shutterstock_1821616664-e1699896973899-810x500.jpg

Súdny proces s Julianom Assangeom môže rozhodnúť o budúcnosti slobody tlače na Západe

24
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Politický väzeň Julian Assange čelí vydaniu do USA za špionáž.
  • Protestujúci požadujú jeho prepustenie a odsudzujú jeho stíhanie.
  • Assange je zadržiavaný bez obvinenia od roku 2019.
  • Mediálne lži začínajú vojny, Assange hovoril pravdu a teraz trpí.

V utorok sa pred Kráľovským súdnym dvorom konal hlučný protest, pretože sa začal dvojdňový súdny proces s politickým väzňom Julianom Assangeom. Na poslednom súdnom pojednávaní mu hrozí vydanie do Spojených štátov na základe obvinení zo špionáže.

Protestujúci z celého sveta sa zišli, aby požadovali prepustenie muža, ktorý v roku 2011 povedal, že “takmer všetky vojny za posledných 50 rokov sa začali mediálnymi lžami.”

Euractiv uvádza: “Medzi tými, ktorí odsudzujú [Assangeovo’stíhanie na základe zákona o špionáži z roku 1917, ktorý ešte nikdy nebol použitý kvôli zverejňovaniu utajovaných informácií, sú aj významné mediálne organizácie, obhajcovia slobody tlače a austrálsky parlament.”

Assange je od roku 2019 zadržiavaný bez obvinenia vo väznici Belmarsh s najvyšším stupňom stráženia po tom, ako strávil sedem rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Na veľvyslanectve ho zatkli v apríli 2019, keď mu Ekvádor náhle zrušil politický azyl. Vo vyhláseníbritskej polície sa uvádza, že “47-ročný Assange bol zadržaný v mene amerických úradov, ako aj pre porušenie pôvodných podmienok prepustenia na kauciu.”

Na území Spojeného kráľovstva nebol obvinený zo žiadneho iného trestného činu. V samostatnej správe spravodajskej televízie Sky News sa uvádza:

Keď bol Assange v máji 2019 zatknutý v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva, obžaloba USA proti nemu bola odtajnená a odhalila jediné obvinenie zo ‘sprisahania za účelom vniknutia do počítača’.

Toto obvinenie bolo neskôr v tom istom mesiaci rozšírené o 17 nových obvinení podľa amerického zákona o špionáži vrátane sprisahania s cieľom získať a zverejniť informácie o národnej obrane, sprisahania s cieľom spáchať počítačové narušenie, získania informácií o národnej obrane a zverejnenia informácií o národnej obrane.

Prečo sa Assange uchýlil na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne? Urobil to preto, aby sa vyhol obvineniu zo znásilnenia vo Švédsku, ktoré bolo v roku 2019 v tichosti stiahnuté po“preskúmaní dôkazov.”

Assangeovi hrozí v prípade odsúdenia v USA 175 rokov väzenia za zverejnenie dokumentov vrátane tých, ktoré odhaľujú aktivity USA v Iraku a Afganistane.

Nový zákon o národnej bezpečnosti uvádza WikiLeaks

Britská vláda prijala (bez fanfár) v decembri 2023 nový zákon o národnej bezpečnosti, ktorý v diskusiách výslovne uvádza Assangeove “úniky údajov” prostredníctvom WikiLeaks ako hlavný dôvod kriminalizácie investigatívnej žurnalistiky týkajúcej sa otázok “národnej bezpečnosti.”

ČÍTAJTE: Sloboda tlače v ohrození, keďže britský zákon o národnej bezpečnosti by mohol dostať novinárov do väzenia

Podľa tohto zákona hrozí novinárom z “neakreditovaných” zdrojov dlhoročné väzenie, ak sa zistí, že zverejňujú materiály, ktoré sú v rozpore s oficiálnym príbehom.

Kampaň za trvalé umlčanie Assangea sa s pobúrením ľavicových aj pravicových liberálov označuje za rozsudok nad budúcnosťou žurnalistiky – a slobody prejavu – na Západe.

Státna kontrola médií na Západe

Podobne ako v USA, Európskou úniou a jej členskými štátmi, Spojené kráľovstvo podniká kroky na sprísnenie štátnej kontroly informácií.

Tucker Carlson’v najnovšom vysielaníodhalil šokujúcu mieru, do akej sa americké spravodajské agentúry spolčujú so spoločnosťami Google, Facebook a ďalšími platformami sociálnych médií s cieľom potlačiť prejavy, ktoré sú kritické voči oficiálnemu naratívu. Opisuje “prevrátenie demokracie” zo strany “štátu národnej bezpečnosti, ktorý je hlavnou hnacou silou cenzúry a zasahovania do volieb v Spojených štátoch.”

