Screen-Shot-2024-04-08-at-4.56.13-PM-810x500.png

87-ročný človek, ktorý prežil koncentračný tábor, je medzi štyrmi zástancami života, ktorým hrozí väzenie za pokojný protest

0
Kultúra života
  • Pro-life aktivisti odsúdení za blokádu potratového zariadenia v Tennessee.
  • Čelia trestu odňatia slobody a pokute za porušenie zákona FACE.
  • Potratová klinika prestala vykonávať potraty kvôli legislatíve Tennessee.
  • Pro-liferi sa modlili a spievali pred zariadením, odmietli odísť a boli zatknutí.

Štyria pro-life aktivisti boli v utorok odsúdení za priestupok porušenia zákona o slobodnom prístupe ku klinikám (Freedom of Access to Clinic Entrances - FACE) v dôsledku ich účasti na pokojnom proteste a blokáde potratového zariadenia neďaleko Nashvillu v štáte Tennessee 5. marca 2021.

Eva Edlová, 87 rokov, Eva Zastrowová, 24 rokov, James Zastrow, 25 rokov, a Paul Place, 24 rokov, čelia po vynesení rozsudku, ktorý sa uskutoční 30. júla, trestu odňatia slobody až na šesť mesiacov a pokute vo výške tisícov dolárov. Verdikt federálneho sudcu v Nashville prichádza napriek tomu, že po viac ako roku bola potratová klinika Carafem Health Center Clinic v Mt. Juliet nútená prestať vykonávať potraty, aby sa prispôsobila pro-life legislatíve Tennessee’po zrušení rozsudku Roe v. Wade v júni 2022. 

Prípad stíhala prokuratúra USA’pre stredný okres Tennessee a Úrad pre kontrolu liečby a prevenciu chorôb USA.S. Department of Justice’s (DOJ) Civil Rights Division, podľa DOJ.

Počas blokády, dokumentovanejna videu zverejnenom na Facebooku, Edl, ktorý prežil komunistický koncentračný tábor, sedel na invalidnom vozíku pred dverami do potratového zariadenia. Place a Eva Zastrowová sedeli vedľa Edla, zatiaľ čo zvyšok skupiny sa zhromaždil po stranách chodby pred zariadením.

Na videu je vidieť, ako sa zástancovia života spoločne modlia a spievajú bohoslužobné piesne a viacerí policajti ich žiadajú, aby odišli. Mnohí z pro-liferov to odmietli urobiť, čo viedlo k ich zatknutiu.

Jeden z policajtov, ktorý požiadal pro-liferov, aby odišli, sa zdal mať pochopenie pre ich vec. Organizátor protestu Chester Gallagher sa snažil policajtovi vysvetliť, prečo je ich morálna povinnosť chrániť nevinný život pred ich povinnosťou voči zákonu.

“Vnútri týchto dverí sú vrahovia, platení vrahovia detí,

Advokát Edl’údajne potvrdil, že skupina bola prítomná, aby sa “modlila, spievala a uctievala”, ako aj presviedčala ženy, aby nepodstupovali interrupcie. Obžalovaní’ právnici vo všeobecnosti zdôraznili, že neexistuje dôkaz, že skupina skutočne niekomu bránila vo vstupe do zariadenia a že nebránila činnosti zamestnancov zariadenia’

Sedem ďalších pro-liferov prítomných v ten deň bolo obvinených nielen z priestupku podľa zákona FACE, ale aj z trestného činu “konšpirácie proti právam” a hrozí im až 11 rokov väzenia. 

Jedna z týchto siedmich, Caroline Davisová, ktorá sa v roku 2023 priznala k obvineniam, pomohla ministerstvu spravodlivosti začať konanie proti zástancom života po tom, ako prijala dohodu o priznaní viny a súhlasila so svedectvom v prospech vlády. Za účasť na troch prípadoch FACE Act jej hrozilo maximálne 33-ročné väzenie.

Na otázku jedného z advokátov, prečo prijala dohodu o priznaní viny, Davisová údajne povedala, “nechcem’ísť do väzenia. Zmenil som názor. Uvidel som svetlo. Neverím, že moje náboženské presvedčenie je nadradené zákonu. Som presvedčený, že som bol súčasťou sekty – že som do nej skočil, aby som sa stal mučeníkom. Zo záchranných akcií nepochádza nič dobré.”

“Každý, kto protestuje pri záchranných akciách, sú všetci členovia sekty,” dodala.

Davisová predtým svedčila proti obžalovaným v samostatnom Washingtone, D.C., záchrannej akcii, pri ktorej boli všetci účastníci obvinení z porušenia zákona FACE a okamžite uväznení.

V komentári k trestnému stíhaniu ďalších šiestich prítomných zástancov života, ktorí boli v ten deň postihnutí federálnymi obvineniami, republikánsky americký sen. Mike Lee z Utahu obvinil Bidenovu administratívu z dvojakého metra v súvislosti so zákonom FACE, ktorý má údajne okrem potratových zariadení chrániť aj pro-life tehotenské centrá a kostoly.

“[T]o, že Bidenova administratíva uväzňuje ľudí za modlitby na potratových klinikách, pričom ignoruje násilné činy v kostoloch a tehotenských centrách,” povedal senátor Lee na X. “Toľko ťavy. Toľko posadnutej pozornosti venovanej neškodným veciam, ktoré sa mylne považujú za komáre.”

Republikáni znepokojení tým, že Bidenova administratíva sa’zameriava na zástancov života na úkor pro-potratových a protikresťanských aktivistov, viedli väčšinu GOP v USA. Snemovne reprezentantov, aby v januári 2023 vytvorila “Weaponization of Government” Select Committee, ktorý má vyšetriť prípady zasahovania FBI a iných federálnych spravodajských agentúr’ do domácej politiky vrátane využívania zákona FACE na zatýkanie pro-liferov, ako sú Mark Houck.

Mnohí republikánski zákonodarcovia a ďalší obvinili, že Bidenova administratíva “selektívne presadzovala” zákon FACE, aby išla po zástancoch života, pričom nestíhala viac ako 100 útokov na tehotenské centrá a kostoly podporujúce život, odkedy U.Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil rozhodnutie vo veci Roe v. Wade, unikol.