Screenshot-2024-04-11-at-2.58.57-PM-810x500.png

Skupina ústavného práva odovzdala 50-tisíc podpisov pod petíciu proti Trudeauovmu "Online Harms

11
Neutral
  • Petícia proti zákonu o online škodách doručená kanadskému ministrovi spravodlivosti.
  • Zákon C-63 ohrozuje slobodu prejavu a môže viesť k neoprávnenému stíhaniu.
  • Kanaďania odmietajú cenzúru online prejavov a žiadajú zmenu zákona o online škodách.
  • Zákon má široké definície nenávistných prejavov a môže viesť k neoprávneným trestom.

Kanadskému ministrovi spravodlivosti a všetkým poslancom bola doručená petícia proti novému návrhu zákona federálnej vlády, ktorý by mohol viesť k odňatiu slobody za nejasne definované priestupky proti nenávistným prejavom na internete, ktorú podpísalo viac ako 55 000 ľudí.  

“Vláda’si pomýlila priority,” povedal v stredu prezident Centra pre ústavné slobody (Justice Centre for Constitutional Freedoms - JCCF) John Carpay tesne predtým, ako v budovách parlamentu v Ottawe odovzdal petíciu kanadskému’ministrovi spravodlivosti Arifovi Viranimu.  

“Online Harms Act je najvážnejšou hrozbou pre slobodu prejavu v Kanade za posledné generácie. Táto hrozná federálna legislatíva, zákon C -63, by splnomocnila Kanadskú komisiu pre ľudské práva na stíhanie Kanaďanov za nenávistné prejavy, ktoré nie sú trestné.” 

JCCF v mediálnom vyhlásení zaslanom LifeSiteNews uviedla, že ďakuje každému Kanaďanovi, ktorý “sa zapojil do ich demokracie podpísaním tejto petície. Viac ako 50 000 Kanaďanov povedalo ‘nie’ cenzúre.” 

“Minister spravodlivosti a všetci poslanci by mali reagovať zmenou Zákona o online škodách aktuálne,” poznamenala JCCF.  

JCCF tiež uviedla, že Kanaďania, ktorí podpísali jej petíciu, “tvrdia, že” “Online Harms Act ohrozuje slobodu prejavu v Kanade.”

“Kanaďania”by nemali cenzurovať online vyjadrovanie, pokiaľ neporušuje trestný zákonník,” poznamenala skupina. 

“Žiadny Kanaďan by nemal čeliť anonymnej sťažnosti na porušovanie ľudských práv za to, čo povedal.” 

JCCF tiež poznamenala, že žiadny Kanaďan by nemal byť “predvedený pred súd alebo potrestaný len preto, že sa niekto “obáva”, že povie niečo nenávistné.” 

“Žiadnemu Kanaďanovi by nemalo hroziť doživotné väzenie za jeho vyjadrenie,” poznamenala JCCF.  

JCCF pred niekoľkými týždňami spustila svoju petíciu, v ktorej vyzýva Trudeaua, aby “zastavil” zákon o online škodách.  

Zákon o online škodách predstavil v dolnej snemovni 26. februára 2024 minister spravodlivosti Virani a okamžite ho odsúdili ústavní experti ako problematický. 

Zákon C-63 upraví existujúce zákony, novelizuje Trestný zákonník, ako aj Kanadský zákon o ľudských právach, čím sa podľa liberálov zameria na niektoré prípady odstraňovania internetového obsahu, najmä tie, ktoré sa týkajú sexuálneho zneužívania detí a pornografie. 

Návrh zákona sa však snaží aj o policajné “nenávistné” prejavy na internete so širokými definíciami, prísnymi trestami a pochybnou taktikou.

Podľa Carpaya sa nový návrh zákona v skutočnosti snaží zabrániť “škodám, ktoré sú už zakázané Trestným zákonníkom, a zdá sa, že návrh zákona ignoruje skutočnosť, že je“zodpovednosťou rodičov, a nie vlády, chrániť svoje deti pred škodami na internete.” 

“Je na rodičoch, aby svojim deťom neposkytovali neobmedzený, neobmedzený a nekontrolovaný prístup na internet. Preto Centrum spravodlivosti dnes doručí do kancelárie premiéra’55 500 podpisov proti zákonu o online škodách,” povedal. 

Podrobnosti novej legislatívy na reguláciu internetu ukazujú, že návrh zákona by mohol viesť k tomu, že viac ľudí bude doživotne väznených za “zločiny z nenávisti” alebo pokutovaných 50 000 dolármi a uväznených za príspevky, ktoré vláda definuje ako “nenávistné prejavy” na základe pohlavia, rasy alebo iných kategórií. 

Návrh zákona tiež vyzýva na vytvorenie komisie pre digitálnu bezpečnosť, ombudsmana pre digitálnu bezpečnosť a úradu pre digitálnu bezpečnosť. 

JCCF má upozornila, že navrhovaný “Online Harms Act” je vážnou hrozbou pre slobodu “prejavu” a mohol by viesť k “preventívnemu trestu za trestné činy, ktoré neboli spáchané.” 

Minulý mesiac LifeSiteNews informoval o tom, akojeden z najlepších kanadských’právnikov, profesor práva dr. Michael Geist, varoval, že federálna vláda pod vedením Trudeaua je “pripravená” zplynovať” odporcov jeho nového zákona tým, že sa vyhýba tomu, čo Geist považuje za vážne obavy z rozsiahlosti pôsobnosti zákona’. 

Kým bola petícia JCCF doručená, je stále otvorená online a možno ju podpísať tu.