Čítajte: Supreme Court to hear case on Biden admin censorship collusion with Big Tech

Assange’sa trápi už dvanásty rok, jeho zdravie sa zhoršuje a jediné bezpečné východisko pre whistleblowerov na štátnej úrovni sa vážne zmenšilo.

Reportéri bez hraníc (RSF) vydalisprávu o globálnom vplyve prípadu proti Assangeovi na žurnalistiku:

Ak osud Juliana Assangea visí na vlásku, je pre mediálne organizácie a novinárov na celom svete dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa vyjadrili na podporu princípov, ktoré sú v hre.

Ak sa americkej vláde podarí Assangea vydať a stíhať ho na základe zákona o špionáži, ďalší na rade môže byť každý, kto zverejní príbehy založené na uniknutých utajovaných informáciách – a výsledný dopad bude mať v konečnom dôsledku na právo nás všetkých vedieť.

Nastal čas na globálnu solidaritu na podporu žurnalistiky a slobody tlače, skôr než’bude neskoro.

RSF bola zakázanánavštíviť Assangea vo väzení, pričom obmedzenia týkajúce sa reportáží okolo Assangea označila za najhoršie, aké kedy videla. Priamy prenos z pojednávania je obmedzený, niektoré kľúčové svedectvá sú neprístupné, pričom prípad vydania sa prejednáva v jednej z najmenších miestností kráľovského súdu – aby sa ešte viac obmedzil prístup.

Aktívny WikiLeaks by veľmi pravdepodobne odhalil celý rad problémov, ktoré spomína Carlson – a nie. Uvádza sa príklad človeka, ktorý veril, že pravda má silu zastaviť vojny začaté lžou. Kampaň na jeho umlčanie má dlhý rodokmeň.

‘Nemôžeme’toho chlapa jednoducho dronovať?’– Hillary Clintonová

Assangeovi sa Hillary Clintonová vyhrážala “úderom dronom”, keď v roku 2015 pripísala vinu za vznik ISIS “americkej destabilizácii” Blízkeho východu – vrátane úlohy Hillary Clintonovej’pri zničení Líbye.

O výroku Clintonovej’informoval v októbri 2016 portál WikiLeaks s odvolaním sa na dôkazy z memoranda amerického ministerstva zahraničných vecí:

A reportáž z True Pundit z 2. októbra 2016 podrobne opisuje túto výmenu:

Po údajnom Clintonovej’návrhu na dron;ové lietadlo sa na ministerstve zahraničných vecí objavil ďalší kontroverzný prostriedok na vypísanie odmeny alebo odplaty za Assangeovo’chytenie a vydanie do Spojených štátov, uviedli zdroje.

Diskutovalo sa o číslach v oblasti odmeny vo výške 10 miliónov dolárov.

V správe sa uvádza “bizarná” atmosféra na americkom ministerstve zahraničných vecí:

Zdroj z ministerstva zahraničných vecí opísal toto stretnutie zamestnancov ako bizarné. V jednej chvíli sa zamestnanci zaujímali o tajomníkov’modro-čierny pletený sveter a v ďalšej chvíli sa v miestnosti diskutovalo o právnej stránke útoku bezpilotného lietadla na Assangea a o finančných odmenách, uviedli zdroje.

Assangea ‘by mali zabiť’

Montáž dostupná v internetovom archíve zostavuje sériu amerických politikov, ktorí vyzývajú na vraždou Juliana Assangea – a označujú WikiLeaks za “teroristickú organizáciu.”

Zprávy o sprisahaní CIA s cieľom zabiť Assangea za Trumpa prvýkrát zverejnil v roku 2020 The Grayzone. Následne sa objavilo viacero odhalení.

Fairness In Accuracy and Reporting (FAIR) v októbri 2021 zverejnila správu o sprisahaní CIA s cieľom zabiť Assangea, pričom si všimla “smrteľné mlčanie novinárov, ktorí sa Assangeovi vysmievali a ktorí nemajú čo povedať o plánoch CIA na jeho zabitie.”

Vtedy sa objavil riaditeľ CIA Mike Pompeo, ktorý sám potvrdil sprisahanie, ktoré sa v roku 2021 objavilo v správe Yahoo! News vyšetrovanie.

