Shutterstock_1638391450-810x500.jpg

Študenti z Las Vegas zvíťazili nad diskrimináciou školy voči ich pro-life názorom

16
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Právnici zabezpečili právo študentov hovoriť v mene nenarodených detí na verejných školách.
  • Škola porušovala zákon a diskriminovala pro-life klub študentov.
  • Students for Life of America poskytol podporu a právny tím Thomas More Society zasahoval.
  • Pro-life študenti získali víťazstvo a odškodnenie za diskrimináciu na škole v Las Vegas.

Právnici Spoločnosti Thomasa Mora zabezpečili právo študentov z Las Vegas otvorene hovoriť v mene nenarodených detí na verejných školách. Dňa 20. februára školský obvod Clark County uzavrel dohodu o urovnaní so stredoškolským klubom Študenti za život a dvoma bývalými študentmi, ktorá ukončila zákaz prejavov za život a chráni pred budúcimi zákazmi vo viac ako 300 školách obvodu.

“Tento verejný, daňovými poplatníkmi financovaný školský obvod a stredná škola aktívne porušovali zákon o rovnakom prístupe, nevadskú ústavu a ústavu Spojených štátov amerických, zrejme kvôli pretrvávajúcej zaujatosti voči pro-life presvedčeniu a aktivitám klubu”uviedla Joan Mannixová, výkonná viceprezidentka a vedúca poradkyňa Thomas More Society.

“Sme radi, že výsledkom rokovaní o tomto urovnaní boli revízie školskej’príručky a memorandum pre okresných administrátorov, ktoré im pripomína, že študenti nie sú oslobodení od prvého dodatku,”zdieľala Mannixová. “Je poľutovaniahodné, že administrátori piateho najväčšieho školského okresu v krajine potrebovali toto pripomenutie. Ich vlastné predpisy totiž zakazujú diskriminovať študentské kluby na základe náboženského, politického, filozofického alebo iného obsahu prejavu.”

Potrebujúc pomoc, Felipe Avila, zakladateľ a vedúci klubu Študenti za život, oslovil Students for Life of America — národnú organizáciu, ktorá poskytuje podporu študentským pro-life klubom. Students for Life of America potom zavolali právny tím Thomas More Society.

“Keďže nepriateľské útoky na slobodu prejavu v prospech života neustále rastú, Students for Life of America nedovolia školským správam, aby prehliadali alebo podnecovali porušovanie prvého dodatku proti Pro-Life Generation,” povedal Kristan Hawkins, prezident Students for Life of America. “Sloboda prejavu zahŕňa aj prejav v prospech života, či sa vám to páči alebo nie. Pro-life študenti budú mať vždy hlas bez hlasu a Students for Life of America zabezpečia, aby sa ich sloboda v tomto smere rešpektovala.”

Avila — teraz študent ošetrovateľstva na Catholic University of America — a spolužalobkyňa Janelle Rivera pôsobili postupne ako funkcionári klubu Students for Life na East Career and Technical Academy v okrese ’Východná kariérna a technická akadémia. Po takmer troch rokoch diskriminácie ich pro-life prejavov zo strany vedenia školy sa Avila a Rivera rozhodli podať žalobu na školu, okres a vedenie v mene klubu a v mene svojom.

“Som navždy vďačný Študentom za život a Spoločnosti Thomasa Mora za ich neochvejnú podporu,” zdieľal Avila, ktorý pokračuje vo svojom osobnom angažovaní sa za ochranu života.“Boli pri mne od prvého dňa. Väčších spojencov som si nemohol priať.

Právnici Thomas More Society predložili dôkazy o protiústavnom a vylučujúcom konaní školy voči pro-life študentskej skupine. Vedenie školy potláčalo chránený prejav skupiny tým, že:

“Ďalším veľmi znepokojujúcim aspektom celej situácie bolo, že škola’neriešila šikanovanie namierené proti Avile, ktorý bol prenasledovaný a ohrozovaný kvôli svojim pro-life názorom a vodcovstvu,” dodal Nathan Loyd, zamestnanecký poradca Thomas More Society. “Pretože škola — demonštrujúca nezáujem o blaho študentov a antipatie voči pro-life klubu ’posolstvu — neprijala účinné opatrenia na riešenie šikanovania, urovnanie zahŕňa aj finančnú kompenzáciu za občianskoprávnu žalobu vrátane súdnych trov.”

Mannix tiež poznamenal, že to nebolo prvýkrát, čo sa školy v okrese Clark dopustili takéhoto konania, pričom sa odvolával na federálnu žalobu z roku 2015, Angelique Clark v. Clark County School District, et al,, v ktorom Spoločnosť Thomasa Mora dosiahla právne víťazstvo proti tomu istému školskému obvodu v dôsledku podobnej diskriminácie študentskej pro-life skupiny na jeho Západnej kariérnej a technickej akadémii.

Hawkins zatlieskal víťazstvu Avilu, Riveru a klubu Študenti za život na Východnej kariérnej a technickej akadémii.

“Povzbudzujeme pro-life študentov v celej Amerike, aby si pevne stáli za svojím presvedčením a robili to, o čom vedia, že je správne,” dodal Hawkins. “Táto situácia v Las Vegas bola ďalším príkladom nezákonnej diskriminácie odhodlaných mladých ľudí za to, že hovoria pravdu o živote. V Students for Life of America naďalej stojíme po ich boku, poskytujeme im zdroje, školenia a poradenstvo, aby sme im pomohli zdieľať posolstvo, že nenarodený život je vzácny a potraty sú hrozným zlom.”

Prečítajte si pôvodnú žalobu, ktorú podala Spoločnosť Thomasa Mora v mene klubu East Career and Technical Academy Students for Life, Felipeho Avilu a Janelle Riverovej 29. septembra 2022 na okresnom súde Spojených štátov – District of Nevada, zde.