Untitled-11-810x500.png

"Žiadne dôkazy" na podporu tvrdenia Izraela, že Hamas prenikol do humanitárnej agentúry OSN: správa

15
Neutral

Pomôžte kresťanom prežiť v Gaze: V správe zverejnenej 5. februára sa uvádza, že neexistujú žiadne dôkazy na podporu tvrdenia Izraela, že v hlavnej agentúre OSN poskytujúcej humanitárnu pomoc v Gaze sú členovia Hamasu.

Po izraelských správach o infiltrácii Hamasu bola pomoc UNRWA - Agentúre OSN pre pomoc a sociálne zabezpečenie - pozastavená, čo podľa niektorých povedie k “masovému hladomoru;

Britská novinárka Lindsey Hilsumová opísala, ako získala prístup k izraelskému spisu (ktorý OSN nedostala), ktorého obsah viedol Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, EÚ a ďalších pätnásť krajín, aby zmrazili financovanie, čo podľa jej správy povedie “k masovému hladomoru.”

“Dokument opakuje tvrdenie, ktoré Izraelské obranné sily vyslovili už mnohokrát,” poznamenala Hilsumová.

Citujúc priamo zo spisu uviedla, že “teroristická organizácia Hamas metodicky a zámerne rozmiestňuje svoju teroristickú infraštruktúru v širokom spektre OSN. zariadeniach a aktívach”

Hilsumová pokračuje: “Ale [neposkytuje] žiadne dôkazy na podporu svojho nového výbušného tvrdenia, že zamestnanci OSN boli zapojení do teroristických útokov na Izrael.”

Hilsumova’reportáž, ktorú 5. februára odvysielala britská televízia Channel 4 News, podrobne opisuje globálny dopad izraelského spisu. Inšpirovaná týmito nedokázanými tvrdeniami agentúra OSN, “od ktorej sú závislé až 2 milióny obyvateľov Gazy,” prišla o viac ako 600 miliónov dolárov.

ČÍTAJTE: Odhalenie pravdy za zdôvodnením vojny Izraela’v Gaze

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken potvrdil obvinenia a zároveň priznal, že USA neurobili nič pre ich overenie. Jeho priznanie tlač ignorovala.

V poznámkach reportovaných denníkom Jerusalem Post 29. januára Blinken povedal, “Nemali sme možnosť’sami vyšetriť [obvinenia], ale sú veľmi, veľmi dôveryhodné”

V správe Jerusalem Post sa pokračovalo:

[Blinken] sa vyjadril po tom, ako Izrael poskytol UNRWA údaje, podľa ktorých sa 12 jej zamestnancov zúčastnilo na útoku zo 7. októbra.

Blinken svoje vyjadrenia uzavrel odhodlaním postarať sa o to, aby sa ‘zaviedli opatrenia, aby sa to’už neopakovalo.’

Ale nestalo sa tak – a “opatrenia”, ktoré Izrael zvažuje, teraz zahŕňajú zákony na kriminalizáciu UNRWA v celom Izraeli.

Výroky Netanjahua

Hilsumova’správa nadväzuje na minulotýždňové vyjadrenia izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý povedal, “UNRWA je úplne infiltrovaná Hamasom.”

Jeho vyjadrenia, reportoval denník Times of Israel 1. februára, nasledovalo vyhlásenie na Twitteri, z ktorého vyplýva, že izraelská vláda sa usiluje o zničenie UNRWA a nielen o pozastavenie jej financovania.

V rozhovore s delegáciou OSN v Jeruzaleme Netanjahu povedal: “Je’čas, aby medzinárodné spoločenstvo a samotná OSN pochopili, že misia UNRWA’musí skončiť.”

Čítajte: Najvyšší súd OSN’rozhodol, že obvinenie Izraela z genocídy je ‘plausible’

Samostatná správa JNS – Jewish News Syndicate – informovala, že izraelský minister obrany Yoav Gallant označil UNRWA za “Hamas s faceliftom.”

Izrael zorganizoval konzervatívnu medzinárodnú mediálnu kampaň, a to online aj offline, na podporu svojich akcií v súvislosti s vojnou.

Netanjahu opakovane útočil na tlač v Izraeli, zatiaľ čo medzinárodné agentúry opisujú nebezpečenstvo pokrývania vojny v Gaze ako vrátane “útokov, zatýkania, hrozieb a cenzúry.”

Vplyv na americké médiá

Snaha o informačnú dominanciu viedla k medzinárodnému odhaleniu tvrdení voči agentúre OSN pre pomoc, pre ktoré Izrael nepredložil žiadne dôkazy. Tieto tvrdenia boli podporené správami v amerických médiách o rozsiahlej infiltrácii Hamasu do UNRWA.

V nedeľu 28. januára New York Times informovali, že “izraelskí predstavitelia predložili dôkazy, ktoré podľa nich spájajú pracovníkov palestínskej humanitárnej agentúry v Gaze s násilím počas útoku na Izrael vedeného Hamasom.”

