Obama-Colbert-810x500.png

Slúži Barack Obama na tretie funkčné obdobie tým, že v Bidenovom Bielom dome vedie "tieňovú vládu"?

11
Neutral
  • Obama by bol ochotný slúžiť tretie funkčné obdobie s náhradníkom.
  • Obama sa stáva stále aktívnejším v Bidenovej administratíve.
  • Obama sa zapája do politiky a rozhoduje za Bidenovu administratívu.
  • Obama, Clinton a Biden spoločne vystúpili na fundraiseri v New Yorku.

Bývalý americký prezident Barack Obama raz povedal, že by bol ochotný slúžiť aj tretie funkčné obdobie, pokiaľ by nemusel robiť všetku prácu.

“Keby som sa mohol dohodnúť, že budem mať náhradníka, frontmana alebo frontmanku, a oni budú mať v uchu slúchadlo a ja budem len v pivnici v teplákoch … a potom budem môcť tak trochu prednášať repliky, ale všetky reči a ceremónie bude robiť niekto iný, tak by mi to nevadilo,”poznamenal Obama v novembri 2020 pre liberálneho komika Stephena Colberta.

Znie to povedome, však?"

Podľa viacerých médií Obama dáva svoju prítomnosť v kognitívne postihnutom Bielom dome Joea Bidena čoraz viac pocítiť. Zprávy, ktoré zverejnili CNN, New York Times a The Washington Post, ktoré patria hlboko pod štát, poukazovali na to, že bývalý prezident’sa čoraz intenzívnejšie zapája do úsilia administratívy’čo je nie príliš jemným znakom toho, kto v skutočnosti velí.

“Bol veľkorysý vo svojom čase a dal jasne najavo, že sa na tejto kampani podieľa naplno,” povedal pre CNN nedávno jeden z Bidenových poradcov.

“Barack Obama pomohol vypracovať novú politiku Bieleho domu v oblasti umelej inteligencie, ktorú prezident Joe Biden predstavil začiatkom tohto týždňa,” spravodajská televízia ABC reportovala v novembri minulého roka.

Okrem početných rozhovorov, výziev na získanie finančných prostriedkov, a stretnutia Obamu s Bidenom za posledných niekoľko rokov, bývalý prezident’najviac verejne prejavil svoju moc, keď minulý mesiac vkročil na Downing Street 10 v Londýne na hodinovú “zdvorilostnú návštevu” so súčasným britským premiérom Rišom Sunakom.

Akkoľvek sa podrobnosti o tomto stretnutí ťažko získavajú, britský poslanec George Galloway teoretizoval, že sa konalo s cieľom dať zelenú teroristickému útoku v Rusku, pri ktorom 22. marca zahynulo vyše 140 civilistov.

“Nikto nevysvetlil neohlásenú návštevu bývalého prezidenta Baracka Obamu, ktorý sa tri dni pred spáchaním tohto teroristického činu stretol s britskými politikmi a bezpečnostnými predstaviteľmi na Downing Street,” Galloway vyhlásil.

“Spojené štáty, ich spojenci v NATO a ich bábkový paholok Ukrajina sú v skutočnosti zodpovední za tento masaker,” ďalej tvrdil a poukázal na výroky bývalej americkej diplomatky a Obamovej”ukrajinskej šéfky Victorie Nulandovej, ktorá predtým povedala, že Rusko by malo v roku 2024 očakávať “príjemné prekvapenia”.

Akákoľvek bola úloha Západu’v moskovskom masakri, Obamova’úloha vo Washingtone je jednoznačná. V máji 2023 vyšiel článok Wall Street Journal s názvom “Toto je Obamovo’tretie funkčné obdobie.” V podtitulku sa píše: “Pozrite sa na kľúčových hráčov v Bidenovej administratíve,” čo je odkaz na veľký počet súčasných Bidenových zamestnancov, ktorí pracovali za Obamu.

V článku, ktorý vyšiel v Tablete v auguste 2023, sa jasne uvádza: “Joe Biden nevedie [zahraničnú politiku] svojej administratívy. To robí Obama. Nemusí ani’zdvihnúť telefón, pretože všetci jeho ľudia sú už v Bielom dome.”

V apríli 2022 moderátorka Fox Business Maria Bartiromo podobne naznačila americkej senátorke za GOP Marshe Blackburnovej z Tennessee, že Obama, ktorý si stále udržiava rezidenciu vo Washingtone, “riadil krajinu.” Na čo Blackburnová odpovedala, “Vieme, že Obamov’tím rozhodoval o všetkom.”

Pred mesiacom Biden, Obama a bývalý prezident Bill Clinton vystúpili na spoločnom fundraiseri v Radio City Music Hall v New Yorku. Znalci síce vysvetlia, že postaviť toto trio na pódium bol šikovný spôsob, ako zvýšiť objem darov (čo sa aj podarilo), ale skutočný dôvod, prečo tam Obama a Clintonová boli, bol ten, že Biden by zaspal, keby sa snažil hodinu rozprávať s moderátorom Stephenom Colbertom.

Skutočnosť je taká, že Obama’pristupuje k “pomoci” kampani, pretože Biden je jednoducho príliš starý a senilný, aby to robil sám. Chce tiež naďalej pracovať zo svojej pivnice v pyžame, zatiaľ čo jeho bábka Biden si robí a hovorí, čo chce. Ťažko mu to mať za zlé.