Screenshot-2024-05-03-at-1.04.42-PM-810x500.png

Zomrel populárny anglický kňaz a presvedčený obhajca viery, páter John Hunwicke

25
Kultúra života
  • Katolíci smútia nad stratou obľúbeného veriaceho kňaza pátra Johna Hunwickeho.
  • Páter Hunwicke bol známy svojím blogom a obhajoval tradičné učenie Cirkvi.
  • Požiadal biskupov, aby riešili vážnu situáciu pápeža Františka páchajúceho herézu.
  • Požiadal, aby oltár bol voľne stojaci, aby boli otvorené možnosti slúžiť omšu ad orientem.

Katolíci smútia nad stratou obľúbeného veriaceho kňaza pátra Johna Hunwickeho z Osobného ordinariátu Panny Márie z Walsinghamu, ktorý zomrel začiatkom tohto týždňa.

V utorok 30. apríla zomrel po dlhom boji s rakovinou pankreasu páter John Hunwicke, uvádza sa v príspevku na Facebooku Oxfordského oratória v Oxforde (Spojené kráľovstvo).   

“Páter Hunwicke bol dlhoročným priateľom našej komunity a známou tvárou našej kongregácie,” napísalo Oratórium. “Bude nám veľmi chýbať.” 

Páter Hunwicke vstúpil do Katolíckej cirkvi v roku 2011 a v roku 2012 bol vysvätený za kňaza pre Ordinariát Panny Márie z Walsinghamu.  

Známy bol vďaka svojmu blogu, Páter Hunwicke’vzájomné obohatenie, ktorý sa venoval viacerým témam vrátane liturgickej tradície rímskeho obradu, súčasných heréz a príkladov svätých.  

Páter Hunwicke bol tiež neochvejným obhajcom tradičného učenia Cirkvi, radil katolíkom, aby zostali verní Katolíckej cirkvi, a zároveň im pomáhal orientovať sa v pápežskom úrade pápeža Františka’ a jeho často pochybnom učení.  

V roku 2019 sa páter Hunwicke pripojil kďalším veriacim katolíckym duchovným a vedcom v otvorenom liste, v ktorom obvinil pápeža Františka z páchania herézy.  

Požiadali biskupov Katolíckej cirkvi, ktorým bol otvorený list adresovaný, aby “podnikli kroky potrebné na riešenie vážnej situácie” pápeža páchajúceho tento zločin.  

Podobne v roku 2020 páter Hunwicke obhajoval amerických kňazov, ktorí chceli slúžiť omšu ad orientem, teda tvárou k oltáru, po tom, čo biskup Peter Christensen z Boise požadoval, aby “kňazi pri slávení Novus Ordo boli tvárou k ľudu.” 

“Hlavný oltár [nie, treba poznamenať, každý oltár] by mal byť postavený ďalej od steny, aby bola otvorená možnosť [possit] ľahko ho obísť a použiť ho na omšu tvárou k ľudu,” navrhol páter Hunwicke.  

“Toto [t. j, mať oltár voľne stojaci, aby boli otvorené možnosti] je žiaduce všade tam, kde je to možné,” pokračoval.  

O pohrebe o. Hunwickeho bude čoskoro informované. Svätá omša sa bude konať v Oxfordskom oratóriu.  

Prosíme ťa, Pane, aby duša Jána, tvojho služobníka a kňaza, ktorého si poctil posvätným úradom, kým žil na tomto svete, navždy jasala v slávnom nebeskom domove. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého, Boha, na veky vekov. Amen.