Ako JNS uvádza v ďalšej správe, New York Times 29. januára zopakovali tvrdenie, že 12 z približne 30 000 pracovníkov UNRWA sa aktívne zúčastnilo na útokoch zo 7. októbra:

New York Times zverejnili správu, že 12 zamestnancov sa zúčastnilo na útokoch zo 7. októbra. masakre zo 7. júla – pri ktorej teroristi Hamasu vyčíňali na juhu Izraela’a zavraždili približne 1 200 osôb, väčšinou civilistov.

The Wall Street Journal, v report v ten istý deň zopakoval tvrdenie – dodal, že 10 percent zamestnancov UNRWA malo väzby na islamské milície:

Amenej 12 zamestnancov agentúry OSN pre palestínske utečenecké organizácie (UNRWA) bolo v ten istý deň napojených na islamské milície.’palestínskej utečeneckej agentúry malo väzby na Hamas’pri útoku na Izrael 7. októbra a približne 10 % všetkých jej zamestnancov v Gaze má väzby na islamské militantné skupiny, vyplýva zo spravodajských správ, ktoré preskúmal The Wall Street Journal.

Odozva na obvinenia z genocídy

V deň, keď Medzinárodný súdny dvor rozhodol, že obvinenia Izraela z genocídy sú hodnoverné, Spojené štáty odmietli prípad komentovať.

Naopak, Bidenova administratíva vydala vyhlásenie, v ktorom oznámila okamžité pozastavenie všetkej finančnej podpory UNRWA, Agentúre OSN pre pomoc a sociálne zabezpečenie, ktorá financuje humanitárne úsilie v Gaze.

Po zverejnení dôverného izraelského spisu americká vláda vyhlásila, že v organizácii sú začlenení členovia Hamasu.

EÚ a 16 ďalších krajín nasledovali jej príklad.

Medzinárodný súdny dvor prikázal Izraelu, aby zastavil všetky akcie, ktoré by mohli viesť ku genocíde, a rozhodol:

Izrael musí prijať okamžité a účinné opatrenia, ktoré umožnia poskytovanie naliehavo potrebných základných služieb a humanitárnej pomoci [Gaze].

Izrael’okamžite reagoval opačne. V rozpore s Dohovorom o genocíde neprijal opatrenia na zabezpečenie základnej pomoci pre Gazu. Namiesto toho zverejnil dokumentáciu s cieľom usmerniť svojich spojencov, aby ju zatvorili, a viedol mediálny útok v službách dlhodobého plánu úplne vyhnať UNRWA z Izraela.

Množstvo internetových komentátorov tvrdí, že izraelské obvinenia sú pomstou za to, že zamestnanci UNRWA boli zdrojom mnohých obvinení proti Izraelu predložených na súdnych pojednávaniach Medzinárodného súdneho dvora, ako napríklad zde a zde, ktoré vyústili do nečakaného, takmer jednomyseľného rozhodnutia proti Izraelu.

V segmente z Breaking Point sa tiež tvrdilo, že súčasný počet zamestnancov UNRWA, ktorí sa údajne podieľali na útoku zo 7. októbra, sa znížil na 6 z 30 000 zamestnancov.

Chris Gunness, bývalý hlavný hovorca UNRWA, v správe uviedol, že to predstavuje “ozbrojenie” UNRWA a mohlo by to vyvolať rozsiahly hladomor. Podľa Gunnessa odstránenie tejto pomoci “zničí životy 1,2 milióna ľudí, ktorí boli na“potravinových linkách UNRWA”ešte pred 7. októbrom a ktoré”sa budú predlžovať” Nepochybne to v prípade nezastavenia povedie k masovému hladomoru.”

Gunness zdôraznil, že UNRWA poskytuje pomoc ďalším miliónom vysídlených Palestínčanov v celom regióne.

Krem núdzovej pomoci UNRWA prevádzkuje školy, nemocnice a ďalšie služby pre 5,9 milióna palestínskych utečencov na celom Blízkom východe.

Gunness tvrdí, že ide o krok, ktorý sa snaží “ozbrojiť” humanitárnu pomoc, a preto ide o zločinný čin.

Je úplne šokujúce, že darcovia, ktorí obviňujú UNRWA z inštrumentalizácie pomoci… sami ozbrojujú UNRWA.

Je to porušenie medzinárodného humanitárneho práva… a pravdepodobne aj samotného dohovoru o genocíde.

Tento krok obnovil výzvy poslanca Knesetu za stranu Likud Nira Barkata, aby natrvalo vylúčil UNRWA zo všetkých jej operácií v Izraeli. Bývalý starosta Jeruzalema sa pokúsil prijať takýto zákon v roku 2019, pričom v tom istom roku sa snažil úplne vylúčiť UNRWA zo zákona. Denník Times of Israel pred týždňom informoval, že sa pokúša oživiť svoj plán, ktorý by kriminalizoval činnosť UNRWA na celom suverénnom izraelskom území.

