Screenshot-2023-10-26-142718-e1698326939542-810x500.png

Bidenovo zaobchádzanie s uväznenými zástancami práva na život spĺňa medzinárodné definície mučenia

17
Kultúra života
  • Podpíšte modlitebný sľub za deväť pro-life záchrancov ohrozených väzením.
  • Ministerstvo spravodlivosti Joea Bidena obvinené z mučenia a neľudského zaobchádzania.
  • Pro-liferi sú väznení za pokojnú záchranu nenarodených detí na potratovej klinike.
  • Akty mučenia sú v rozpore s americkým právom a medzinárodnými normami, vrátane Pravidiel Nelsona Mandelu.

Podpíšte modlitebný sľub za deväť pro-life záchrancov, ktorým hrozí desať rokov väzenia. 

V cielenom, agresívnom a zmanipulovanom Washingtone, D.C., FACE Act procesoch proti deviatim pokojným zástancom života sa zdá, že ministerstvo spravodlivosti Joea Bidena’má na svedomí šesť prípadov mučenia, a to počas výsluchu pred procesom aj po uväznení. 

Šesť prípadov mučenia alebo neľudského zaobchádzania 

Deviatka “D.C. pro-liferov” si v súčasnosti odpykáva trest buď za mrežami, alebo v domácom väzení za pokojnú tradičnú záchranu nenarodených detí na klinike pre neskoré potraty vo Washingtone, ktorú prevádzkuje neslávne známy potratár Cesare Santangelo. 

Akty mučenia, ktoré boli voči nim spáchané a ktoré sú vymenované nižšie, sú výslovne zakázané buď americkým právom, alebo medzinárodnými normami, ako sú napríklad normy stanovené v Pravidlách Nelsona Mandelu OSN z roku 2015, ku ktorým sa USA boli výslovne vyzvané, aby sa v praxi a legislatíve prispôsobili ešte v decembri 2023. 

LifeSiteNews má k dispozícii priame svedectvá osôb, ktoré boli vystavené zlému zaobchádzaniu podrobne opísanému v týchto šiestich bodoch: 

Heather Idoni, 59, bola umiestnená do dlhodobej samoväzbe 22 dní a zbavená spánku s nepretržite zapnutým svetlom v cele. Matka 5 detí a adoptívna matka 10 detí bola nútená dostaviť sa v plných putách na federálny súd v marci 2024 na predbežné vypočutie, a to spôsobom, ktorý je zvyčajne vyhradený pre nebezpečných alebo násilných zločincov.  

Jean Marshall, 74, bol počas extrémne mrazivej zimy zbavený dostatočného oblečenia a tepla, čo malo za následok ochorenie na zápal pľúc, ktorý sa neliečil tri týždne. V rozpore s pokynmi lekára’jej bola odopretá naliehavo potrebná operácia bedrového kĺbu, čo malo za následok neznesiteľné bolesti a zníženú pohyblivosť pravej nohy. 

PREHLIADKA: PREHLIADNITE SI | Biden DOJ accused of Brutal Treatment of Jailed Pro-Lifer — Prolonged Solitary, Shackles 

Dodatočne ministerstvo spravodlivosti priamo zasiahlo do náboženskej slobody jednej z pro-liferiek, ktorá bola umiestnená do domáceho väzenia, pričom trvalo na tom, aby jej bolo zakázané vôbec navštevovať kostol, a to napriek výslovnej žiadosti obžalovanej, aby jej bolo okrem návštev lekára’umožnené navštevovať aj omšu. Paulette Harlowová, 75, zbožná katolíčka, má počas domáceho väzenia zakázané zúčastňovať sa na omši v katolíckom kostole napriek tomu, že o to priamo požiadala sudcu počas súdneho konania.  

LifeSiteNews sa tiež dozvedel od jedného z pro-liferov, ktorý si želal zostať v anonymite, že počas predsúdneho vyšetrovania ministerstva spravodlivosti boli obžalovaní vypočúvaní vládnymi agentmi z Domestic Terrorism v rámci zastrašovania, aby získali informácie, hoci ich trestný čin nespočíval v ničom inom ako v pokojnej občianskej neposlušnosti voči neslávne známemu pro-potratovému zákonu FACE Act, ktorý v súčasnosti nemá právny základ, na ktorý sa predtým odvolávali v prípade Roe v. Wade po rozhodnutí Dobbs. 

