stephan_ackermann-810x500.jpg

Kacírsky nemecký biskup hovorí, že potraty sú "citlivá" otázka, na Pochode za život sa nezúčastní

12
Kultúra smrti
  • Triérsky biskup odmietol účasť na Pochode za život kvôli citlivosti potratu.
  • Katolícka cirkev učí, že potrat je ťažký hriech a morálne zlo.
  • Biskup Ackermann nepriamo obhajoval nemecký potratový režim a jeho účinky.
  • Nemeckí biskupi sa odkláňajú od jasného odsúdenia potratov a podporujú kontroverzné názory.

Triérsky biskup povedal, že sa nezúčastní na Pochode za život, pretože potrat je “citlivá” a zložitá záležitosť, odvolávajúc sa na “právo ženy’ na sebaurčenie.”

V rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk 29. apríla sa biskupa Stephana Ackermanna pýtali na nedávny Pochod za život v Mníchove, ktorý podľa slov respondenta priťahuje “pravicových extrémistov” vrátane členov strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

“Na tomto pochode za život by som sa nezúčastnil,” povedal Ackermann.

“Otázka, o ktorú ide, a to dosiahnutie rovnováhy medzi právom ženy na sebaurčenie”a právom na život nenarodeného dieťaťa, je natoľko citlivá záležitosť, že … akákoľvek agresivita, dokonca aj pokiaľ ide o prezentáciu v tomto bode, pre mňa neprichádza do úvahy,” povedal a tvrdil, že silná propagácia ochrany života údajne “nezodpovedá citlivosti a zložitosti” potratu, ktorý je násilným zničením úplne bezmocných nenarodených detí.

Čítajte: Nemecký biskup hovorí, že národný’zákon tolerujúci potraty do 12. týždňa je ‘životaschopný kompromis’

Katolícka cirkev vždy učila, že potrat je ťažký hriech, v súlade s piatym prikázaním: “Nezabiješ”

Katechizmus Katolíckej cirkvi učí, že “Ľudský život treba absolútne rešpektovať a chrániť od okamihu počatia.”

“Od prvého storočia Cirkev potvrdzuje morálne zlo každého vykonaného potratu,” uvádza sa v Katechizme. “Toto učenie sa nezmenilo a zostáva nemenné. Priamy potrat, teda potrat vedený buď ako cieľ, alebo ako prostriedok, je v príkrom rozpore s morálnym zákonom.”

Ackermann tiež nepriamo obhajoval nemecký’potratový režim, ktorý fakticky umožňuje potrat na požiadanie počas prvých 12 týždňov tehotenstva. Povedal pre Deutschlandfunk , že súčasný právny stav prispel k “spoločenskému pokoju,” pričom sa nezmienil o tom, že v Nemecku je každoročne prostredníctvom interrupcií zabitých približne 100 000 nenarodených detí.

Čítajte: Spolupredsedníčka nemeckej ‘Synodálnej cesty’ požaduje zvýšenie celonárodného prístupu k interrupciám

V rozhovore pre Deutschlandfunk sa venovala otázke Nemeckej biskupskej konferencie’oficiálne odsúdenie AfD pre jej údajnú podporu “etnického nacionalizmu.”Konferencia biskupov” zároveň neodsúdila ľavicové strany súčasnej nemeckej vlády, ktoré podporujú zabíjanie nenarodených detí, uvažujú o dekriminalizácii potratov, nedávno podnikli kroky na obmedzenie pro-life propagácie pred potratovými zariadeniami a zrušili nemecký zákaz reklamy na potraty v roku 2022.

Ackermann je zarytým zástancom heretickej nemeckej synodálnej cesty a nedávno hostil ekumenickú pro-LGBT “queer” bohoslužbu, na ktorej vyhlásil, že katolícke učenie o sexualite je zodpovedné za “nespravodlivosť páchanú na ľuďoch.”

hlasoval za vyhlásenia synodálnej cesty, podľa ktorých homosexualita nie je hriešna, “intersexuálni a transrodoví” ľudia by mali byť pripustení k “všetkým vysväteným službám” a ženy by mali byť “vysvätené” za diakonky a potenciálne za kňazky a biskupky.

Triiersky biskup nie je prvým z nemeckého episkopátu, ktorý sa odklonil od jasného a absolútneho odsúdenia potratov zo strany Cirkvi”. V marcovej diskusii v pivovare biskup Heinrich Timmerevers označil súčasný zákon povoľujúci potraty do 12. týždňa za “životaschopný kompromis.”

RELEVANTNÉ

Nemecká synodálna cesta schválila text, ktorý označuje homosexuálne akty za ‘nie hriešne’ a ‘nie vnútorne zlé’

Nemeckí biskupi v 38 hlasovaní v pomere 7:7 vyhlásili, že ‘transsexuálne’ osoby by nemali byť ‘vylúčené’ z kňazstva