NEWS-810x500-Story-3-May-8-2024-810x500.jpg

Najvyšší kenský právnik vyzýva africké krajiny, aby odmietli zmluvu EÚ, ktorá presadzuje potraty, agendu LGBT a sexuálnu výchovu

11
Kultúra života
  • Africké krajiny majú odmietnuť zmluvu EÚ kvôli interrupciám a LGBTQ právam.
  • Zmluva Samoa ohrozuje africké hodnoty a národnú suverenitu.
  • EÚ núti africké krajiny prijať potraty a LGBTQ práva cez obchodnú dohodu.
  • Africké krajiny by mali zvážiť možnosť výhrad alebo odmietnutia zmluvy.

Významný kenský právnik vyzval africké krajiny, aby odmietli zmluvu Európskej únie, ktorá by ich nútila prijať tzv. práva na interrupciu, praktiky LGBTQ a sexuálnu výchovu detí.

Charles Kanjama počas druhej africkej medziparlamentnej konferencie o rodinných hodnotách a suverenite, ktorá sa konala minulý týždeň, varoval, že najnovšia iterácia 20-ročnej obchodnej dohody medzi 79 africkými, karibskými a tichomorskými krajinami (AKT) a Európskou úniou (EÚ) a jej členskými štátmi, ktorú teraz posudzujú africkí zákonodarcovia a ktorá je známa ako dohoda Samoa, ohrozuje hodnoty afrických národov.

 

“Prvou úlohou zástupcov, ktorí sú tu, z rôznych krajín Afriky, je ‘pískať na píšťalku,’ upozorniť orgány v našom vlastnom štáte na problémy s touto zmluvou,” povedal Kanjama.

Kanjama poukázal na to, že hoci Dohoda o partnerstve z Cotonou — predchodkyňa obchodnej dohody — bola pôvodne zameraná na zabezpečenie “preferenčného prístupu európskych tovarov a látok na africký trh,” EÚ neskôr podmienila svoj súhlas so zmluvou jej rozšírením o “ľudské práva”, ako ajl otázky demokracie, mieru a bezpečnosti a sociálneho rozvoja.

Ako poznamenal kenský advokát, EÚ’chápanie “ľudských práv” zahŕňa “sexuálne a reprodukčné zdravie a práva” a môže účinne nútiť svoje partnerské krajiny v oblasti obchodu, aby súhlasili s “právami” LGBTQ, potratmi a sexuálnou výchovou”, ktoré porušujú tradičné hodnoty týchto národov.

Upozornil, že hoci zmluva nepoužíva pojem “LGBT” alebo “potraty”, používa “eufemistický jazyk” s cieľom zakrádať súhlas s týmito prioritami.

“V roku 2010, keď sa v Keni chystal proces referenda o ústave …, bola použitá podobná stratégia,” povedal Kanjama a vysvetlil, ako keď poslanec parlamentu (MP) z Kene vložil potvrdenie, že manželstvo je medzi mužom a ženou, bol kvôli tejto otázke podaný na súd s odôvodnením, že tradičná definícia manželstva predstavuje “diskrimináciu na základe pohlavia.”

“Nakoniec je tento eufemistický jazyk dverami, ktoré sa používajú na vnášanie všetkej tejto agendy pod rúškom ľudských práv,” povedal Kanjama.

Poradil, aby zástupcovia afrických národov prítomní na konferencii upozornili svoje vlády”na Family Watch International”analýzuškodlivých ustanovení v texte obchodnej dohody, ktoráukazuje na niekoľko nejasných, nedefinovaných pojmov, ktoré môžu byť použité na presadzovanie potratov, LGBTQ a sexuálnej výchovy. 

Faith Watch International označila takéto výrazy a vyhlásenia vo všeobecnej časti zmluvy AKT - EÚ za mimoriadne problematické, ako napríklad: “Zmluvné strany sa zaväzujú predchádzať, bojovať a stíhať všetky formy sexuálneho a rodovo podmieneného násilia a diskriminácie.”

Faith Watch International poukazuje na to, že “Výbor OSN pre odstránenie diskriminácie žien (CEDAW) vo všeobecnom komentári č. 35 o rodovo podmienenom násilí vyhlásil, že ‘kriminalizácia potratov’ je formou “rodovo podmieneného násilia, ktoré sa v závislosti od okolností môže rovnať mučeniu alebo krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu.”

Ako ďalší príklad uviedla skupina na ochranu rodinných hodnôt vyhlásenie zmluvy “Strany, v ktorom sa uznáva dôležitosť riešenia všetkých faktorov prispievajúcich k násilnému extrémizmu vo všetkých jeho formách vrátane náboženskej neznášanlivosti, nenávistných prejavov, xenofóbie, rasizmu, ako aj iných foriem neznášanlivosti.”

