Cardinal_Reinhard_Marx_-_GettyImages-1-810x500.jpg

Kardinál Marx: "Globálna, synodálna cirkev" bez "čisto klerickej vlády" sa "pripravuje

0
Kultúra smrti
  • Kardinál Marx podporuje vytvorenie globálnej, synodálnej Cirkvi bez čisto klerikálnej vlády.
  • Marx naznačuje, že úlohu kňazov a biskupov by mohli prevziať laici.
  • Sociologické teórie nemôžu nahradiť katolícku náuku, sú jej podriadené.
  • Marx podporuje heretické názory, ako svätenie žien a LGBT aktivizmus.

Kardinál Reinhard Marx povedal, že “globálna, synodálna Cirkev” bez “čisto klerikálnej vlády” sa “pripravuje.”

V eseji pre nemecký časopis Herder Korrespondenz s názvom “Cirkev na horizonte moderny” nemecký kardinál, ktorý odmieta katolícke učenie v rôznych témach, tvrdí, že “Cirkev budúcnosti si možno predstaviť len s väčšou účasťou všetkých, s väčším vyjasnením zodpovednosti, s lepšou, transparentnejšou komunikáciou zhora nadol a zdola nahor, globálnu, synodálnu Cirkev, ktorá sa pripravuje.”

Marx napísal: “Čisto klerikálna vláda, ako môže. 129 CIC navrhuje, pravdepodobne nebude možné […]”naznačuje, že úlohu kňazov a biskupov by mohli prevziať laici.

Čítajte: Kardinál Marx: Laici môžu viesť farnosti

Kán. 129 §1 Kódexu kánonického práva uvádza, že “Tí, ktorí prijali posvätné rády, sú podľa normy predpisov práva kvalifikovaní pre moc riadenia, ktorá existuje v Cirkvi na základe Božej inštitúcie a nazýva sa aj mocou jurisdikcie,” opakuje katolícke učenie.

“‘Biskupi ako Kristovi vikári a legáti spravujú jednotlivé cirkvi, ktoré sú im pridelené, svojimi radami, napomenutiami a príkladom, ale nad to aj autoritou a posvätnou mocou’ ktorú by mali skutočne vykonávať tak, aby budovali, v duchu služby, ktorá je duchom ich Majstra,” uvádza Katechizmus Katolíckej cirkvi (894).

Citujúc švajčiarskeho sociológa Franza-Xavera Kaufmanna, Marx tvrdí, že “existuje oveľa viac možností na zmenu sociálnej podoby Cirkvi vrátane teológie svätenia, než niektorí ľudia predpokladajú.”

Marx, ktorý od roku 2008 pôsobí ako arcibiskup Mníchova a Freisingu, je hlavným zástancom “diakonátu žien.”

V rozpore s kardinálovým’tvrdením Katolícka cirkev vyslovila nemožnosť takzvaných “ženských diakoniek”, keďže diakonát je súčasťou sviatosti svätenia, ktorá pozostáva z troch rádov: diakonov, kňazov a biskupov.

Pápež Ján Pavol II. vo svojom apoštolskom liste z roku 1994 Ordinatio Sacerdotalis učil: “Vyhlasujem, že Cirkev nemá nijakú právomoc udeľovať kňazské svätenie ženám a že tohto úsudku sa majú definitívne držať všetci veriaci Cirkvi .”

V roku 2002 Medzinárodná teologická komisia Vatikánu’písala po dlhom štúdiu, že:

Čítajte: Kardináli Cupich, McElroy propagujú synodu’s ‘naliehavou’ výzvou k ženskému vládnutiu

Marx: Marx vo svojej eseji opakovane tvrdil, že Cirkev sa musí učiť od takzvaných “spoločenských vied”

Písal, že “dôležitou perspektívou pre budúcnosť Cirkvi, jej inštitúcií a jej fungovania je podrobiť ju spoločenskovednému skúmaniu, porovnať ju s inými organizáciami, a to tak teoreticky, ako aj empiricky, a teda vždy v kontexte spoločnosti.”

“Musíme pokračovať v rozvíjaní tohto smeru myslenia prostredníctvom výskumu a interdisciplinárneho dialógu medzi teológiou a spoločenskými vedami,” vyjadril sa Marx.

Sociologické teórie alebo názory nemôžu zrušiť alebo nahradiť katolícku náuku alebo Božie zjavenie, ale sú im podriadené.

Keďže nemecký kardinál, ktorý je bývalým šéfom Nemeckej biskupskej konferencie’, bol kľúčovým lídrom heretickej synodálnej cesty, jeho propagácia “spoločenských vied” pravdepodobne súvisí s jeho pro-LGBT aktivizmom.

Počas synodálnej cesty Marx hlasoval za heretické dokumenty, ktoré vyzývali k svätenie žien’, tvrdil, že homosexuálne akty nie sú hriešne, a obhajoval vysvätenie “transgender” kňazov. V dokumentoch o homosexualite a transgenderizme sa obaja odvolávajú na “vedy o človeku.”

Marx nedávno pochválil súčasný nemecký zákon o interrupciách, ktorý povoľuje potraty do 12. týždňa, za to, že “prispel k pokoju” v spoločnosti, a tvrdil, že súčasný zákon pamätá na “ťažký osud ženy” aj na “právo dieťaťa” na život” napriek tomu, že v jeho dôsledku je každoročne zabitých približne 100 000 nenarodených detí.

RELEVANTNÉ

Kardinál Marx hovorí, že zákon povoľujúci potrat do 12. týždňa ‘prispel k mieru’ v Nemecku

Nemecký kardinál Marx chváli otca komunizmu Karla Marxa