Unborn-baby-late-term-810x500.jpeg

Správcovia katolíckej školskej rady v Toronte verejne vyjadrili nesúhlas s návrhmi v prospech života

0
Kultúra života
  • Tri členovia správnej rady TCDSB sa postavili proti pro-life iniciatívam.
  • Michael Del Grande navrhol vyvesenie pro-life vlajky na katolíckych školách v máji.
  • Správcovia, ktorí sú proti návrhu, sú označovaní za heretikov.
  • Del Grande tvrdí, že návrh je v súlade s učením Katolíckej cirkvi o posvätnosti života.

Zradou katolíckej doktríny sa najmenej traja členovia správnej rady katolíckeho školského obvodu v Toronte, vrátane samotného podpredsedu, vyjadrili proti dvom pro-life iniciatívam, ktoré navrhol jeden z ich kolegov: vyvesiť v máji na všetkých školách obvodu pro-life vlajku a vzdelávať študentov o pro-life v ten istý deň, ako sa koná Kanadský pochod za život.  

Školský správca TCDSB pre Scarborough-Agincourt Michael Del Grande nedávno predložil návrh, ktorý by v prípade schválenia nariadil, aby každá škola v okrese, ako aj ústredie školskej rady’každoročne počas celého mája vyvesili medzinárodnú pro-life vlajku. 

Del Grande’návrh znel:  

Takže, BUĎME ROZHODNUTI: 

Ako verejné vyjadrenie vernosti tejto rady’pro-life učeniu Cirkvi a katolíckemu vzdelávaniu, všetky školy TCDSB, Katolícke vzdelávacie centrum a úrad rady budú každoročne počas celého mesiaca máj, počnúc 1. májom 2024, vyvesovať medzinárodnú vlajku za život. 

Dodatočne by Del Grande’návrh nariadil, aby každá škola TCDSB strávila deň Kanadského pochodu za život, ktorý sa tento rok koná 9. mája, štúdiom špeciálneho pro-life učebného programu.  

O návrhu sa bude čoskoro diskutovať na verejnom zhromaždení, ktoré je naplánované na 23. apríla.  

Najmenej traja správcovia TCDSB, Kevin Morrison, Maria Rizzo a podpredseda správnej rady Markus de Domenico, sa však vyjadrili pre zdedené médiá, v ktorých vyjadrili svoj nesúhlas s Del Grande’katolíckym návrhom.  

LifeSiteNews kontaktoval troch spomínaných správcov a položil im sériu otázok týkajúcich sa ich zjavného nesúhlasu s vyvesením pro-life vlajky na katolíckych školách v máji.  

Jednou z položených otázok bolo, či si správcovia myslia, že ich “odpor voči pro-life vlajke je porušením vašej prísahy, ktorú ste zložili torontskému diecéznemu biskupovi?” 

Ďalšia položená otázka znela, čo by povedali ľuďom, ktorí “Charakterizujú váš odpor voči pro-life vlajke ako podporu potratovej praxe?” 

Ke dňu tlače Morrison, Rizzo a de Domenico neodpovedali LifeSiteNews s komentárom.  

Riaditeľ politických operácií organizácie Campaign Life Coaltions (CLC) Jack Fonseca v komentároch zaslaných LifeSiteNews uviedol, že Del Grandeho&nbspnávrh slúži na “symbolickú obranu posvätnosti ľudského života Katolíckej cirkvi a že správcovia, ktorí idú proti nemu, sú “heretickí.”

“Hanebné je, že traja z heretických správcov v jeho správnej rade zorganizovali mediálnu kampaň proti vlajke za život a vykreslili falošný príbeh o tom, že ide o ‘politický manéver v americkom štýle’, ktorý nemá miesto v školstve, ako zásterku pre ich zlý zámer hlasovať, ktorý bude v podstate hlasovaním na podporu potratov,” povedal Fonseca. 

Morrison v nedávnych komentároch uverejnených na stránkach ľavicového denníka Toronto Star, tvrdil, že Del Grande’návrh je výsledkom “vonkajšej politickej skupiny,” a uviedol, že je to “úplná strata nášho času” a že je to “bizarné.” 

Potom povedal, že vyvesenie pro-life vlajky na katolíckej škole “nemá nič spoločné so vzdelávaním – je to”politika,” napriek nemennému morálnemu učeniu Cirkvi, že potrat je vážne nemorálny a nikdy sa nesmie tolerovať.  

Morrison sa tiež nechal počuť v denníku Toronto Star, že Del Grandeho’návrh neprispieva “nijako k pokroku vo vzdelávaní” alebo “k riešeniu problémov, ktorými sa zaoberáme”.” 

Morrison navyše tvrdil, že keďže TCDSB má v máji Týždeň úcty k životu, Del Grande’návrh je “zdvojením úsilia.” 

