musk-1-810x500.jpg

Austrálski politici zaútočili na Elona Muska za to, že odmietol odstrániť video s pobodaním pravoslávneho biskupa

17
Neutral
  • Kanadskí zákonodarcovia by mali zastaviť ďalšie zákony o cenzúre online.
  • Austrálski politici útočia na Elona Muska za odmietnutie cenzúry.
  • Vlády západných krajín tlakujú na cenzúru internetu, čo ohrozuje slobodu prejavu.
  • Cenzúra online vedie k degradácii právneho systému a krok k tyranii.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzvete, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre na internete

Austrálsky premiér Anthony Albanese v rámci demonštrácie vládnej nadpráce zaútočil na Elona Muska, majiteľa spoločnosti X (predtým Twitter), za to, že nepristúpil na požiadavky, aby celosvetovo zakázal videozáznam pokusu o pobodanie biskupa v kostole v Sydney.

Albanese nie je sám, k útoku sa pridala prakticky celá austrálska politická trieda. Tanya Pliberseková, ministerka životného prostredia a vodného hospodárstva, označila Muska za “egoistického miliardára”, senátorka za stranu Zelených Sarah Hansonová-Youngová ho opísala ako “narcistického kovboja”, Albanese sa pridala a označila ho za “arogantného miliardára, ktorý si myslí, že je”nad zákonom.”

Senátor Jacqui Lambie zašiel tak ďaleko, že navrhol, aby bol Musk “uväznený” za to, že sa odmietol podriadiť požiadavkám austrálskej vlády.  

Musk v reakcii na komentáre Lambieovej’vyhlásil, že je “nepriateľkou austrálskeho ľudu”, čím súhlasil s iným používateľom sociálnych sietí, ktorý navrhol, že do väzenia by mala patriť Lambieová, a nie Musk.

Pravicová liberálno-národná koalícia bola len o niečo menej agresívna a uviedla, že Musk vo svojom odmietnutie odstrániť grafické zábery bodnutia. Ako sa Musk vyjadril, že príspevky by nemali byť stiahnuté, je “urážlivé a pohoršujúce”, nebolo vysvetlené.

Obeť útoku, biskup Mar Mari Emmanuel, asýrsky austrálsky prelát narodený v Iraku, ktorý je hlavou východnej cirkvi Krista Dobrého pastiera, prejavil zrelosť a morálne cnosti, ktoré na politickej scéne zjavne chýbajú. Emmanuel nahral odkaz, v ktorom povedal, že miluje svojho útočníka a že chce, aby video stay online, pričom vyzval ľudí, aby na násilie neodpovedali násilím.

Po incidente došlo pred kostolom k výtržnostiam, v dôsledku ktorých 51 policajtov utrpelo zranenia. Šestnásťročný chlapec bol zatknutý a obvinený z nábožensky motivovaného teroristického útoku.

Súboj súdu medzi austrálskou vládou a Muskom je charakterizovaný ako súboj medzi slobodou prejavu a úlohou vlády’pri ochrane ľudí. Pre Muska ide určite do veľkej miery o ochranu slobody prejavu.

Táto formulácia je nepresná. V Austrálii neexistuje účinná ochrana slobody prejavu, na rozdiel od USA, ktoré majú prvý dodatok ústavy. Federálna vláda v súčasnosti pripravuje návrh zákona o dezinformáciách a dezinformáciách, ktorý má prinútiť spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá povoliť len taký obsah, ktorý vláda schváli.

Ako poznamenáva senátor Ralph Babet zo strany United Australia Party, ide o “cenzúrnu agendu”, ktorá sa bude presadzovať bez ohľadu na to, ktorá strana bude pri moci. “Úrad komisára pre elektronickú bezpečnosť bol vytvorený za vlády Liberálnej strany a teraz ho osmeľuje Labouristická strana,” píše.

Verejný boj s Muskom je lepšie vnímať ako pokus austrálskej vlády kontrolovať, čo je na internete. Novovymenovaná komisárka pre elektronickú bezpečnosť Julie Inman-Grantová nariadila spoločnosti X, aby príspevky odstránila, ale spoločnosť X len zablokovala ich prístup v Austrálii, kým nebude podaná právna žaloba. Vláda potom požadovala, aby boli príspevky odstránené celosvetovo.

To, že si austrálska politická trieda myslí, že má právo vydávať nariadenia v krajinách, kde nemá žiadnu právnu právomoc, je dôkazom nejasnosti ich myslenia a intenzity ich posadnutosti cenzúrou.

Musk presne charakterizoval situáciu v post: “Mal by mať komisár pre elektronickú bezpečnosť (nevolený úradník) v Austrálii právomoc nad všetkými krajinami na Zemi?”Zdá sa, že mnohí austrálski politici si myslia, že odpoveď na túto otázku je “Áno.”

Detské osobné útoky na Muska, typické útoky ad hominem (smerujúce skôr na osobu než na argument), sú odhaľujúce. Čo má skutočnosť, že Musk je miliardár, spoločné s právnym postavením príspevkov? To, že má veľa peňazí, ho nejako diskvalifikuje z funkcie?

Ak je “egoistický” alebo “arogantný”, čo to má spoločné s jeho logickými alebo právnymi tvrdeniami? Ako súvisí odhalenie Muska ako narcistického kovboja” s tým, že mu umožňuje obsah na platforme? Nebolo by pravdepodobnejšie, že narcista”bude obmedzovať obsah? Existuje podozrenie, že politici sa k takémuto zneužívaniu uchyľujú, pretože nemajú žiadne argumenty.

Austrálska vláda’útok na Muska, ktorý hraničí s absurditou, je len jedným z mnohých, ktoré sú namierené proti X. Mimoriadne nebezpečná iniciatíva prichádza zo strany Európskej únie’s Zákon o digitálnych službách, ktorý môže uplatniť pokuty až do výšky 6 % celosvetového ročného obratu, čo je smiešne trestná suma. Regulačný orgán Spojeného kráľovstva pre komunikácie, Ofcom, je na tom ešte horšie. Bude mať oprávňuje pokutovať spoločnosti až do výšky 10 % ich celosvetového obratu.

Vlády západných krajín vyvíjajú tlak na cenzúru internetu a agresívny krok Austrálie je len jeho súčasťou. To, čo vlády a byrokrati nikdy nezohľadňujú, sú náklady na takúto cenzúru.

Prínosy “ochrany” ľudí sa vždy preceňujú a nevyhnutne infantilujú obyvateľstvo. Cenou je degradácia spoločenských inštitúcií a právneho systému, ktorý neplatí rovnako pre občanov aj pre vládu. Je to krok k tyranii: vláda zákona namiesto vlády práva.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre online