Shutterstock_1845307525-810x500.jpg

Kanadskí potratoví aktivisti neuspeli v snahe zdiskreditovať pro-life tehotenské centrá

0
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Trudeau chce zrušiť charitatívny štatút centrám krízového tehotenstva pre ženy v núdzi.
  • Pro-life bloger odhalil, že vláda nemá dôkazy o "nečestnom poradenstve" týchto organizácií.
  • Kanada nemá zákonné právo na potrat, aktivisti za interrupciu to považujú za "nebezpečné".
  • Trudeauova vláda sa vyhýba odpovediam na otázky o zrušení charitatívneho štatútu pre pro-life organizácie.

Ako si možno spomínate, kanadský premiér Justin Trudeau vo svojej predvolebnej kampani v roku 2021 sľúbil, že sa špeciálne zameria na centrá krízového tehotenstva, ktoré slúžia ženám v núdzi, za to, že sú za život. Verzia tohto sľubu, ktorá sa dostala na webovú stránku Liberálnej strany’uvádza, že vláda “už nebude poskytovať štatút charity organizáciám zameraným proti potratom (napríklad krízovým tehotenským centrám), ktoré poskytujú ženám nečestné poradenstvo o ich právach a o možnostiach, ktoré majú k dispozícii vo všetkých fázach tehotenstva.”

Jinými slovami, napriek službám poskytovaným ohrozeným alebo chudobným ženám, ak nie sú tak nadšené z potratov ako Trudeau a jeho vláda, tieto charitatívne organizácie automaticky strácajú nárok na charitatívny štatút. Je zaujímavé, že Trudeauova vláda tento sľub doteraz nesplnila, a to napriek hlasným a naliehavým výzvam skupín potratových aktivistov v tlači, aby tak urobila (samozrejme, vrátane Joyce Arthurovej z Abortion Rights Coalition of Canada). Možno má Trudeau iné priority, alebo sa vláda nechce zaoberať možnými následkami takéhoto kroku. Zatiaľ odmietla odpovedať na otázky novinárov v tejto súvislosti.

Je to zaujímavá otázka - potratový extrémizmus bol kľúčovou charakteristikou Trudeauovej vlády. Prečo sa teda teraz drží späť? Jednu presvedčivú odpoveď odhalil neohrozený pro-life bloger z Kanady’Pat Maloney. Bloguje na stránke Run With Life a o jej objavoch som na tomto mieste už viackrát písal. Jej najnovší novinársky prevrat bol uverejnený 12. februára. Maloneyová uvádza, že podala žiadosť o prístup k informáciám a ochrane súkromia (ATIP) na Úrad tajnej rady, v ktorej žiada o nasledovné:

Ohľadne tento list od PMO adresovaný ministerstvu financií, v ktorom sa píše: "Ministerstvo financií má povinnosť poskytnúť informácie o svojich osobných údajov: ‘Zaviesť zmeny v zákone o dani z príjmu, aby organizácie proti potratom, ktoré poskytujú nečestné poradenstvo tehotným ženám o ich právach a možnostiach, nemali nárok na charitatívny štatút…’ Žiadam o všetky podklady pre a od The Privy Council Office a pre a od akéhokoľvek iného vládneho ministerstva vrátane PMO, ktoré podporujú túto potrebu, aby charitatívne organizácie proti potratom stratili svoj charitatívny štatút. To by zahŕňalo aj všetky zdokumentované materiály od externých osôb alebo organizácií a vládnych oddelení, ktoré poskytli dôkazy o tomto “nečestnom poradenstve” na PCO. Chcela by som tiež vidieť kritériá, ktoré sa použijú na diskvalifikáciu dotknutých organizácií na stratu ich charitatívneho štatútu. Inými slovami, ako bude Revenue Canada rozhodovať o tom, že sa tieto organizácie dopúšťajú “nečestného poradenstva”?" ” Moja žiadosť by sa týkala obdobia od 1. januára 2020 do súčasnosti.

O osem mesiacov neskôr, píše Maloneyová, dostala “miniatúrne 10 strán,” ktoré neobsahovali… v podstate nič. “Z toho mála, čo som dostala, a na základe toho, ako dlho trvalo, kým som to dostala, musím usúdiť, že naozaj usilovne hľadali niečo, vôbec niečo, čo by podporilo ich prenasledovanie pro-life organizácií. Ale nenašli’nič.” Dokumenty, ktoré Maloneyová dostala, teda neobsahovali “žiadnu podpornú dokumentáciu, ktorá by potvrdzovala ‘potrebu’, aby charitatívne organizácie stratili svoj charitatívny štatút,” žiadne dôkazy o “nečestnom poradenstve”, na ktoré sa vláda odvolávala, ani žiadne kritériá, “ktoré by sa použili na diskvalifikáciu týchto organizácií zo straty ich charitatívneho štatútu.”

Iróniou osudu je, že Maloney dostal oficiálne priznanie niečoho, čo pro-life skupiny často uvádzajú: že v Kanade neexistuje zákonné právo na potrat. “Hoci potraty boli dekriminalizované v dôsledku rozsudku R v. Morgentaler, v Kanade neexistuje zákonné právo na interrupciu.” Túto skutočnosť považujú za “nebezpečnú” kanadskí aktivisti za interrupciu, ktorí odsúdili kampaň jednej pro-life skupiny s billboardmi, na ktorých sa jednoducho píše: “Kanada nemá zákony o interrupcii.”Žiadali, aby boli billboardy odstránené — nie preto, že by neboli’pravdivé, ale preto, že nechceli’aby si Kanaďania túto skutočnosť uvedomovali.

Takže možno kanadské centrá krízového tehotenstva budú predsa len v bezpečí. Ak Trudeauovi’ministri odmietajú odpovedať na otázky o tom, je’isté, že o tom nechcú diskutovať — čo znamená, že, ako naznačuje Maloney’novinárska práca, nenašli spôsob, ako to urobiť, ktorý by prešiel verejnou kontrolou alebo právnou kontrolou.