Všetky uvedené prípady možno kvalifikovať ako činy mučenia a/alebo neľudského zaobchádzania s väzňami.  

Mučenie zakázané americkým právom, záväznými zmluvami a pravidlami OSN Nelsona Mandelu 

Mučenie a zlé zaobchádzanie s väzňami je výslovne zakázané americkým vnútroštátnym právom, na základe záväzných zmlúv prijatých USA,  

V 8. dodatku Ústavy USA sa uvádza: “Nesmie sa vyžadovať nadmerná kaucia, ukladať neprimerane vysoké pokuty ani ukladať kruté a neobvyklé tresty.” 

V rozhodnutí z roku 2004 Najvyšší súd uvádzal, že medzinárodné zákazy mučenia sa zaraďujú medzi tie všeobecne uznávané normy, ktoré obsahujú najväčšiu “definitívny obsah a prijatie medzi civilizovanými národmi,”a že “mučiteľ sa stal–podobne ako predtým pirát a obchodník s otrokmi–hostis humani generis, nepriateľom celého ľudstva.” 

Vláda USA je tiež viazaná viacerými medzinárodnými zmluvami, ktorých je zmluvnou stranou a ktoré zakazujú mučenie. V roku 1949 Ženevské dohovory podpísali Spojené štáty v roku 1949 a ratifikovali v roku 1955; v Americký dohovor o ľudských právach bol podpísaný v roku 1977; Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach bol podpísaný v roku 1977a ratifikovaný 1992; a Dohovor OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu bol podpísaný v roku 1988 a ratifikovaný v roku 1994. 

Dohovor proti mučeniu definuje v článku 1: “Mučenie znamená akýkoľvek čin, ktorým sa osobe úmyselne spôsobuje silná bolesť alebo utrpenie, či už fyzické alebo duševné, s cieľom získať od nej alebo od tretej osoby informácie alebo priznanie, potrestať ju za čin, ktorý spáchala alebo z ktorého je podozrivá, alebo zastrašovanie alebo donucovanie tejto osoby alebo tretej osoby, alebo z akéhokoľvek dôvodu založeného na diskriminácii akéhokoľvek druhu, ak je takáto bolesť alebo utrpenie spôsobené verejným činiteľom alebo inou osobou konajúcou v úradnom postavení, alebo na jej podnet, alebo s jej súhlasom alebo tichým súhlasom. Nezahŕňa bolesť alebo utrpenie, ktoré vyplývajú len zo zákonných sankcií, sú im vlastné alebo sú ich sprievodným javom.” 

Akty mučenia sú výslovne a všeobecne zakázané v článku 2, v ktorom sa uvádza: “Každý zmluvný štát prijme účinné legislatívne, správne, súdne alebo iné opatrenia na zabránenie mučenia na akomkoľvek území pod jeho jurisdikciou. Žiadne výnimočné okolnosti, či už vojnový stav alebo hrozba vojny, vnútropolitická nestabilita alebo akékoľvek iné mimoriadne udalosti, sa nemôžu odvolávať na ospravedlnenie mučenia. Ako ospravedlnenie mučenia sa nemožno odvolávať na príkaz nadriadeného alebo štátneho orgánu.” 

Dlhodobá samotka, zbavenie spánku, predstavuje mučenie 

V súčasnom právnom prostredí v USA boli obmedzenia mučenia v podobe dlhodobej samotky prijaté len na úrovni štátu. V správe s názvom “BANNING TORTURE: Legislative Trends and Policy Solutions for Restricting and Ending Solitary Confinement throughout the United States, ” národná advokačná kampaň Unlock the Box sledovala obmedzenia na úrovni jednotlivých štátov zavedené v súvislosti s predĺženou samotkou v súlade s pravidlami OSN’Nelsona Mandellu. V správe sa uvádza: 

Prímo v súlade so zákazom dlhodobej samoväzby štáty zakázali alebo zaviedli legislatívu na zákaz samoväzby vo väzniciach a väzeniach pre dospelých nad 15 po sebe nasledujúcich dní alebo porovnateľných období. Právne predpisy prijaté v New Yorku a Connecticute zakazujú samotku dlhšiu ako 15 po sebe nasledujúcich dní v súlade s Mandelovými pravidlami a v New Jersey’prijatý zákon zakazuje samotku dlhšiu ako 20 po sebe nasledujúcich dní. 