Ak ide o Rizzovú, tá sa nechala počuť, že sa jej nepáči, že “politika amerického štýlu prichádza do správnej rady,” a že celý návrh je o “politizácii správnej rady pre tretiu stranu.” 

V komentároch v rozhlasovej relácii v Toronte de Domenico obhajoval svoje minulé hlasovanie za podporu vyvesenia vlajky “LGBT hrdosti”, ktorá predstavuje ideológiu nezmeniteľne odsudzovanú  Cirkvou– a zároveň argumentoval proti vlajke za život. 

“Určite budem hlasovať proti, to nie je to, čo robíme ako katolícka rada,” tvrdil. “Toto je len politika v americkom štýle, červené mäso, ktoré tak rozdeľuje a nie je vhodné.”  

Povedal tiež, že “všetci podporujeme posvätnosť života,” ale povedal, že neverí, že vlajka “vôbec zavlaje.”  

Potom priamo vyzval CLC a povedal, že “vždy bol v rozpore s” touto skupinou pre jej postoje k otázkam LGBT –, ktoré sú v súlade s postojmi Katolíckej cirkvi”. 

Del Grande’návrh má za cieľ poslúžiť ako symbol “solidarity s Národným pochodom za život, ktorý sa uskutoční 9. mája v Ottawe, a pomôže oživiť kultúru života u všetkých študentov a zamestnancov,” poznamenal prezident CLC Jeff Gunnarson. 

Ako informoval portál LifeSiteNews, TCDSB v posledných mesiacoch zjavne nemala problémy s presadzovaním pro-LGBT agendy, o čom svedčí aj to, že začiatkom tohto roka odporučila svojim zamestnancom pozrieť si pro-LGBT divadelnú hru o dievčatku, ktoré si myslí, že je chlapec. 

Podobne, 16. januára TCDSB Women’s Affinity Group plánovala zorganizovať “Ženy vo vzdelávaní: V novembri 2023 TCDSB pozvala Pro-LGBT o. Jamesa Martina, SJ, aby prednášal zamestnancom a pedagógom o tom, ako byť “prívetivý” k študentom, ktorí sa identifikujú ako “2SLGBTQ+.”  

Ak ide o Del Grandeho, po jeho odvolaní pre vystupovanie proti LGBT agende čelí pokračujúcim právnym sporom. Bol súdený pred tribunálom Ontario College of Teachers (OCT) za to, že namietal proti doplneniu transgenderovej ideológie do pravidiel Toronto Catholic District School Board’a za obhajobu učenia Katolíckej cirkvi, že potraty sú morálne nesprávne.  

LifeSiteNews kontaktoval aj úrad torontskej arcidiecézy s otázkou, či sa arcibiskup Francis Leo k tejto záležitosti vyjadrí, ale Neil MacCarthy, riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou & komunikáciu arcidiecézy, mu odpovedal, že “Jeho Milosť” sa k tejto záležitosti nebude “vyjadrovať”. 

Pápež Ján Pavol II’pro-life encyklika Evangelium Vitae (Evanjelium o živote), potvrdila trvalé, tradičné a historické učenie Cirkvi’o posvätnosti ľudského života a závažnosti zločinu potratu. 

Hlasovanie za návrh nie je ‘záležitosťou politiky, ale viery v činy,’ hovorí Del Grande  

Právnik Del Grande odpovedal LifeSiteNews na otázku, prečo má pocit, že niektorí jeho kolegovia správcovia sú proti jeho pro-life návrhu.  

“Opozícia voči tomuto návrhu odhalí, ktorí správcovia majú odvahu postaviť sa proti potratom a byť verní svojej prísahe,” povedal Del Grande pre LifeSiteNews vo svojom vyhlásení.  

“Hlasovanie za tento návrh je verejným potvrdením čestnosti a vernosti náboženskému učeniu Cirkvi, ktoré je základným dôvodom existencie katolíckych škôl.” 

Del Grande povedal, že hlasovanie za jeho návrh nie je “záležitosťou politiky, ale viery v čine.” 

“Mlčanie tvárou v tvár pokračujúcej smrti miliónov nenarodených detí je prinajmenšom morálnou spoluvinou podporujúcou akt potratu,” povedal pre LifeSiteNews. 

Del Grande tiež poznamenal, že znepokojujúce sú niektoré mediálne vyjadrenia správcov’ proti jeho návrhu, “v ktorých sa bez dôkazov tvrdí, že ide o politiku v americkom štýle,”  

“naznačujú, že vlajka Pro-Life je americká, hoci ju v skutočnosti navrhol brazílsky umelec Nanda Gasparini. Tí istí správcovia však nemusia mať problém podporiť vyvesenie americkej vlajky Pride, ktorú navrhol americký umelec, homosexuál Gilbert Baker, a ktorá bola prvýkrát vyvesená 25. júna 1978 v San Franciscu na sprievode Dňa slobody homosexuálov,” poznamenal.  

