Dr.-Imre-Teglasy-810x500.png

Maďarská žena ohrozená potratom využila možnosť adopcie, ktorá jej zachránila život

28
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Human Life International zachránilo život maďarského dievčatka Zsófi.
  • Matka Zsófi sa obrátila na adopčný program organizácie po ťažkostiach.
  • Adoptívni rodičia Júlia a Tibor sa stali oporou pre rodinu v núdzi.
  • Zdravotná sestra a dobrovoľníci pomohli zachrániť život malého Zsófi.

Život dieťaťa Zsófi’sa začal s väčším rizikom ako mnohé iné. Vďaka zásahu Human Life International, celosvetovej vzdelávacej a advokačnej pro-life organizácie, vyzerá budúcnosť tohto maďarského dievčatka svetlo.

Doktor Imre Téglásy, riaditeľ Human Life International Hungary, sa podelil o príbeh tohto dieťaťa, ktorého život sa mohol skončiť príliš skoro. Vďaka programu stáží pre adoptívnych rodičov Human Life International’a životne dôležitej RN dostala matka Zsófi’a život zachraňujúcu voľbu, ktorú zúfalo potrebovala.

“Hanna, jej manžel a ich tri malé deti žili v chudobe v malej maďarskej dedine, ktorá je neslávne známa vysokým počtom samovrážd,” vysvetlil Téglásy. Keď Hanna otehotnela, napriek tomu, že používala antikoncepciu, svoje tehotenstvo tajila - predovšetkým preto, aby ho utajila pred svojou matkou, ktorá už predtým považovala pár za nezodpovedný, pretože mal viac ako jedno dieťa. Keď Hanna zistila, že čaká dieťa, uvedomila si, že obrátiť sa na rodinu s prosbou o podporu nebude možné.

Aborcia v Maďarsku je regulovaná zákonom z roku 1992, ktorý sa snaží chrániť život plodu a po prvom trimestri tehotenstva nie je vo všeobecnosti legálna. Prístup k interrupcii si vyžaduje, aby žena aspoň dvakrát požiadala o poradenstvo pôrodnú asistentku na Úrade na ochranu rodiny a počkala 72 hodín, kým sa interrupcia môže vykonať. Hoci Hanna nebola rozhodnutá podstúpiť interrupciu, s dieťaťom v približne 14. týždni’tehotenstva maďarské zákony obmedzili akýkoľvek pokus o zváženie interrupcie.

Hannah vyhľadala pomoc pri adopcii u zdravotníckych orgánov. Keďže jej bolo povedané, že je príliš skoro na to, aby o tom diskutovala, Hanna naďalej skrývala svoje rastúce bruško, kým nebola v šiestom mesiaci a nepokúsila sa o to znova.

O príbehu Hanny’sa dozvedela zdravotná sestra vyškolená v Human Life International, ktorá slúžila v službe na ochranu rodiny. RN Erzsébet kontaktovala Téglásy’adopčný program a onedlho Hannu navštívili Júlia a Tibor, ktorí sa nakoniec stali adoptívnymi rodičmi malého Zsófi’a.

Human Life International Maďarsko prevádzkuje program Stáže pre adoptívnych rodičov. Páry ako Júlia a Tibor, ktoré sa chcú stať adoptívnymi rodičmi, pracujú v organizácii ako dobrovoľníci až dva a pol roka. Prostredníctvom tohto programu sa bezplatne vybavujú otvorené adopcie pre biologické matky a adoptívnych rodičov a dobrovoľnícka práca je zameraná na to, aby pomohla pripraviť rodiny na prijatie novorodenca a pochopiť život zachraňujúcu prácu, ktorá sa vykonáva na ochranu detí a biologických matiek pred potratom.

Po predchádzajúcej adopcii prvého dieťaťa a stáži v Human Life International sa obaja skúsení rodičia pustili do uisťovania Hanny o svojom záujme o ňu a jej dieťa. V Maďarsku je zakázané, aby biologická matka alebo budúci adoptívni rodičia získali z transakcie akýkoľvek finančný prospech, ale Júlia a Tibor dokázali Hanne, jej manželovi a deťom pomôcť materiálnymi vecami, ktoré zúfalo potrebovali.

Hanna súhlasila s otvorenou adopciou svojho nenarodeného dieťaťa. Keď sa blížil čas, keď sa malo narodiť dieťa Zsófi, lekári odporučili riskantný pôrod cisárskym rezom. Skúsení lekári dokázali zvládnuť pôrod bez toho, aby sa uchýlili k chirurgickému zákroku, a maličká Maďarka vstúpila na svet mimo maternice, zdravá a milovaná.

“Cítim sa dobre, že Human Life International je s nami,” podelila sa Hanna. “Aj túto zimu, po narodení Zsófi, najmä preto, že stále nemám’žiadnu podporu od svojej mamy. Ona nevie, že sme dali naše štvrté dieťa na adopciu úžasnému páru.”

“Sme veľmi, veľmi vďační Hanne, Zsófi’biologickej matke, za to, že sa o dieťa počas celého tehotenstva skvele starala,” povedala Júlia, Zsófi’adoptívna matka. “Naši rodičia, Zsófi’starí rodičia, na ňu čakali! Ďakujeme Bohu, že obaja rodičia ešte žijú a zohrávajú hlavnú úlohu pri výchove a starostlivosti o naše deti.”

A podľa adoptívneho otca Tibora sa dieťatku darí dobre. Informoval, že “Zsófi je zdravá, oveľa silnejšia ako väčšina ostatných detí v jej veku.”

“Zsófi’život je zázrak,” dodal Téglásy, ktorý ako človek, ktorý prežil potrat, považuje za zázrak aj svoj vlastný život. “Vo svojom zúfalstve mohla Hanna pristúpiť k potratu, ale vďaka zásahu zdravotnej sestry vyškolenej organizáciou Human Life International a milujúcich adoptívnych rodičov, ktorých viedla organizácia Human Life International, sa rozhodla dať svojmu dieťaťu život. Tešíme sa z tohto vzácneho dieťaťa a snažíme sa poskytnúť všetkým ženám ohrozeným potratom túto život potvrdzujúcu príležitosť pre ne a deti.”

V októbri 2023 Júlia, Tibor a starší brat Peter privítali vo svojom domove Zsófi. Spolu s Hannou čakajú na čas v budúcnosti, keď sa Zsófi — vychovávaná rodičmi srdcom i dušou — bude môcť stretnúť so svojimi biologickými rodičmi a súrodencami.

Upravené a publikované so súhlasom Human Life International.