Zákony zavedené v roku 2021–2022 v Kalifornii, Washingtone, Nebraske, Massachusetts, Pensylvánii, Rhode Islande, Floride a v Kongrese USA by v súlade s Mandelovými pravidlami zakazovali samoväzbu dlhšiu ako 15 po sebe nasledujúcich dní. 

Pravidlo 15 dní vychádza z noriem stanovených OSN spred viac ako desiatich rokov. V roku 2011 osobitný spravodajca OSN poverený vyšetrovaním zlého zaobchádzania s väzňami výslovne uviedol, že dlhodobá samoväzba, samoväzba presahujúca 15 dní, stojí v rozpore s mandátmi OSN proti mučeniu obsiahnutými v Dohovore proti mučeniu, ktorý USA ratifikovali v roku 1994. 

Komisár napísal: “Osobitný spravodajca súhlasí so stanoviskom, ktoré zaujal Výbor proti mučeniu vo svojom všeobecnom komentári č. 20, že dlhodobá väzba v samoväzbe predstavuje konanie zakázané článkom 7 Paktu, a teda konanie definované v článku 1 alebo článku 16 Dohovoru. Z týchto dôvodov …akékoľvek uvalenie samoväzby nad 15 dní predstavuje v závislosti od okolností mučenie alebo kruté, neľudské či ponižujúce zaobchádzanie alebo trest.” 

O len štyri roky neskôr, v decembri 2015, prijalo Valné zhromaždenie OSN pravidlá humánneho zaobchádzania s väzňami, ktoré v súčasnosti slúžia ako čoraz viac akceptovaný medzinárodný štandard, s názvom Standardné minimálne pravidlá OSN pre zaobchádzanie s väzňami (Pravidlá Nelsona Mandelu). Tieto pravidlá, ktoré OSN naliehala na USA, aby ich prijali, obsahujú ustanovenia, ktoré výslovne definujú a zakazujú rôzne formy mučenia vrátane dlhodobého umiestnenia na samotku, umiestnenia do neustále osvetlenej cely a neposkytovania riadnej lekárskej starostlivosti.  

Dlhodobé umiestnenie na samotku “v trvaní viac ako 15 po sebe nasledujúcich dní” je výslovne zakázané ako trestné opatrenie, ktoré predstavuje “mučenie” a “kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie alebo trestanie.” 

V pravidle 43 Nelsona Mandelu sa výslovne uvádza, že “za žiadnych okolností” nie je povolené dlhodobé umiestnenie do samoväzby. Pravidlo 45 ďalej vyžaduje, aby sa samoväzba “používala len vo výnimočných prípadoch ako posledná možnosť, na čo najkratší čas a s výhradou nezávislého preskúmania.” Mandelove pravidlá uvádzajú: 

Pravidlo 43 1. Za žiadnych okolností nesmú obmedzenia alebo disciplinárne sankcie predstavovať mučenie alebo iné kruté, neľudské alebo ponižujúce zaobchádzanie alebo trestanie. Zakázané sú najmä tieto praktiky: a) neobmedzená samotka; b) dlhodobá samotka; c) umiestnenie väzňa do tmavej alebo trvalo osvetlenej cely; d) telesné tresty alebo obmedzenie stravy alebo pitnej vody väzňa; e) kolektívne tresty. [Zvýraznenie pridané.]

Pravidlo 44. Na účely týchto pravidiel sa samotkou rozumie umiestnenie väzňov na 22 hodín alebo viac denne bez zmysluplného kontaktu s ľuďmi. Dlhodobá samoväzba sa vzťahuje na samoväzbu na časové obdobie presahujúce 15 po sebe nasledujúcich dní. [Zvýraznenie pridané]

Pravidlo 45 1. Samoväzba sa používa len vo výnimočných prípadoch ako posledná možnosť, na čo najkratší čas a s výhradou nezávislého preskúmania a len na základe povolenia príslušného orgánu. Nesmie sa uložiť na základe trestu pre väzňa.

OSN vyzýva USA, aby sa prispôsobili Pravidlám Nelsona Mandelu o mučení 

Mandelove pravidlá sú výkladovou aplikáciou záväznej zmluvy OSN s názvom “Dohovor proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu,” prijatý jednomyseľným súhlasom Valného zhromaždenia OSN 10. decembra 1984, podpísaný Spojenými štátmi 18. apríla 1988 a ratifikovaný Senátom v roku 1994. 