FAIR, nezávislá kampaň “spochybňujúca zaujatosť médií,” zistila takmer desaťnásobne vyšší počet zmienok o ruskom disidentovi Alexejovi Navaľnom ako o Assangeovi:

… vyhľadávanie v britských novinách Nexis pre slovo ‘Navaľnyj’ prináša 288 výsledkov z 20. - 25. augusta 2020.

Toto isté vyhľadávanie pre ‘Assangea’ v období od 26. septembra do 1. októbra 2021 prináša slabých 29 výsledkov – jedným z nich, pozoruhodnou výnimkou, bol článok Patricka Cockburna v denníku Independent (10. 1. 21).

Prečo je Navaľnyj – ktorý nikdy nebol veľmi populárny medzi Rusmi – taký dôležitý – a Assange nie? Navaľný bol cenný pre západné spravodajské úsilie, zatiaľ čo Assange bol na obtiaž.

The New York Times boli jedny z novín, ktoré spolupracovali na tom, čo WikiLeaks označili za “očierňovaciu kampaň” za 2 milióny dolárov protiAssangeovi. Elizabeth Vos pre Consortium News v roku 2023 informovala o tom, ako korporátne médiá’opakovaným očierňovaním Assangea ukázali, že “staršie spravodajské médiá nie sú v porovnaní s WikiLeaks len druhoradou formou žurnalistiky, ale jej zámerným opakom.”

Odhaľuje dôvod, prečo Assange zostal vo väzení napriek ponuke na jeho prepustenie od vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa:

V roku 2017, na začiatku Trumpovej vlády, bol Trump údajne ochotný rokovať o milosti pre Assangea, ak prezradí zdroje e-mailov DNC a raz a navždy vyvráti Russiagate.

V auguste 2016 sa Assange vyjadril v holandskej televízii, ktorá takmer priznala, že zdrojom e-mailov DNC bol zavraždený zamestnanec DNC Seth Rich. Prečo teda nepriznať totožnosť mŕtveho zdroja, ak to bol skutočne Rich, vyvrátiť Russiagate a získať slobodu?

Pretože povinnosťou WikiLeaks’ bola podľa Assangea absolútna ochrana zdrojov bez ohľadu na cenu. Je to zásada, ktorá sa môže ukázať, že stála oceňovaného novinára život.

Kým mainstreamové médiá osobne útočia na whistleblowerov, Vos hovorí “Assange išiel až na absolútnu hranicu ľudskej vytrvalosti v záujme ochrany whistleblowerských zdrojov.”

Takže prečo ho médiá nenávidia?

Mediálne lži začínajú vojny

V roku 2011 Julian Assange urobil vyhlásenie, ktoré odhaľuje jeden z hlavných dôvodov, prečo ho chcú americké a britské úrady mŕtveho a ich dôveryhodné zdroje sa snažia zničiť jeho povesť. Assange povedal:

Takmer každá vojna, ktorá sa začala za posledných 50 rokov, bola výsledkom mediálnych lží.

Médiá ju mohli zastaviť – keby’nepretlačovali vládnu propagandu.

Pokojne tvrdil, že ľuďom treba klamať, aby podporovali nekonečné vojny.

Ľudia nemajú’radi vojny. Do vojen ich treba oklamať.

Ak by sme mali dobré mediálne prostredie, potom by sme mali aj mierové prostredie.

Kým obhajoval menšinu novinárov, ktorí podporili informovanie o pravde, na záver položil vážnu otázku:

Môj názor je, že médiá sú také zlé, že si musíme položiť otázku, či by nám nebolo lepšie úplne bez nich.

Je jasné, že vládam a médiám v USA a Veľkej Británii by bolo lepšie úplne bez Juliana Assangea. To je dôvod, prečo zostáva najdôležitejším politickým väzňom v súčasnom svete.

Hovoril za pravdu v službách mieru. Preto chcú, aby odišiel.

V dojímavom vyhlásení Yanis Varoufakis – bývalý grécky minister financií – hovoril o svojej nedávnej návšteve u Assangea. Opísal, ako Assange trpel na 23-hodinovej samotke denne, a povedal:

Ak vám záleží na vašom práve vedieť, čo robia vaše vlády za vaším chrbtom – potom musíte podporiť Juliana Assangea.

Pretože Julian Assange zomiera za vaše právo vedieť, čo vaše vlády robia vo vašom mene.

V utorok a stredu sa koná pojednávanie o vydaní Juliana Assangea’na trestné stíhanie. Vývoj môžete sledovať naživo na Twitteri prostredníctvom kampane Free Assange. Nezávislý novinár Richard Medhurst tiež zabezpečujepriamy prenos zo súdnej siene – do ktorej bol prístup na livestreaming zablokovaný.