sme si mali nechať svoje presvedčenie pre seba vždy, keď je v rozpore s tyraniou rozmanitosti, rovnosti a inklúzie,” povedal Butker a predpovedal reakciu na svoje vlastné komentáre.

Starší viceprezident a hlavný manažér pre rozmanitosť a inklúziu Jonathan Beane sa vo vyhlásení NFL dištancoval od Butkerových poznámok práve preto, že boli údajne v rozpore so zásadou “inklúzie.”  

“Jeho názory nie sú názormi NFL ako organizácie. NFL je neoblomná v našom záväzku k inklúzii, ktorá našu ligu len posilňuje,”povedal. 

LifeSiteNews informoval o mnohých profesionálnych oceneniach, ktoré Butker počas svojej kariéry získal. Je trojnásobným šampiónom Super Bowlu, kopol góly, ktoré rozhodli zápas a vyhrali zápas vo viacerých vysokých zápasoch play-off. V súčasnosti drží rekord s najväčším počtom field goals (deväť) v Super Bowle. Jeho kariérna 89,1-percentná úspešnosť premieňania bodov ho robí druhým najpresnejším kopáčom v histórii ligy.

Božský katolík, ktorý navštevuje výlučne latinskú omšu, Butker, ktorý má len 28 rokov, podpísal zmluvu s Chiefs v roku 2017 po tom, ako ho zrušila Carolina Panthers. V roku 2024 získal tretí Super Bowl za posledných päť rokov. Po svojich mnohých pôsobivých výkonoch neustále vzdával “chválu Bohu”.