Trans-runner-810x500.png

Podpora transrodových osôb sa rozpadá kvôli kontroverziám okolo súťaženia mužov v ženských športoch

16
Neutral
  • Transrodoví športovci vyhrávajú ženské podujatia, čo vyvoláva konflikty.
  • Športovci menia pohlavie a dosahujú rekordy v ženských disciplínach.
  • Ženy odmietať súťažiť s transrodovými mužmi, čo vedie k vylúčeniam.
  • Ženy odmietajú súťažiť s mužmi, chcú vlastný priestor a rešpekt.

Športové podujatia pre ženy zostávajú jedným z kľúčových konfliktov v kultúrnej vojne transrodových osôb, ktorá sa dotýka takmer všetkých aspektov verejného života.

4. mája vyhral transrodový muž dve podujatia Národnej univerzitnej atletickej asociácie (NCAA) na atletických majstrovstvách Liberty League, beh na 400 metrov za 55,07 sekundy a beh na 200 metrov za 24,14 sekundy. Sadie Schreinerová, muž, ktorý predtým vystupoval pod menom Camden, predtým v sezóne vytvoril “ženský’školský rekord” v behu na 300 metrov na Nazareth Alumni Opener Invitational časom 41,80 s.

Schreinerová reprezentovala Rochester Institute of Technology. Oba jeho časy by ho v mužských disciplínach na tom istom mítingu zaradili na posledné miesto, ale namiesto toho sa stali ženskými školskými rekordmi, pričom čas na 200 m sa stal ženským rekordom Liberty League’a prekonal len Schreinerov predchádzajúci čas 24,50 z tej istej sezóny. Schreiner predtým súťažil proti kolegom mužom.

Schreiner však trvá na tom, že nemá žiadnu výhodu oproti konkurentkám, posting that “Zo všetkej nenávisti, ktorá’bola zdieľaná na moju adresu ‘podvodník’ je najčastejšie používané slovo… V mojich očiach by diskusia o začlenení trans ľudí do atletiky ani nemala’byť diskusiou… Čím viac výskumov sa robí, tým je to zjavnejšie. Existuje’dôvod, prečo som’len taký rýchly ako na strednej škole a jediná premenná, ktorá’sa za 9 rokov môjho behu zmenila, sú moje lieky.”

“Aj keď olympijské štúdie dokazujú nevýhody transšportovcov, nestačí to,” pokračoval. “Politiky sa menia skôr, ako sa urobí výskum, a jediný spôsob, ako zostať v tomto procese vzdelaný, je hovoriť s tými niekoľkými transšportovcami, ktorí súťažia, a vypočuť si ich príbehy, zapojiť ich do rozhovoru. Jediný spôsob, ako urobiť vzdelané rozhodnutie o malej hŕstke športovcov, je vypočuť si ich hlas, nie hovoriť za nich."”

Množstvo športovkýň sa vyjadruje, hoci Schreiner sa pravdepodobne’nezaujíma o ich pohľad na svoju účasť. V Západnej Virgínii nedávno päť študentiek na stredoškolskom atletickom mítingu odmietlo súťažiť proti transrodovému mužovi v stredoškolskej súťaži Harrison Country’shot put. Každé dievča sa postavilo do kruhu a potom odmietlo hádzať. Všetkým piatim dievčatám odvtedy zakázali účasť na budúcich atletických mítingoch.

Na druhej strane rybníka 64-ročná britská šípkarka Deta Hedmanová stratila možnosť vyhrať turnaj Denmark Open po tom, čo odmietla hrať proti transidentifikovanému mužovi. Hedmanová, ktorú denník Daily Mail opísal ako “jednu z najznámejších postáv ženskej’šípkarskej scény,” už predtým vyzvala organizačné riadiace orgány, aby obmedzili účasť len na ženy. “Nebudem hrať proti mužovi na ženskom’podujatí,” povedala Hedmanová pre nemecké noviny Bild. Za tento postoj ju pochválila Lynne Pinchesová, ktorá nedávno prišla o víťazné miesto počas biliardovej súťaže Ladies Champions of Champions, pretože tiež odmietla hrať s transrodovým mužom.

Tieto podujatia, samozrejme, nesúvisia ani tak s fyzickými výhodami, ktoré majú muži v súťažiach, ako je beh a hod, ale skôr s princípom veci. Čoraz častejšie sa stáva, že známe súťažiace ženy jednoducho odmietajú účasť na turnajoch, v ktorých sa od nich žiada, aby súťažili proti mužom. Chcú mať svoj vlastný priestor; nepoužívajú jazyk “transrodových žien”, nediskutujú o hladine testosterónu ani sa nezapájajú do argumentov o konkrétnych fyziologických bodoch. Jednoducho sa úplne odhlasujú a sú ochotné na to obetovať peniaze, ceny a prestíž.

Toto je presne ten druh odporu, ktorý je potrebný — a toto je presne tá chvíľa, keď to treba urobiť. Konsenzus sa rúca.