abu-dhabi-document-810x500.jpg

Vatikán sponzoruje príručku pre mládež propagujúcu "hodnoty" "heretického" medzináboženského dokumentu z Abú Zabí

42
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Vatikán sponzoruje propagáciu “hodnôt” dokumentu z Abú Zabí medzi mladými.
  • Dokument o ľudskom bratstve odsúdený ako “zrada evanjelia” a “heretický”.
  • Program podporuje “rozmanitosť náboženstiev” a náboženský indiferentizmus.
  • Katolícka cirkev odmieta program a jeho myšlienky ako odporujúce jej učeniu.

Vatikán sponzoruje vytvorenie “príručky” na propagáciu “hodnôt” dokumentu z Abú Zabí o ľudskom bratstve - ktorý veriaci prelát označil za “zradu evanjelia” - medzi mladými na celom svete.

Vatikán nedávno oznámil, že 11 univerzitných študentov rôznych náboženstiev vybraných do programu “Human Fraternity Fellows na podporu medzikultúrnej a medzináboženskej harmónie” dostalo za úlohu vytvoriť “praktickú príručku solidárnych riešení” na základe dokumentu z Abú Zabí. 

Príručka má za cieľ “priblížiť hodnoty” dokumentu“mladým ľuďom, počnúc univerzitnými komunitami a univerzitnými areálmi po celom svete,” informoval v piatok Vatican News.

Dokument o ľudskom bratstve,” ktorý pápež František podpísal v roku 2019 s veľkým imámom Al-Azharu, bol odsúdenýkritikmi ako obsahujúci vyhlásenia, ktoré sú “nepravdivé” a “heretické.” Neslávne sa v ňom uvádza, že “Pluralizmus a rozmanitosť náboženstiev, farieb, pohlaví, rás a jazykov sú chcené Bohom v jeho múdrosti, ktorou stvoril ľudské bytosti.”

Toto tvrdenie bolo quickly kondemnované biskupom Atanázom Schneiderom, pomocným biskupom v Astane, ako “najbludnejšie a najnebezpečnejšie tvrdenie dokumentu’.”

Rozhodnutie Vatikánu’realizovať dokument, ktorý potvrdzuje, že “rozmanitosť náboženstiev” je “chcená Bohom,”; bez toho, aby sa toto tvrdenie opravilo, sa rovná “podpore zanedbávania prvého prikázania” a “zrade evanjelia,” biskup Schneider povedal krátko po zverejnení dokumentu.

On sám vysvetlilv exkluzívnom rozhovore pre LifeSiteNewsv roku 2019, že toto vyhlásenie “je samo osebe chybné a odporuje Božiemu zjaveniu, pretože Boh nám zjavil, že nechce rôzne náboženstvá, ale len jedno náboženstvo, ktoré prikázal v prvom prikázaní Dekalógu.”

Dalej varoval, že šírenie tohto dokumentu v jeho neupravenej podobe “ochromí poslanie Cirkvi’ad gentes” a uhasí jej horlivú horlivosť evanjelizovať všetkých ľudí,” a dodáva: “Pokusy o mier sú odsúdené na neúspech, ak nie sú navrhované v mene Ježiša Krista.”

Keď biskup Schneider požiadal pápeža o oficiálne objasnenie výroku, František na svojej stredajšej generálnej audiencii 3. apríla 2019 zrejme ponúkol neformálne objasnenie, ale žiadne oficiálne objasnenie ani oprava textu doteraz neboli poskytnuté. Naďalej teda vyjadruje, že Boh “chce” rozmanitosť náboženstiev rovnakým spôsobom, ako chce existenciu ľudstva.

Jedenásť členov študentského programu Human Fraternity Fellows patrí k rôznym náboženstvám vrátane islamu, hinduizmu a katolicizmu a svoju úlohu vidia v podpore medzináboženského dialógu a “mieru” na základe dokumentu Abu Dhabiment’principles of “dialogue,” “fraternity,” and “coexistence.” 