Podľa tejto zmluvy musia zmluvné štáty predkladať správy komisii, ktorej úlohou je preskúmať dodržiavanie a vykonávanie podmienok zmluvy. Ešte v decembri 2023 Výbor OSN pre ľudské práva vo svojich Záverečných pripomienkach k piatej periodickej správe Spojených štátov americkýchuvádzal, že je znepokojený “rozsiahlym používaním samoväzby v zmluvnom štáte vrátane dlhodobej a dokonca neobmedzenej samoväzby.”Výbor vyzval Spojené štáty, aby prispôsobili svoju prax a právne predpisy pravidlám Nelsona Mandellu. 

Výbor v časti o samoväzbe napísal: 

Ješte rok predtým sa Biden chválil “humánnym”zaobchádzaním s väzňami vrátane oslobodenia od “dlhodobej segregácie” a “prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti.” 

V Executive Order z 25. mája 2022 Biden tvrdí, “Politikou mojej administratívy je tiež zabezpečiť, aby podmienky väznenia boli bezpečné a humánne a aby väznené osoby neboli vystavené zbytočnému alebo nadmernému použitiu sily, aby neboli dlhodobo segregované a aby mali prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti.” 

Nielenže však OSN kategorizuje “dlhodobú izoláciu” ako formu mučenia, ale aj Medzinárodná rada pre rehabilitáciu obetí mučenia (IRCT) definuje “izoláciu” ako formu mučenia. IRCT uvádza: “Psychologické formy mučenia a zlého zaobchádzania, ktoré majú pre obete veľmi často najdlhšie následky, bežne zahŕňajú: izoláciu, vyhrážanie, ponižovanie, predstierané popravy, predstierané amputácie a svedectvo o mučení iných osôb.” 

Práve tento mesiac sa demokrati vo Washingtone zasadzovali za federálne obmedzenia dlhodobej izolácie, pričom Bidenova administratíva naďalej drží za mrežami v hlavnom meste krajiny pro-liferov a neváha zaviesť dlhodobú izoláciu. 

Zadržiavanie lekárskej starostlivosti starším ľuďom je mučenie a týranie starších ľudí  

Podľa amerického práva je zadržiavanie riadnej lekárskej starostlivosti alebo vhodného oblečenia staršej žene právne považované za týranie starších ľudí. Ministerstvo spravodlivosti oficiálne definuje na svojej vlastnej webovej stránke: “Zneužívanie starších osôb je úmyselné alebo nedbanlivé konanie akejkoľvek osoby, ktoré spôsobuje škodu alebo vážne riziko vzniku škody staršej osobe.” Staršia osoba je osoba vo veku 65 rokov alebo staršia.  

Nepochybne, odmietnutie naliehavého lekárskeho ošetrenia, potrebných liekov, ako aj vhodného bývania a oblečenia od nevládnej 74-ročnej ženy, čo malo za následok vznik potenciálne život ohrozujúceho ochorenia pľúc a zranenie pravej nohy, v dôsledku ktorého čiastočne ochrnula, by predstavovalo týranie starších ľudí. 

Pri americkom vnútroštátnom práve sa v medzinárodných normách stanovených v Mandelových pravidlách uvádza, že každý väzeň musí dostať potrebnú zdravotnú starostlivosť a že lekárske rozhodnutia prijaté lekárom “nesmú byť zrušené alebo ignorované nezdravotníckym väzenským personálom.” Konkrétne texty sú tieto:  

Pravidlo 24 1. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti väzňom je povinnosťou štátu. Väzni by mali mať rovnaké štandardy zdravotnej starostlivosti, aké sú dostupné v komunite, a mali by mať prístup k potrebným zdravotníckym službám bezplatne bez diskriminácie na základe ich právneho postavenia.

Pravidlo 27 1. Všetky väznice musia zabezpečiť rýchly prístup k lekárskej starostlivosti v naliehavých prípadoch. Väzni, ktorí potrebujú špecializované ošetrenie alebo chirurgický zákrok, budú prevezení do špecializovaných zariadení alebo do civilných nemocníc. Ak má väzenská služba vlastné nemocničné zariadenia, musia byť primerane personálne vybavené a vybavené tak, aby väzňom, ktorí sú do nich odoslaní, poskytli primerané ošetrenie a starostlivosť.