“Odporcovia tohto návrhu nemajú oporu v učení Katolíckej cirkvi. Možno práve preto ich mediálne komentáre odvádzajú pozornosť verejnosti od toho, o čo ide, o obranu nevinných a zraniteľných ľudských bytostí pred smrťou.” 

Del Grande povedal, že jeho návrh je “príležitosťou pre správcov katolíckych školských rád prejaviť solidaritu vo svojej katolíckej viere a byť vzorom pre študentov, aby to videli.” 

“Hlasovať za tento návrh znamená verejne podporiť všetky ľudské bytosti, aby mali rovnosť pred zákonom, zaviesť spravodlivosť pre nenarodené deti a dôstojne si pripomenúť smrť miliónov nevinných nenarodených ľudských bytostí v dôsledku potratov,” povedal.  

Školská rada vo svojich stanovách uvádza, že správcovia sú povinní ‘riadiť sa Učiteľským magistériom Cirkvi  

Del Grande v komentári zaslanom LifeSiteNews poznamenáva, že pokiaľ ide o podporu jeho pro-life návrhu, faktom je, že správcovia sú podľa stanov TCDSB povinní “nasledovať Učiteľské magistérium Cirkvi”, ako prisahajú v každoročnej “prísahe” (3.2.9).” 

“Každý správca sa zaväzuje byť verný učeniu Cirkvi a verný primátu pápeža a autorite Magistéria (prísaha úradu),” uvádza sa vo vnútornom predpise. 

A čo sa týka Katechizmu Katolíckej cirkvi, v § 2270 hlása, ako poznamenal Del Grande, že “Ľudský život sa musí rešpektovať a chrániť absolútne od okamihu počatia. Od prvého okamihu svojej existencie musí byť ľudská bytosť uznaná za bytosť, ktorá má práva osoby – medzi ktoré patrí aj nedotknuteľné právo každej nevinnej ľudskej bytosti na život.”  

Odsek 2271 Katechizmu potvrdzuje, že “[s]od prvého storočia Cirkev potvrdzuje “morálne zlo každého vykonaného potratu.” 

“Toto učenie sa nezmenilo a zostáva nemenné. Priamy potrat, teda potrat vedený buď ako cieľ, alebo ako prostriedok, je v príkrom rozpore s mravným zákonom.” 

V § 2272 sa píše: “Formálna spolupráca na potrate je ťažkým previnením. Cirkev na tento zločin proti ľudskému životu viaže kanonický trest exkomunikácie.”  

Ak ide o § 2273, potvrdzuje sa v ňom, že “neodňateľné právo na život každého nevinného ľudského jedinca je základným prvkom občianskej spoločnosti a jej zákonodarstva: Neodňateľné právo na život človeka musí byť uznané a rešpektované občianskou spoločnosťou a politickou autoritou.” 

Aby ste mohli s úctou vyjadriť svoj názor na Del Grande’pro-life návrh, kontaktujte: 

TCDSB Trustees  

Joseph Martino
Oddelenie 1: Etobicoke
Tel: 416-512-3401
[email protected] 

Markus de Domenico (podpredseda)
Oddelenie 2: Etobicoke
Tel: 416-512-3402
[email protected] 

Ida Li Preti
Oddelenie 3: North York
Tel: 416-512-3403
[email protected] 

Teresa Lubinski
Oddelenie 4: Parkdale-High Park, Etobicoke-Lakeshore
Tel: 416-512-3404
E-mail: Bbrbdová, PhD: [email protected] 

Maria Rizzo
Oddelenie 5: North York
Tel: 416-512-3405
[email protected] 

Frank D’Amico, CD
Oddelenie 6: York
Tel: 416-512-3406
[email protected] 

Michael Del Grande
Oddelenie 7: Scarborough-Agincourt
Tel: 416-512-3407
E-mail:
Bibliothek, PhD: [email protected] 

Garry Tanuan
Oddelenie 8: Scarborough
Tel: 416-512-3408
[email protected] 

Kevin Morrison
Oddelenie 9: Toronto
Tel: 416-512-3409
E-mail:
Bibliothek, PhD: [email protected] 

Daniel Di Giorgio
Oddelenie 10: Toronto
Tel: 416-512-3410
[email protected] 

Angela Kennedy
Oddelenie 11: East York, Toronto
Tel: 416-512-3411
E-mail: Bibliotex.skBibliotex: [email protected] 

Nancy Crawford (predsedníčka)
Oddelenie 12: Scarborough
Tel: 416-512-3412
[email protected] 

Arcibiskup Francis Leo  

Telefón:(416) 934-0606  

Email:[email protected]