Spolužiak Shaddy Makhlouf, katolík palestínskeho (Nazaret) a libanonského pôvodu, povedal pre Vatican News, že príručka o riešeniach solidarity bude zaslaná na univerzity po celom svete a bude poukazovať na problémy, s ktorými sa vysokoškolskí študenti stretávajú v medzináboženskom dialógu, a navrhovať riešenia na prekonanie týchto prekážok.”

Ďalší účastník programu, Ishan Datey, študent Georgetown University’School of Foreign Service a vedúci medzináboženského dialógu pre univerzitnú’Hindu Student Association, sa domnieva, že dokument musí byť pre mladých ľudí “stráviteľnejší”.

“Všetci máme jedného Otca, a preto je ľudské bratstvo hodnotou pre všetkých ľudí,” povedal pre Vatican News.

Biskup Schneider má podčiarkol, že hoci tdokument z Abú Zabí hovorí o “základe našej spoločnej viery v Boha,” táto myšlienka je založená na teologickej nepravde, pretože ľudia rôznych náboženstiev majú rôzne predstavy o Bohu.

Príklad, “tí, ktorí vyznávajú islam, vidia Boha ako vzdialeného, zbaveného osobného vzájomného vzťahu, a to je veľmi chybná predstava Boha,” poznamenal biskup Schneider. 

Datey potvrdil, že program spoločenstva Human Fraternity sa využíva na ohlasovanie iných náboženstiev, než je katolicizmus, a pre Vatican News povedal, že program vníma ako “príležitosť zapojiť ľudí z celého sveta do diskusie o náboženstve a oboznámiť ich s hinduistickou dharmickou tradíciou.”

Aisha Alyassi, moslimka z Dubaja, otvorene obhajuje náboženský indiferentizmus, teda myšlienku, že všetky náboženstvá sú si rovné a že vlastne nezáleží na tom, k akému náboženstvu sa človek hlási.

Alyassi vraj zaujalo najmä to, že dokument z Abú Zabí trvá na “rešpektovaní náboženského presvedčenia každého’medzi veriacimi rôznych náboženstiev.” 

“Všetci sme veriaci v jedného Boha, aj keď si ho vysvetľujeme rôzne. Tak načo sa o tom ešte hádať?"” povedala pre Vatican News.

Podobne glosoval rozdiely medzi hlavnými náboženstvami aj člen spoločenstva Makhlouf.

“Vyrastal som s kresťanskými, moslimskými a dokonca aj židovskými priateľmi,” povedal pre Vatican News. “Pre nás nikdy neexistoval rozdiel: moji najlepší priatelia so mnou slávia ramadán a ja s nimi slávim Vianoce.”

Takýto náboženský indiferentizmus Katolícka cirkev jasne, opakovane odmietla ako odporujúci jej učeniu a spáse duší. Napríklad Sylabus omylov, encyklika vydaná pápežom sv. Pius IX, odsúdil myšlienky, že “Každý človek môže slobodne prijať a vyznávať to náboženstvo, ktoré, vedený svetlom rozumu, bude považovať za pravé,” a že “Človek môže v zachovávaní akéhokoľvek náboženstva nájsť cestu k večnej spáse a dospieť k večnej spáse.”

Katechizmus Tridentského koncilu, Katechizmus pápeža svätého Pia X. a Baltimorský katechizmus tiež jasne uviedli, že katolík “hreší proti viere” nielen odpadnutím od viery a herézou, ale aj “indiferentizmom a účasťou na nekatolíckych bohoslužbách.” 

Program štipendistov ľudského bratstva spustila Berkleyho centrum pre náboženstvo, mier a svetové záležitosti v spolupráci s Vyšší výbor pre ľudské bratstvo a Moslimskou radou starších.

Vyšší výbor pre ľudské bratstvo, ktorého členmi sú vatikánski preláti, bol vytvorený s cieľom “naplniť ašpirácie Dokumentu o ľudskom bratstve,” a medzi svoje iniciatívy zaraďuje aj medzináboženský Dom Abrahámovej rodiny.