  1. Klinické rozhodnutia môžu prijímať len zodpovední zdravotnícki pracovníci a nezdravotnícky personál väznice ich nesmie zrušiť alebo ignorovať.

RELATÍVNE: Väznica za život sa zúčastnila na záchrannej akcii vo Washingtone ‘akoby išlo o život nenarodeného Kristovho dieťaťa’ 

Znevažujúce ponižovanie môže predstavovať mučenie 

Určenie o mučení a ponižovaní môže predstavovať mučenie.USA federálny zákon s názvom Zákon o zaobchádzaní so zadržanými osobamiz roku 2005 uvádza, že “Žiadna osoba vo väzbe alebo pod fyzickou kontrolou vlády Spojených štátov amerických, bez ohľadu na štátnu príslušnosť alebo fyzické umiestnenie, nesmie byť vystavená krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu.” 

V článku 16 záväzného Dohovoru proti mučeniu sa kategoricky uvádza: “Každý zmluvný štát sa zaväzuje zabrániť na ktoromkoľvek území pod jeho jurisdikciou iným činom krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania, ktoré sa nepovažujú za mučenie, ako je definované v článku 1, ak takéto činy spáchal verejný činiteľ alebo iná osoba konajúca v úradnej funkcii, alebo na jej podnet, alebo s jej súhlasom alebo tichým súhlasom.” 

Ako uvádza International Justice Resource Center, podľa medzinárodnej judikatúry môže byť ponižujúce ponižovanie väzňa kvalifikované ako mučenie alebo neľudské zaobchádzanie a porušenie dôstojnosti. Medzi takéto činy môže patriť zadržiavanie v putách na nohy a v putách. Centrum pre spravodlivosť na svojej webovej stránke s odvolaním sa na judikatúru v súvislosti s mučením uvádza: “Konanie zamerané na ponižovanie osôb alebo spôsobovanie psychického utrpenia môže predstavovať mučenie alebo neľudské zaobchádzanie a tiež porušovať právo na ľudskú dôstojnosť.” 

Je potrebné pripomenúť, že obžalovaná Heather Idoniová je žena v strednom veku a matka 15 detí, z ktorých 10 si spolu s manželom adoptovali z Ukrajiny. Keď sa na súd dostavila v celých putách, šokovaný sudca nielenže nariadil, aby jej vtedy a tam uvoľnili obe ruky, ale nariadil, aby ju v budúcnosti na súd privádzali dôstojným spôsobom, v civilnom oblečení bez akýchkoľvek pút. 

Blíži sa vynesenie rozsudku nad “D.C. Nine” 

Ako by malo byť každému objektívnemu pozorovateľovi jasné, Bidenovo ministerstvo spravodlivosti má v úmysle urobiť z “D.C. Nine” pro-liferov obvinených z porušenia zákona FACE a “sprisahania proti právam” exemplárny prípad. Možno administratíva dúfa, že zabráni obnovujúcemu sa hnutiu za záchranu života vidieť niekdajšie úspechy Operácie záchrany, ktorá zatvorila mnohé potratové kliniky po celej krajine. Ak je to tak, pravdepodobne podcenila odolnosť tých, ktorí sú ochotní podstúpiť väzenie kvôli nevinným nenarodeným deťom ohrozeným potratom. 

Vypočúvanie, stíhanie, väznenie, mučenie a neľudské zaobchádzanie, ktorému boli títo hrdinskí zástancovia života vystavení a pod ktorým v súčasnosti trpia, by malo zmobilizovať všetkých Američanov dobrej vôle, aby požadovali okamžitú nápravu týchto závažných nespravodlivostí, prepustenie týchto väzňov a zrušenie hrozného zákona FACE, ktorý ich dostal za mreže.  

Jich odsúdenie sa rýchlo blíži: 14., 15. a 17. mája. Modlite sa za nich a za ich ospravedlnenie. 

LifeSiteNews’ rozsiahle spravodajstvo o súdnych procesoch v rámci FACE Act v D.C. nájdete tu. 

PODROBNOSTI 

Pro-lifers worldwide urged to write to judge who will sentence-face-act-prisoners 

Chcete poslať listy solidarity uväzneným pro-life hrdinom? Tu’je návod 

Väznení pro-liferi vyzývajú Trumpa, aby udelil úplné milosti, prepustil úradníkov FBI zapojených do ‘prenasledovania’