kristinoem_1-810x500.jpg

Kristi Noemová dostala na X rozhorčenú poznámku komunity za pokus o prepísanie záznamu o uzamknutí COVID

23
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Guvernérka Južnej Dakoty klame o zatvorení podnikov.
  • Podľa komunity klamala a snažila sa získať právomoc na zatváranie.
  • Noemová sa snažila zaviesť mimoriadne opatrenia proti COVID-19.
  • Noemová sa uchádza o miesto viceprezidenta a stretne sa s Trumpom.

Republikánska guvernérka Južnej Dakoty Kristi Noemová, ktorá je v užšom výbere kandidátov na post viceprezidenta Spojených štátov amerických v roku 2024, sa nedávno stala predmetom mimoriadne pálčivej poznámky X Community Note za to, že o sebe klamlivo vyhlásila, že je “jedinou guvernérkou, ktorá nikdy nezatvorila ani jeden podnik.”

“Bola som jediná guvernérka, ktorá nikdy nezatvorila ani jeden podnik,” Noemová napísala 23. februára na X (predtým Twitter). “Nikdy som svojim ľuďom nič nenariadila. Nikdy som nikomu nepovedal, že nemôže”chodiť do kostola. Boli sme jediný štát, ktorý odmietol zvýšené dávky v nezamestnanosti - pretože naši ľudia chcú pracovať.”

Na druhý deň sa príspevok dočkal kontroly faktov prostredníctvom funkcie komunitných poznámok, ktorú riadia používatelia platformy’v ostrejšom jazyku, než je zvyčajne nezaujatý tón, ktorý poznámky zvyčajne majú. 

“Kristi Noemová klame,” v ňom stálo: “Nielenže zatvorila, čo mohla, ale poslala svojmu zákonodarnému zboru návrh zákona, v ktorom žiada, aby jej dal právomoc zatvoriť ďalšie. Na jej hnev jej zákonodarný zbor túto právomoc odmietol. Po tom, ako sa stalo populárne, že nezatvorila, sa tvárila, že to bol jej nápad.”

Čítajte: Trump má Achillovu pätu: Američania vedia, že im o COVID klamali

Poznámka odkazuje na reportáž Associated Press z marca 2020, z relatívne skorého obdobia pandémie COVID, o tom, že Noem nariadil zatvoriť verejné školy na týždeň a všetkým nepodstatným štátnym zamestnancom pracovať z domu.

Iní používatelia sociálnych sietí reagovali na tvrdenie Noemovej’správami o tom, že guvernérka v apríli predĺžila čiastočné nariadenie o pobyte doma, obmedzenia pre podnikateľov sa zmiernili až v máji a Noemová sa snažila získať od zákonodarného zboru Južnej Dakoty ďalšie právomoci na uzamykanie budov a bola úspešná len čiastočne.

“Noemová sa v posledný deň zasadnutia usilovala o 11 nových mimoriadnych opatrení’aby sa Južná Dakota mohla pokúsiť účinnejšie bojovať proti koronavírusu COVID-19,” KELO reportedv marci 2020. “Deväť prešlo”, ale zákonodarcovia zamietli “HB 1297, ktorý by dal štátnemu ministrovi zdravotníctva právomoc uzavrieť alebo obmedziť akékoľvek súkromné alebo verejné zariadenie s cieľom spomaliť šírenie prenosnej choroby” počas vyhlásenej mimoriadnej situácie; a “SB 191, ktorý by umožnil okresom, obciam a komunitným zlepšovacím okresom prijať núdzové a dočasné nariadenia na potlačenie choroby.”

Zásah prichádza v čase, keď Noem, ktorý tiež vyvolala v roku 2021 hnev konzervatívcov za to, že sa prerátala v legislatíve na ochranu žien’športu (nakoniec o rok neskôr podpísala zákon, ktorý to umožňuje), sa údajne vážne uchádza o miesto číslo dva v Trumpovej’volebnej kampani v roku 2024.

Posledný týždeň Trump v rozhovore s Laurou Ingrahamovou z Fox News’potvrdil, že Noemová je jedným zo šiestich “dobrých” a “solídnych” mien na jeho zozname kandidátov. V piatok Noemová zdôraznila účastníkom výročnej Konzervatívnej politickej akčnej konferencie (CPAC) vo Washingtone, že bola “jednou z prvých ľudí, ktorí podporili Donalda J. Trumpa, aby sa stal naším prezidentom,” a naznačila, že republikáni, ktorí ho vyzvali na kandidatúru, to urobili len “pre osobný prospech”, ako napríklad “pozornosť na určitý čas.”

Čítajte: Britská poslankyňa tvrdí, že pôrodné asistentky vidia ‘viac mŕtvych ako živých detí’ niekoľko dní po zavedení injekcií COVID

V pondelok Noem’ová kancelária potvrdilapre Dakota Scout, že predlžuje svoju víkendovú cestu na CPAC o jeden deň, aby mohla absolvovať súkromné stretnutie s Trumpom v jeho rezorte a rezidencii Mar-a-Lago na Floride, ktorého predmet zatiaľ nebol zverejnený.

Ak by bolo chválospev Noemovej’z 23. februára pravdivý, mohol by byť prínosom pre Trumpovu’letenku vzhľadom na vlastný kompromitujúci záznam bývalého prezidenta’o COVID. Zdá sa však, že COVID nie je významným faktorom vo výpočtoch voličov’ vzhľadom na relatívnu ľahkosť, s akou Trump zvíťazil nad svojím najbližším vyzývateľom z GOP, guvernérom Floridy Ronom DeSantisom. Okrem toho, zatiaľ čo sa kedysi očakávalo, že COVID postoj environmentálneho aktivistu a dlhoročného demokrata Roberta F. Kennedyho Jr. s jeho nezávislou kandidatúrou odoberie Trumpovi hlasy, prieskumy teraz sa zdá, že Kennedy’ho prítomnosť v pretekoch viac škodí prezidentovi Joeovi Bidenovi.

V prieskumoch verejnej mienky momentálne vedie Trump pred Bidenom, hoci voličov tiež povedia, že pravdepodobné odsúdenie na ľavicových miestach zníži pravdepodobnosť jeho podpory. Špekuluje’sa tiež, že demokrati môžu Bidena nahradiť, vzhľadom na vážne obavy demokratov z jeho veku a duševného zdravia.