pro-abortion-vandalism-810x500.jpg

Podľa novej správy vzrástol počet protikresťanských hrozieb a násilia v USA od roku 2018 o 800 %

9
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Násilné útoky na kostoly v USA sa zdvojnásobili a vzrástli o 800 %.
  • Útoky zahŕňajú vandalizmus, podpaľačstvo, bombové hrozby a incidenty so zbraňami.
  • Pro-potratové nálady a transgenderová ideológia motivujú útoky na kostoly.
  • Moslimskí radikáli, satanistické symboly a nedostatok vyvodzovania zodpovednosti sú problémom.

Podľa nedávno zverejnenej správy Rady pre výskum rodiny (FRC) sa násilné útoky a hrozby na kresťanské kostoly v Spojených štátoch v rokoch 2022 až 2023 viac ako zdvojnásobili a od roku 2018 vzrástli o 800 %.

V správe sa uvádza, že v prvých 11 mesiacoch roku 2023 došlo v 48 štátoch a v dištrikte Kolumbia k najmenej 436 činom vandalizmu, pokusom o podpálenie, bombovým hrozbám, incidentom so zbraňami, grafiti a iným nepriateľským činom, čo je viac ako dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. Skutočný počet bol však “nepochybne oveľa vyšší,” pretože mnohé “pravdepodobne neboli nahlásené úradom a/alebo sa neobjavili v správach alebo iných online zdrojoch, z ktorých sme údaje zozbierali.”

Najnovší súčet predstavuje 800 % nárast oproti iba 50 zdokumentovaným v roku 2018.

“Nárast nepriateľstva, ktorý sme identifikovali v našej správe z decembra 2022, sa nespomalil ani nezastavil; skôr sa zrýchlil,” napísala autorka správy Arielle Del Turco. “Nárast zločinov proti cirkvám sa odohráva v kontexte, v ktorom sa americká kultúra javí ako čoraz nepriateľskejšia voči kresťanstvu. Kriminálne činy vandalizmu a ničenia cirkevného majetku môžu byť symptómom úpadku spoločenskej úcty a rešpektu.”

Motivácia zločinov sa veľmi líšila; niektoré spáchali mladiství alebo jednotlivci bojujúci s duševnou chorobou, iné boli motivované osobnou nevraživosťou voči konkrétnym cirkvám. Ešte iné mali politickú, ideologickú alebo náboženskú motiváciu.

Páchatelia, ktorých zjavne viedla transgenderová ideológia, zahŕňajú Nashvillská strelkyňa zo školy Covenant School Audrey Hale, Cameron Storer’podpaľač kórejského kostola v Portlande v Oregone a kostoly počmárané nápismi ako “TRANS PWR” a “Stay gay, stay hard, Love is 4 everyone.”

Pro-potratové nálady sú obzvlášť silným motorom útokov na kostoly, obzvlášť odzvrátenia rozsudku Najvyššieho súdu USA’z júna 2022 vo veci Roe v. Wade, vrátane prípadov podpaľačstva, postriekania červenou farbou, grafitov s nápismi ako “potrat je naše ľudské právo,” a ukradnutých alebo zničených dvorových tabúľ vyjadrujúcich nesúhlas s pro-potratovými volebnými iniciatívami.

“Zdá sa, že Američania čoraz pohodlnejšie útočia na cirkevné budovy, čo poukazuje na väčší spoločenský problém marginalizácie základných kresťanských presvedčení vrátane tých, ktoré sa dotýkajú horúcich politických otázok súvisiacich s ľudskou dôstojnosťou a sexualitou,” uvádza sa v správe. “Útoky na modlitebne môžu tiež signalizovať nepohodlie voči náboženstvu vo všeobecnosti.”

Ďalšou kategóriou, ktorú správa identifikuje, sú útoky spáchané moslimskými radikálmi, vrátane vyhrážania sa zamestnancom kostola Najsvätejšieho srdca v New Yorku mužom, ktorý tvrdil, že je členom teroristickej skupiny Hamas, vandalizmu arménskeho kostola v Massachusetts kvôli sporu o Náhorný Karabach medzi Arménskom a Azerbajdžanom a vandalizmu kostolov za podporu Izraela.

Minimálne 12 incidentov obsahovalo satanistické vyobrazenia alebo symboly,” dodáva sa v správe, vrátane predmetov počmáraných “666,” pentagramami a “Diabol vstal” nastriekanými na budovy, ako aj nápisy ako “Lucifer žije tu” a kríže otočené hore nohami.

Ale azda najznepokojujúcejším detailom správy je relatívny nedostatok pokroku pri vyvodzovaní zodpovednosti voči páchateľom a pri predchádzaní opakovaniam v budúcnosti. “Mnohé činy vandalizmu voči kostolom boli predmetom trestného vyšetrovania,” uvádza sa v nej, ale len “menšia časť bola vyšetrovaná ako zločiny z nenávisti. Polícia často nebola schopná vandalov identifikovať.”

Prezidentovi Joeovi Bidenovi’v zahraničí “konkuruje len rastúci antagonizmus voči morálnym absolútnostiam, ktoré učia cirkvi veriace v Bibliu tu v USA,” odpovedalprezident FRC Tony Perkins, ktorý povedal, že celovládny odpor Bieleho domu voči biblickej morálke “podnecuje toto prostredie nepriateľstva voči cirkvám.”

Začiatkom tohto mesiaca FRC vydalaďalšiu správu, ktorá dáva jej najnovšie zistenia do kontextu širšieho trendu náboženského prenasledovania na Západe. Zdokumentovala 168 prípadov prenasledovania alebo nespravodlivej diskriminácie kresťanov v 16 západných krajinách v rokoch 2019 až 2023.