Macron-getty-810x500.jpg

Radikálni európski politici tvrdo presadzujú legalizáciu potratov až do pôrodu

23
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Extrémisti chcú fetišizovať tehotenstvo a potraty po celých deväť mesiacov.
  • Francúzsko hlasovalo za zavedenie "práva" na potrat do ústavy.
  • Británia plánuje dekriminalizovať potraty až do narodenia, aj napriek toryom.
  • Pro-life hnutia bojujú proti progresívnym zmenám v Európe a vyzývajú k ochrane života.

V reakcii na zrušenie rozsudku v prípade Roe v. Wade sa potratoví extrémisti v Európe usilujú o zakotvenie fetišizmu počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva v zákone.

V roku 2022 francúzske Národné zhromaždenie odhlasovalo v pomere 337 ku 32 hlasom začatie procesu na zakotvenie “práva” na potrat vo francúzskej ústave. V januári Národné zhromaždenie odhlasovalo schválenie ústavnej novely o interrupciách ohromujúcim pomerom hlasov 433-30.

Francúzske hnutie za život sa statočne bránilo; začiatkom tohto roka pochodovali v Paríži tisíce ľudí a minulý rok vláda odsúdila kampaň mládežníckej skupiny Survivors. Na požičovniach bicyklov po celom hlavnom meste boli umiestnené nálepky zobrazujúce dieťa v maternici, plaziace sa dieťa a potom dieťa na bicykli. Slogan znel: “Čo keby ste ho nechali žiť?"”

PREČÍTAJTE SI: Osemdesiatdeväťtisíc detí bolo zachránených pred potratom od konca Roeovej zmluvy: správa

Minister dopravy Clement Beaune označil kampaň za “nechutnú a neprijateľnú.” Preživší uviedli, že sú “mladí pobúrení utrpením…vyvolaným interrupciami.” Francúzsky prezident Emmanuel Macron, paradoxne, stál na čele oboch snáh o zakotvenie interrupcií do ústavy, pričom verejne vyjadril svoje obavy z krachujúcej francúzskej pôrodnosti. Zdá sa, že Macron nevidí súvislosť, ani rozpor – predtým sa vysmieval veľkým rodinám.

Podobná schizofrénia sa odohráva v Spojenom kráľovstve. Podľa deníka Guardianzačiatkom tohto mesiaca rodičia, ktorí prišli o dieťa v dôsledku potratu pred 24. týždňom – súčasnou hranicou pre interrupciu v USA.K. – môžu požiadať o “certifikát o strate dieťaťa”, ktorý potvrdzuje smútok rodičov, ktorí prišli o dieťa v maternici, a udeľuje formálne uznanie života a smrti dieťaťa’. (Podobný systém v Holandsku vyústil v to, že žena, ktorá ľutovala svoj potrat, požiadala o formálny právny status pre svoje potratené dieťa.)

V tom istom týždni Telegraph informoval, že parlament Spojeného kráľovstva plánuje uskutočniť slobodné hlasovanie o tom, či dekriminalizovať potraty až do narodenia – a napriek tomu, že pri moci sú toryovia, tlačové správy naznačujú, že väčšina poslancov pravdepodobne podporuje úplnú dekriminalizáciu. Deti môžu prežiť mimo maternice 22 týždňov alebo skôr a britské nemocnice bojujú za udržanie predčasne narodených detí pri živote; na druhej strane budú politici čoskoro hlasovať o tom, či povolia barbarské rozoberanie detí v maternici počas celých deviatich mesiacov.

Čítajte: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

Vedia to lepšie – tí, ktorí budú hlasovať za toto opatrenie, tak urobia s plným vedomím toho, čo to bude znamenať pre tisíce detí, ktoré si uvedomujú a môžu cítiť bolesť. Našťastie, niekoľko konzervatívnych poslancov pohrozilo, že ak sa z návrhu zákona o trestnom súdnictve nevylúčia interrupcie, vykoľají celú vládnu’vlajkovú loď. Konzervatívna poslankyňa Miriam Catesová povedala “Uzákoniť ukončenie života životaschopného dieťaťa až do okamihu narodenia bez iného dôvodu, ako že nie je chcené, je morálne nesprávne.”Poslanec Nick Fletcher konštatoval: “Dekriminalizácia potratov nepochybne skončí tým, že potraty sa budú vykonávať oveľa neskôr, dokonca až do plného termínu. To nemôže byť v civilizovanej spoločnosti správne.”

Konzervatívna poslankyňa Caroline Ansellová predložila pozmeňujúci návrh k návrhu zákona o trestnom súdnictve, ktorý by znížil hranicu pre interrupciu z 24 na 22 týždňov, pričom sa odvoláva na posuny v medicínskych technológiách, ktoré udržiavajú predčasne narodené deti pri živote čoraz skôr. Ansellová, ktorá má vo svojej snahe rozšíriť ochranu na viac detí podporu 24 poslancov, stanovil:

Zvýšenie miery prežitia detí narodených v 22. a 23. týždni tehotenstva je jedným z veľkých úspechov lekárskej vedy’v posledných rokoch. Čoraz viac detí narodených v tomto veku dokáže prežiť vďaka tvrdej práci neonatologických tímov. Tak ako v roku 1990, keď sa naše zákony naposledy menili, aby odrážali podobný nárast miery prežitia, je načase, aby sa aktualizovala naša časová hranica pre interrupciu. Náš súčasný časový limit je v porovnaní s našimi európskymi susedmi odľahlý a dúfam, že tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh získa širokú podporu v celom Parlamente.

V Poľsku sa stále totalitnejšia koaličná vláda Donalda Tuska má vyzvala k legalizácii potratov na požiadanie do 12. týždňa, čo je radikálny odklon od súčasného pro-life režimu Poľska’. “stredopravá”skupina vo vládnucej koalícii reagovala ponukou “kompromisného návrhu zákona,” ktorý by namiesto toho obnovil status quo z roku 2021, v ktorom môžu byť deti s postihnutím alebo vrodenými chybami legálne usmrtené v maternici. Nie je jasné, ako sa poľské potratové vojny skončia; feministické aktivistky tvrdo tlačia na Tuska, pretože cítia, že jeho vratká koalícia je vzácnou príležitosťou – ale poľský pro-life prezident Andrzej Duda, sa považuje za pravdepodobného, že bude vetovať akýkoľvek zákon, ktorý povoľuje potraty na požiadanie.

Francúzske pro-life hnutie stojí proti dlhým šanciam; vo Veľkej Británii a Poľsku ešte stále existujú príležitosti na zastavenie potratovej agendy. Všetci vsádzajú proti nim, ale práve minulý rok na Malte hnutie za život opäť porazilo legalizáciu potratovpripomína nám, že víťazstvo je možné.