Yelp-e1707307183224-810x500.jpg

Sudca zamietol návrh spoločnosti Yelp na zamietnutie žaloby v Texase týkajúcej sa "klamlivých" označení na tehotenských centrách

21
Kultúra života

Federálny sudca odmietol zasiahnuť a zachrániť platformu na hodnotenie podnikov Yelp pred žalobou texaského republikánskeho generálneho prokurátora Kena Paxtona za to, že označila tehotenské centrá podporujúce život nepresným a zavádzajúcim jazykom, pričom konštatoval, že nemá dostatok dôkazov na to, aby určil, že Paxton podal žalobu v zlej viere.

Koncom septembra minulého roka Paxtonov úrad podal žalobu proti spoločnosti Yelp, ktorá je otvorene pro-potratová, a obvinil ju z toho, že na všetky stránky Yelpu, ktoré sú určené pre tehotenské centrá, pripojila “formuláciu, v ktorej sa uvádza, že tieto stránky ‘zvyčajne poskytujú obmedzené zdravotnícke služby a nemusia mať na mieste licencovaných zdravotníckych pracovníkov.’ Táto výhrada je zavádzajúca a často nepravdivá, pretože tehotenské centrá často poskytujú zdravotnícke služby a majú na mieste licencovaných zdravotníckych pracovníkov. Okrem toho, keď boli centrá pre tehotné ženy informované, že toto tvrdenie nie je pravdivé, spoločnosť Yelp ponechala zavádzajúce vyhlásenie na stránkach týchto centier, až kým jej to začiatkom tohto roka nevyčítal generálny prokurátor Paxton.

Toto, ako tvrdí najvyšší prokurátor štátu Osamelá hviezda, porušuje texaský zákon o klamlivých obchodných praktikách. 

Yelp vtedy reagoval, že Texas sa “zaoberá pravdivým oznámením pre spotrebiteľov, ktoré sa na stránke Yelp nepoužíva už viac ako šesť mesiacov, won’a ktoré bolo užitočné pri informovaní spotrebiteľov o centrách krízového tehotenstva, zatiaľ čo Paxtonov’úrad predtým uznal, že súčasné oznámenie o centrách krízového tehotenstva na stránke Yelp’je “presným opisom.Štát tvrdí, že Yelp “zostáva zodpovedný za pokuty a iné úľavy počas trvania svojho nezákonného správania” a musí sa mu zabrániť, aby v budúcnosti zopakoval trestný čin.

Yelp tiež podal vlastnú žalobu, ktorou sa snažil zablokovať Paxton’ovu činnosť, ale teraz ho sudkyňa amerického okresného súdu Trina Thompsonová odmietla, Live Action reported.

“Aby bolo jasné, súd nie je presvedčený, že Paxton konal úplne v dobrej viere, keď podal žalobu proti spoločnosti Yelp; napriek tomu spoločnosť Yelp neposkytla dostatok konkrétnych dôkazov o svojich subjektívnych motiváciách, aby dokázala opak,” napísal Thompson. “Hoci žalobu podal až po tom, ako spoločnosť Yelp podala žalobu na tento súd, týždeň pred podaním žaloby spoločnosťou Yelp avizoval, že by ju mohol podať. A spoločnosť Yelp nepoukázala na konkrétne dôkazy o tom, že by sa Paxton’chcel odraziť od svojho takmer odvolania z funkcie alebo si získať priazeň texaských voličov. Yelp nepoukázal ani na to, že by ho Paxton v minulosti obťažoval.”

“Yelp nemôže zavádzať a klamať verejnosť len preto, že spoločnosť nesúhlasí so zákonmi nášho štátu””, reagoval na správu Paxton. “Som potešený, že súd súhlasil s Texasom, že federálna žaloba spoločnosti Yelp’bola neopodstatneným pokusom vyhnúť sa vymáhaniu práva za zavádzanie spotrebiteľov.”

Krízové tehotenské centrá už dlho poskytujú ženám s nízkymi príjmami širokú škálu služieb vrátane ultrazvukových vyšetrení, základnej zdravotnej starostlivosti, odporúčaní na adopciu, kurzov rodičovstva a detských’potrieb, ktoré pomáhajú zmierniť obavy a záťaž, ktoré niektoré vedú k rozhodnutiu pre interrupciu. Z tohto dôvodu sú už dlho terčom ľavicového hnevu, pričom útoky sa často zameriavajú na tvrdenia, že klamú ženy o potratoch aj o svojich službách. Tvrdenia pro-life, ktoré sú najčastejšie zosmiešňované ako “dezinformácie”, sú však v skutočnosti pravdivé a obvinenia zo sebaklamania sa zvyčajne týkajú niečo viac ako fakt, že sa reklamy na ne objavujú v online vyhľadávaní výrazu “interrupcia.”

Nepriateľstvo ľavice voči centrám krízového tehotenstva sa drasticky zintenzívnilo, keď U.Najvyšší súd USA zrušil rozsudok Roe, čo vyvolalo aktiváciu mnohých štátnych zákonov, ktoré prinútili desiatky zariadení plánovaného rodičovstva v celej krajine zatvoriť. Tehotenské centrá sa stali terčom násilia, vandalizmu a vyhrážok a politici vrátane prezidenta Joea Bidena, americkej senátorky Elizabeth Warrenovej z Massachusetts a guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerovej volajú po nových obmedzeniach ich financovania, práv na vyjadrovanie a samotnej existencie.