1024px-Alumni_Hall_University_of_Notre_Dame-810x500.jpg

Študentskí novinári z Notre Dame žalujú profesora, ktorý podporuje potraty, po tom, ako zvíťazili v prípade ohovárania

0
Kultúra smrti

Študentskí novinári, ktorí odhalili profesora podporujúceho potraty na univerzite Notre Dame, teraz požadujú viac ako 100 000 dolárov na odmenách pre právnikov po tom, ako prehrali žalobu za urážku na cti, ktorú vyvolali ich reportáže.

V minulom roku profesorka sociológie na Notre Dame Tamara Kayová zažalovala nezávislé študentské noviny The Irish Rover, ktoré informovali o jej pro-potratovom aktivizme, konkrétne o dvoch článkoch, ktoré obsahovali fotografiu dverí jej kancelárie s nápisom: “Toto je BEZPEČNÉ MIESTO, kde môžete získať pomoc a informácie o VŠETKÝCH otázkach a prístupe k zdravotnej starostlivosti - dôverne, so starostlivosťou a súcitom,” ako aj písmeno “J,”, ktoré malo označovať neoficiálnu pomoc pri získavaní potratových tabletiek. Kayová údajne ponúkla aj pomoc pri úhrade nákladov na interrupciu a na sociálnych sieťach zdieľala informácie o financovaní cesty na interrupciu.

“Aktívne to nerobím,” tvrdila Kayová na otázku o propagácii interrupcie, ktorú potom zmenila na “Robím to ako súkromná osoba, takže’to bolo univerzitou schválené… Hovorila som s dekanom a hovorila som aj s ND Media o politike.”Jej sťažnosť na urážku na cti, podaná v máji minulého roka, tvrdila, že reportáž Rover’o jej nápise na dverách bola “nepravdivá a hanlivá”, pretože na nápise sa výslovne nespomínajú potratové tabletky, a tvrdila, že niekoľko citátov zo stretnutia College Democrats sa nikdy nevyskytlo, ako napríklad jej nabádanie študentov, aby využívali akademickú slobodu na obhajobu potratov. Tvrdila, že reportáž denníka Rover’viedla k tomu, že ju obťažovali a vyhrážali sa jej. Noviny si za svojou reportážou stáli.

Pred mesiacom sudca Steven David z Najvyššieho súdu okresu St. Joseph zamietolžalobu, pričom zistil, že Kay nepredložila “žiadne dôkazy, ktoré by preukazovali, že The Irish Rover mal pred uverejnením svojich výrokov pochybnosti o ich pravdivosti,” že noviny’vyhlásenia boli uverejnené “s primeraným právnym a faktickým základom,” a že Kayová nemala žiadne primerané očakávanie, že sa jej pro-potratová propagácia “nestane hodnou pozornosti v Notre Dame a inde.” 

Na základe zákona Indiana’Anti-SLAPP (Anti-Strategic Lawsuits Against Public Participation) teraz Rover novinári požadujú viac ako 177 928,30 dolárov za právne služby, The College Fix informoval.

“Zákon Anti-SLAPP tiež vyžaduje, aby osoba, ktorá podala neopodstatnenú žalobu, zaplatila žalovanému advokátske’poplatky,” povedal pro-life advokát James Bopp, ktorý zastupuje študentských novinárov. “Presne to sa stalo v prípade Irského rovera a preto súd zamietol žalobu Dr. Kay’a. Teraz bude Dr. Kay povinný zaplatiť The Irish Rover’sodmenu advokátovi’za právne služby.”

“Zákon Anti-SLAPP v štáte Indiana’poskytuje žalovaným, ktorí sú obvinení z ohovárania bez akéhokoľvek právneho a faktického základu, možnosť získať späť svoje náklady na právneho zástupcu a má byť odstrašujúcim prostriedkom pre ľudí, ktorí podávajú takéto typy neopodstatnených prípadov,” dodal. “Moja firma sa sústreďuje na obhajobu práv vyplývajúcich z prvého dodatku — s radosťou sme v tomto prípade obhajovali Právo írskeho Roveru’na slobodu prejavu.”

Prípad sa má prejednať 11. marca.

Univerzita Notre Dame hovorí, že “katolícke intelektuálne a morálne tradície sú základom pre naše ašpirácie ako spoločenstva vedcov a administrátorov a formujú ducha, s ktorým sa angažujeme navzájom a vo svete,” ale v posledných rokoch sa jej záväzok voči tomuto základu spochybňuje.

V roku 2022 Úrad pre verejné záležitosti a komunikáciu Notre Dame’promoval na sociálnych sieťach viaceré pro-potratové články, ktorých spoluautorom bol Kay, napriek tomu, že univerzita’oficiálnej politike, ktorá “uznáva a podporuje posvätnosť ľudského života od počatia po prirodzenú smrť,” “(c)onsistentná s učením Katolíckej cirkvi o takých otázkach, ako je potrat.”

Dalšie porušenia katolíckych princípov zo strany Notre Dame v minulosti zahŕňajú účasť na LGBT “Pride” mesiaci, mandating COVID-19 vaccines despite their use of fetal cells from aborted babies, insuring abortifacient birth-control methods, pozýva pro-potratového bývalého prezidenta Kolumbie Juana Manuela Santosa, aby predniesol prejav pri príležitosti jej otvorenia v roku 2023, a vlani na jeseň usporiadalapreťahovaciu šou.