Shahzia-1-810x500.jpg

Texaská univerzita vystavila pro-potratovú "pohanskú" sochu

69
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Zlatá socha humanoidnej ženy na univerzite v Houstone je satanistická pocta právu na potrat
  • Socha pripomína obraz Bafometa a autorka nezaprie, že má pro-potratový význam
  • Ruth Bader Ginsburgová je feministická ikona, ktorá obhajovala brutálne potraty
  • Socha je symbolom pohanstva a Houstonská univerzita podporuje nezákonné potraty

Tento mesiac bola na univerzite v Houstone vztýčená zlatá socha humanoidnej ženy, ktorá bola pôvodne pomenovaná ako pocta takzvanému právu na potrat.

Do 31. októbra bude na univerzite na viditeľnom mieste umiestnená socha so zapletenými vlasmi v tvare baraních rohov, s chápadlovitými výčnelkami namiesto rúk a “čipkovaným” golierom na počesť zosnulej sudkyne Najvyššieho súdu Ruth Bader Ginsburgovej.

Socha niektorým komentátorom, vrátane organizácie Texas Right to Life, pripadá “satanistická”, keďže “rohy” pripomínajú obraz Bafometa. Hoci autorka diela, Shahzia Sikanderová, nepriznala, že by zámerne evokovala satanistické zobrazenia, kresťania tvrdia, že priznaný pro-potratový význam sochy je skutočne satanistický.

V minulom roku denník New York Times uverejnil článok o identickej soche navrhnutej Sikanderovou, keď bola umiestnená na vrchole newyorského súdu. Sikanderová povedala Times, že umelecké dielo pomenovala “TERAZ”, pretože bolo “potrebné ‘teraz,’”, keď sa zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade obmedzuje takzvané “právo žient” zabíjať svoje deti prostredníctvom potratov.

“Svetlá postava je poklona Ruth Bader Ginsburgovej, ako je vidieť na detaile zdobiacom jej golier,” Sikander vysvetlil vo vyhlásení o soche. “Smrťou Ginsburgovej”a zvrátením rozhodnutia vo veci Roeovej došlo ku komplikácii ústavného pokroku žien”

Ginsburgová je považovaná za “feministickú” ikonu najmä kvôli jej radikálnemu postoju za potraty. Zosnulá sudkyňa zašla až tak ďaleko, že obhajovala “právo” na čiastočný potrat multiple times, aj keď sudca Clarence Thomas v jednom z nesúhlasných stanovísk opísal brutálny spôsob, akým potratári rozdrvia lebku alebo vysajú mozog detí počas potratov čiastočným pôrodom.

Na soche je napísané slovo “havah,”, ktoré sa dá vyložiť ako “dýchať,” a prekladá sa aj ako “Eva.”

“Eva je tiež prvým porušovateľom zákona, však? ” Sikander poznamenalpre Umelecké noviny, zrejme pozitívne hodnotí prvotný hriech a vzdorovanie Božiemu’zákonu. Táto charakteristika by zodpovedala pozitívnemu pohľadu na Satana ako “pôvodného rebela.

Sikander sa však takýmto odkazom vyhýba, vysvetľuje vo svojom vyhlásení k dielu, že “Vlasy postavy’sú spletené do špirálovitých ‘rohov,’, ktoré napodobňujú pohyb rúk a vyjadrujú suverenitu a samostatnosť postavy’.”

Dodala: “Časť tela sa na mieste rúk a nôh zacyklí a vnorí do seba, čím ponúka nefixovanú predstavu o pojme tela — niečo amorfné, ako ja. Odmieta byť fixované, uzemnené alebo stereotypné.”

Replika jej sochy bola dočasne nainštalovaná pri Houstonskej univerzite. Nazvaná “Svedok” je obklopená kupolou “sukňou” vykladanou mozaikou a sprevádza ju videoprojekčná animácia od Sikandera s názvom “Zúčtovanie.”Podľa univerzitného’opisu “umenia,” projekcia “pripomína, že matka príroda (ďalšia alegorická bohyňa) je jedinou podstatou, ktorá prevláda.”

“Svedectvo” bolo postavené na námestí Cullen Family Plaza, kde si študenti často robia maturitné fotografie so svojimi rodinami alebo si robia prestávky medzi vyučovaním.

Sikanderove’diela boli vybrané Výborom pre verejné umenie Houstonskej univerzity (The University of Houston System Public Art Committee - UHSPAC), ktorý “pravidelne vyzýva umelcov na predkladanie návrhov na podporu poslania systému.”

UHSPAC pre LifeSiteNews uviedol, že Houstonská univerzita a UHS “nezaujímajú žiadne stanovisko” k legálnym potratom.

Timon Cline, šéfredaktor kresťanského časopisu American Reformer, tvrdí, že minimálne rozhodnutie Houstonskej univerzity’hostiť sochu sa rovná “štátom schválenému pohanstvu.”

“Zamýšľané posolstvo sochy Medúzy je jasné: štátom sankcionované, daňovými poplatníkmi financované pohanstvo,” povedal Cline pre The Dallas Express. “Nie je náhoda, že práve v čase, keď sa odsudzujú a doslova búrajú svedectvá našich národných dejín, kresťanských dejín, sa propagujú pamätníky nástupníckeho náboženstva. Hrdinovia sú vytláčaní mytologickými monštrami.”

“Účasť Houstonskej univerzity”na tejto šaráde je viac než hanebná,” pokračoval Cline. “Každá inštitúcia vyššieho vzdelávania, ktorá stojí za to, by mala uznať prevrátenie západnej tradície a morálky, ktoré tento štatút predstavuje. A to je’pointa pre všetkých Texasanov: oni vedia, čo robia. Takéto inštitúcie už nie sú hodné podpory. Ich nesúlad s americkým spôsobom života je čoraz zjavnejší.