shutterstock_441310921-e1707134489406-810x500.jpg

Danielle Smithová kritizuje Trudeaua za to, že počas neohlásenej návštevy provincie nazval Alberťanov hlupákmi

13
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Trudeau nazval Alberťanov hlupákmi a odsúdil pravicovú političku za prorodinnú politiku.
  • Trudeau bojí sa stretnúť s Smithovou a odsudzuje pravicových politikov v Alberte.
  • Trudeau obhajuje uhlíkovú daň a kritizuje ropný a energetický priemysel v Alberte.
  • Trudeau sa vyhýba diskusii so Smithovou a preferuje alternatívne médiá financované vládou.

Pošlite dnes Daniele Smithovej poďakovanie za nedávnu prorodinnú politiku

Premiérka provincie Alberta Danielle Smithová vyčítala premiérovi Justinovi Trudeauovi, že počas svojej neohlásenej návštevy provincie nazval Alberťanov “hlupákmi”.

21. februára Smithová odsúdila Trudeaua za to, že bez pozvania prišiel do Edmontonu v Alberte na stretnutie s podcasterom Ryanom Jespersenom, kde Smithovú označil za “pravicovú političku” kvôli jej novej prorodinnej politike a odsúdil albertský”ropný a plynárenský priemysel.

“Dnes premiér @JustinTrudeau hovoril s médiami v Alberte, počas ktorého stihol nazvať Alberťanov hlupákmi, tvrdil, že daň z uhlíka šetrí albertským rodinám tisíce dolárov, a odsúdil každého, kto podporuje zapojenie rodičov do vzdelávania ich detí””, napísal Smith na X, predtým známom ako Twitter.

“Vieme, že Alberťania neberú jeho absurdné tvrdenia vážne; je však smutné vidieť, ako sa tento premiér, podobne ako jeho otec pred ním, snaží využiť Albertu ako boxovacie vrece na získanie hlasov v iných častiach krajiny,” dodala.

Trudeau Smithovú odsudzuje, ale zdá sa, že sa s ňou bojí stretnúť

Počas interview s Jespersenom Trudeau tvrdil, že Albertčania “sa nechávajú oklamať pravicovými politikmi, ” vrátane Smithovej.

Takisto tvrdil, že “tradičné” ropné piesky a energetické spoločnosti “okrádajú” svojich zamestnancov tým, že sa stavajú proti jeho radikálnej “politike klimatických zmien”, ktorá ochromí ropný a energetický sektor.

“Ak sa vláda Alberty vymaní zo svojej ideologickej opozície voči tomu, aby robila veci, ktoré sú dobré pre pracovníkov, dobré pre planétu — možno nie sú dobré pre klasické spoločnosti ťažiace ropné piesky,” rečnil.

“Toto je dynamika, ktorá celkom úprimne povedané Alberťanov oklame pravicovými politikmi… pravicová ideológia teraz stojí v ceste úspechu Alberty”” pokračoval. “Nie je to “sprisahanie východných b–stardov.”

Trudeau pokračoval v obhajobe svojej kontroverznej uhlíkovej dane a tvrdil, že vďaka vládnym dotáciám sa do vreciek Kanaďanov vráti viac peňazí ako “náklady na znečistenie” alebo inými slovami, daň z uhlíka.

Výskum však predpokladá, že Kanaďania zaplatia v roku 2024 na daniach z predaja takmer 500 miliónov dolárov na financovanie Trudeauovej’uhlíkovej dane. Trudeauova’uhlíková daň, formulovaná ako spôsob zníženia emisií oxidu uhličitého, stojíKanaďanov napriek zľavám ročne o stovky viac.

Niektoré západné provincie však vyhlásili, že sa nebudú riadiť predpismi, ale namiesto toho sa zamerajú na blahobyt Kanaďanov.

Alberta aj Saskatchewan opakovane sľúbili, že uprednostnia záujmy svojich obyvateľov pred záujmami Trudeauovej vlády’“neústavné” požiadavky, pričom dôsledne pripomínajú federálnej vláde, že ich infraštruktúra a hospodárstvo závisia od ropy, plynu a uhlia.

“Nikdy nedovolíme, aby sa tu tieto nariadenia zaviedli, bodka,” vyhlásil nedávno Smith deklaroval. “Ak by sa stali zákonom krajiny, rozdrvili by financie Alberťanov” a spôsobili by aj dramatické zvýšenie účtov za elektrinu pre rodiny a podniky v celej Kanade.”

Premiér Saskatchewanu Scott Moe rovnako prisľúbil, že bude proti novým Trudeauovým’nariadeniam bojovať, keď nedávno povedal, že “Trudeauove’nariadenia o nulovej čistej spotrebe elektrickej energie sú cenovo nedostupné, nerealistické a protiústavné.”

“Vyženú ceny elektrickej energie do výšin a zanechajú Saskatchewan s nespoľahlivými dodávkami elektrickej energie. Naša vláda nedovolí federálnej vláde, aby to urobila obyvateľom Saskatchewanu,” obvinil.

Trudeau však namiesto diskusie so Smithom o svojej politike neoznámil svoju cestu do Alberty, zrejme sa radšej stretne s Kanaďanmi, ktorí s ním súhlasia, ako by mal obhajovať svoje stanovisko.

“Namiesto útokov na našu provinciu mohol pán Trudeau informovať našu vládu o svojej návšteve Alberty a pozvať ma na stretnutie, aby sme diskutovali o našom úžasnom energetickom sektore a pracovníkoch, o zelených technológiách Alberty, ktoré menia svet, o odstránení byrokracie pre prevádzkovateľov zariadení starostlivosti o deti, ktorí zápasia s problémami, alebo o problémoch s bývaním a cenovou dostupnosťou,” vyhlásil Smith.

“Keď premiér nabudúce navštívi Albertu, dúfam, že zavolá do mojej kancelárie a dohodne si stretnutie, ako to urobil s premiérmi provincií Ontario, Britská Kolumbia a Manitoba. Čakám na jeho telefonát,” dodala.

Trudeauovi sa cnie za časmi pred alternatívnymi médiami

Počas rozhovoru Trudeau vyjadril ľútosť nad vzostupom alternatívnych médií a povedal, že má radšej, keď sa Kanaďanom hovorí len jeden príbeh, a to najmä prostredníctvom médií, ktoré sú financované vládou.

“Existuje tam úmyselné podkopávanie mainstreamových médií,” tvrdil. “Existujú konšpiračné teórie.”

Podľa Trudeaua, keď CTV, CBC a Global News “boli našimi jedinými zdrojmi správ, “premietali v celej našej krajine aspoň spoločné chápanie vecí.”

Trudeau pochválil Jespersenov’podcast ako zdroj nezávislých médií, pričom zjavne uprednostňuje rozhovory, v ktorých sa mu’nekladú zložité otázky týkajúce sa jeho politiky, ale skôr ho nechajú vyčíňať proti Alberte a konzervatívcom.

Kým Trudeau túži po časoch pred vznikom nezávislých médií, nový výskum odhalil, že iba tretina Kanaďanov dôveruje mainstreamovým médiám.

Podľa nedávnej štúdie kanadskej’agentúry pre verejné zdravie menej ako tretina Kanaďanov prejavila “vysokú dôveru” federálnej vláde, pričom “veľké mediálne organizácie”, ako aj celebrity získali ešte nižšie skóre.

Veľké mainstreamové médiá a “novinári” pracujúci pre ne získali “vysokú dôveru” len 18 percent, pričom celebrity získali len osempercentné “hodnotenie dôvery”.

Pošlite Daniele Smithovej poďakovanie za nedávnu prorodinnú politiku dnes