simon-harris-810x500.jpg

Simon Harris, ktorý v Írsku presadzoval legalizáciu potratov, vymenovaný za predsedu vlády

9
Kultúra smrti
  • Simon Harris zvolený za najmladšieho premiéra Írska.
  • Parlament potvrdil Harrisa ako budúceho Taoiseacha.
  • Harris zaviedol interrupcie v krajine a podporoval ich legalizáciu.
  • Harris plánuje vytvoriť súcitné a tolerantné Írsko, ignorujúc katolícke hodnoty.

Simona Harrisa, ktorý dohliadal na zavedenie interrupcií v Írsku, zvolil parlament za najmladšieho premiéra krajiny.

9. apríla poslanci írskeho parlamentu (Dail, TD) v hlasovaní potvrdili Simona Harrisa ako budúceho Taoiseacha alebo premiéra. V pomere 88 ku 69 hlasom potvrdili Harrisa jeho kolegovia poslanci za nastupujúceho taoiseacha po tom, ako 20. marca šokujúco odstúpil Leo Varadkar. 

Čítajte: Írsky’homosexuálny premiér Leo Varadkar oznámil rezignáciu

Po tomto hlasovaní Harris prevzal v stredu popoludní miestneho času oficiálnu pečať úradu od írskeho’prezidenta Michaela D. Higginsa, čím ho potvrdil v jeho novej funkcii. 

Kým odchádzajúci Varadkar bol po svojom zvolení v roku 2017 najmladším taoiseachom, Harris tento titul prevzal od odchádzajúceho lídra strany Fine Gael. Tridsaťsedemročný Harris sa ujal vedenia strany Fine Gael bez protikandidáta, čo znamená, že ako predseda strany povedie koaličnú vládu vytvorenú medzi Fine Gael a Fianna Fáil v roku 2020. 

Všeobecné voľby sa majú konať do marca budúceho roka, hoci účastníci kampane vyzývali na ich konanie po Varadkarovej’rezignácii.  

Odchádzajúci otvorený homosexuál Varadkar vyvolal vlny pre svoju protikatolícku rétoriku, propagáciu ideológie LGBT, manželstiev “rovnakého pohlavia” a potratov a položenie základov pre drakonický zákon o nenávistných prejavoch v krajine’.

Aj keď práve za Varadkárovho’pôsobenia Írsko v máji 2018 zaviedlo interrupcie, rozhodujúcou mierou sa o to zaslúžil Harris, že sa vražda nenarodených detí stala v krajine bežnou záležitosťou. 

Aj keď v roku 2011 bubnoval na podporu, aby sa stal TD, Harris kandidoval na kandidátke za život. Po nástupe do funkcie však zmenil tón a viedol kroky na zavedenie potratov prostredníctvom takzvanej kampane “Zrušenie 8. dodatku”, ktorá sa usilovala o zrušenie ôsmeho dodatku národnej ústavy, ktorý zakazoval potraty.  

Ako minister zdravotníctva od mája 2016 do júna 2020 Harris formálne predložil do parlamentu Dail návrh zákona, ktorý umožnil zrušenie ôsmeho dodatku. Tým, že írsky Senát v decembri 2018 schválil zákon o regulácii ukončenia tehotenstva, Írsko si vyslúžilo titul krajiny s jedným z najpermisívnejších zákonov o interrupciách v Európe. 

Zákon povoľuje interrupciu na požiadanie až do 12. týždňa života nenarodeného dieťaťa do veku “životaschopnosti”, ak sa predpokladá, že dieťa ohrozuje život alebo “zdravie”;zdravie” jeho matky, a tiež povoľuje interrupciu v akomkoľvek veku, ak je dieťa ohrozené “abnormalitou plodu”, ktorá by mohla viesť k jeho prirodzenému úmrtiu pred narodením alebo do 28 dní od narodenia.

Harris tiež oznámil, že je “odhodlaný” zaviesť v okolí interrupčných tovární zóny s vylúčením vstupu, aby sa zabránilo svedkom za život vonku, a má pokračoval, aby pochválil zavedenie interrupcií ako “slobodných, bezpečných a legálnych.” 

ČÍTAŤ: Aborcie sa v Írsku vyšplhajú na rekordnú úroveň s viac ako 10 000 v roku 2023

V prvých mesiacoch éry COVID-19 Harris koncom marca 2020 zaviedol obzvlášť prísne obmedzenia, ktoré – okrem iného – spôsobili, že občania nemohli cestovať na výkon viac ako 2 kilometre od svojich domovov. Hoci v máji bolo toto obmedzenie rozšírené na okruh 5 kilometrov, niektorí občania cestujúci v snahe dostať sa do kostola boli stále otáčaní policajnými donucovacími prostriedkami.

ČÍTAJTE: Kresťania vo Veľkej Británii a Írsku sa v dôsledku vládnych výluk uchyľujú k bohoslužbám ‘v podzemí’

Pri príležitosti hlasovania o jeho potvrdení v parlamente (Dail) Harris vyhlásil, že má v úmysle vytvoriť “Írsko, ktoré je súcitné, tolerantné a úctivé. Krajinu, ktorá poskytne každému dieťaťu rovnaký štart do života. Írsko, ktoré chráni budúcnosť našich detí’rozhodným konaním v súvislosti s klimatickou krízou. Írsko, ktoré si váži komunitu a rozvoj vidieka a regiónov.”

Komentujúc menovanie Harrisa’, írsky spravodajský portál Catholic Arena pre LifeSiteNews uviedol, že “Simon Harris je symptómom zlyhania modernej írskej politiky pri zastupovaní svojich voličov.” 

Čítajte: Troch mužov zatkli pred írskou katedrálou počas vysielania omše  

“Napriek tomu, že bol zvolený ako prolife kandidát, neskôr bezohľadným a cynickým spôsobom podporoval potraty. Harris si tiež robil obetných baránkov z vidieckych farárov, keď verejne zdieľal miestny farský bulletin, s ktorého obsahom nesúhlasil,” pokračuje Catholic Arena a dodáva: 

Harrisov vzostup na post taoiseacha je zatiaľ najnižším bodom v úniku mozgov a pretekoch ku dnu írskej politiky, ale môžeme len dúfať, že ďalšie voľby prinesú určitú obnovu voličov, ktorí už vykazujú stránky únavy z prebudenia.

Krátko po Varadkarovej’rezignácii sa Katolícka aréna zdôraznila Harris’ rekord v odmietaní katolíckeho učenia a pokusov o presadzovanie katolíckeho učenia vo verejnej sfére. 

“Katolíci a pro-life ľudia môžu očakávať agresívne prenasledovanie za Harrisovej vlády ako Taoiseacha, ak je jeho história niečím výnimočná, pričom Harris sa pravdepodobne bude usilovať o legalizáciu eutanázie starých a chorých ľudí ako o progresívne pero na svojej čiapke,” písala Katolícka aréna.