Faith Watch International komentuje:

Budú zákony krajín AKT proti sodomii alebo ktoré obmedzujú agendu LGBT alebo zakazujú propagáciu transrodovosti alebo homosexuality u detí charakterizované ako “nenávisť” podľa tejto zmluvy? Bude varovanie detí pred zdravotnými rizikami súvisiacimi so sodómiou podobne charakterizované ako nenávisť? Mnohé dobré organizácie, ktoré pracujú na ochrane rodiny a manželstva medzi mužom a ženou, sú neprávom charakterizované ako “nenávistné skupiny.

Vyhlásenie z Entebbe, ktoré minulý rok vydala Africká medziparlamentná konferencia o rodinných hodnotách a suverenite, si vzalo na mušku dohodu zo Samoy, pretože podkopáva národnú suverenitu aj africké hodnoty. Účastníci deklarácie odsúdili, že zmluva podporuje "sexualizáciu afrického dieťaťa" prostredníctvom mandátu na "komplexnú sexuálnu výchovu" (CSE), a označili ju za "škodlivú" a urážku afrických "kultúrnych hodnôt".”

Obviňovať zmluvu medzi EÚ a africkými, karibskými a tichomorskými štátmi z podpory sexualizácie detí nie je prehnané, pretože takzvané “sexuálne práva” maloletých sú zakotvené v rámci ľudských práv EÚ”. A 2021 Európsky parlament rezolúcia “potvrdzuje, že všetky ženy a dievčatá (zvýraznenie pridané) majú právo na vlastné slobodné a informované rozhodnutia, pokiaľ ide o ich sexuálne a reprodukčné zdravie a život.”

CZE odporúča EÚ, vrátane programov odporúčaných OSN, aj cieli naneplnoleté osoby.

Faith Watch International tiež zvýraznilapožiadavku zmluvy’aby vlády afrických, karibských a tichomorských krajín “zabezpečili prístup k ‘komplexným informáciám a vzdelávaniu v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia’ (CSRHE) v súlade s kontroverzným ‘technickým usmernením’ OSN o sexuálnej výchove.” 

“Toto ‘usmernenie’ OSN obsahuje učenie o homofóbii, transfóbii, sexuálnom potešení a iné,” informovala organizácia Faith Watch International.

PodľaC-Fam, niekoľko afrických karibských a tichomorských štátov prehodnocuje svoj súhlas so zmluvou, vrátane Nigérie, ktorá nebola prítomná pri jej podpise a uviedla, že dohodu prehodnocuje s “s cieľom zabezpečiť, aby jej ustanovenia neboli v rozpore s nigérijskými’vnútroštátnymi právnymi predpismi,” a Namíbia, ktorá vydalapodpis ministerské vyhlásenie s poznámkou, že viaceré ustanovenia zmluvy nie sú “v súlade s namíbijskou ústavou.”

Kandžama však vysvetlil, že napriek problémom so zmluvou africké krajiny cítia, že “bez nej nebudú môcť obchodovať s EÚ”, a preto “mnohé africké krajiny už pod tlakom podpísania dohody ustúpili.”

Právnik sa domnieva, že “ideálnym” riešením zmluvy by bola jej zmena, ale upozornil, že by si to vyžadovalo niečo ťažké: presvedčiť 27 členských štátov EÚ, aby upustili od niektorých ustanovení.

“Úprimne povedané, jediný spôsob, ako by novelizácia fungovala, je, ak by africké krajiny a krajiny Karibiku (a) Tichomoria odmietli alebo odložili proces ratifikácie zmluvy a následne vyvinuli tlak na opätovné prerokovanie zmluvy,” povedal Kanjama.

Odporučil, aby africké krajiny zvážili túto možnosť “paralelne” s možnosťou výhrady — ktorá, ak je účinná, znamená, že určitá časť zmluvy “sa nebude uplatňovať,” podľa Viedenského dohovoru — alebo podania “podmienečného vyhlásenia.”

Kanjama vysvetlil, že podmienečné vyhlásenie je “jednostranné vyhlásenie štátu alebo medzinárodnej organizácie urobené pri podpise alebo ratifikácii zmluvy”, v ktorom “štát dáva najavo, že zmluvu schvaľuje alebo súhlasí s tým, že bude zmluvou viazaný na základe toho, že určité ustanovenie sa bude vykladať určitým spôsobom.”

Dr. Daniel Thomas, predseda Hnutia pochodu lásky, varoval, že zmluva bude mať potenciálne ničivý vplyv na hodnoty afrických národov” vzhľadom na jej dlhodobé trvanie 20 rokov. 

“Toľko’trvá vymývanie mozgov celej generácii,” povedal vlani Philippe Daviesovej, pracovníčke pre propagáciu z Jamajskej koalície za zdravú spoločnosť.