Je to plán, ktorý predznamenáva budúcu izraelskú politiku v oblasti humanitárnej pomoci Palestínčanom, keďže Barkat bol označovaný za konkurenta, ktorý by mohol v budúcnosti nahradiť Netanjahua na poste predsedu vlády.

Preverený Izraelom

Hilsum uvádza, že UNRWA zamestnáva 13 000 Gazanov, ktorí boli všetci preverení izraelskými bezpečnostnými službami “ešte v máji minulého roka.”

UNRWA okamžite prepustila zamestnancov uvedených v spise napriek tomu, že neboli predložené žiadne dôkazy o ich účasti na útokoch zo 7. októbra.

Hilsum’v reportáži Channel 4 uvádza šéfa zahraničnej politiky EÚ Josipa Borrella, ktorý povedal, “Nemôžeme potrestať 2 milióny ľudí tým, že im odoberieme podporu, ktorú UNRWA poskytuje.”

V prehlásení reported zo 4. februára Borrell súhlasil s tým, že zrušenie financovania UNRWA by zhoršilo situáciu viac ako milióna ľudí, ktorí už teraz čelia nedostatku potravín:

Kým niektorí dôležití darcovia pozastavili financovanie, existuje široké uznanie, že UNRWA je kľúčová pri poskytovaní životne dôležitej pomoci viac ako 1.1 miliónu ľudí v Gaze, ktorí trpia katastrofálnym hladom a prepuknutím chorôb.

Zrušenie financovania agentúry by ohrozilo státisíce životov.

V neskoršom príspevku na Twitteri Borrell uviedol, že pozastavenie pomoci sa rovná “kolektívnemu trestu,” ktorý je podľa medzinárodných dohovorov definovaný ako vojnový zločin. Tvrdí, že je potrebné vyšetrovanie, aby sa potvrdili tvrdenia Izraelčanov o “infiltrácii Hamasu”.

V očakávaní výsledkov sústredenia OSN. vyšetrovania, aktualizovaného 5. februára, sa EÚ pripojila k bloku krajín pod vedením USA a pozastavila všetku pomoc UNRWA.

Kríza v Gaze

Izraelskí civilisti opakovane blokovali konvoje s pomocou, ktoré sa pokúšali dostať do Gazy cez egyptskú hranicu.

V rozhovore pre LifeSiteNews pomocný jeruzalemský biskup Mgr. William Shomali povedal, že priama pomoc do farnosti Svätej rodiny na severe Gazy je možná len prostredníctvom vrtuľníka. Dva takéto výsadky uskutočnila jordánska vláda, jeden do susedstva a jeden priamo do cirkevného komplexu.

V situácii, keď bolo zabitých viac ako 27 000 civilistov a keď zničené cesty lemujú trosky bývalých domov a nemocníc, je koordinované úsilie o pomoc nevyhnutné na distribúciu tenčiacich sa zásob potravín a vody pre obyvateľov Gazy, medzi ktorými je aj malá kresťanská a katolícka komunita.

Vyhlásenie UNRWA 

UNRWA’s vyhlásením z 27. januára predchádzalo reportáži Channel 4 a jej odhaleniam.

UNRWA je hlavnou humanitárnou agentúrou v Gaze, od ktorej závisí prežitie viac ako 2 miliónov ľudí. Mnohí z nich trpia hladom, pretože hodiny tikajú smerom k hroziacemu hladomoru.

Agentúra prevádzkuje prístrešky pre viac ako 1 milión ľudí a poskytuje potraviny a základnú zdravotnú starostlivosť aj v čase vrcholiacich bojov.

Vyhlásenie sa končí výzvou generálneho komisára OSN Philippa Lazzariniho:

Vyzývam krajiny, ktoré pozastavili svoje financovanie, aby prehodnotili svoje rozhodnutia skôr, ako bude UNRWA nútená pozastaviť svoju humanitárnu pomoc.

Od tejto podpory závisia životy ľudí v Gaze, ako aj regionálna stabilita.

‘Táto vojna je mediálna vojna’

Lazzarini sa vyjadril už skôr v decembri a varoval pred “očierňovacími kampaňami” proti Palestínčanom a humanitárnym agentúram, ktoré poskytujú humanitárnu pomoc:

Táto vojna sa vedie aj na televíznych obrazovkách a v sociálnych médiách. Je to’aj mediálna vojna. Som zhrozený z očierňovacích kampaní, ktoré sú namierené proti Palestínčanom a tým, ktorí im poskytujú pomoc…

Prosím vás, aby ste nám pomohli zatlačiť proti dezinformáciám a nepresnostiam. Viem, že niektorí z vás si neustále overujú fakty, ale overovanie faktov je absolútne kľúčové, ak chceme mať presné informácie.

Čítajte: Koniec amerického impéria: Blíži sa zmena režimu Západu?

Po útokoch zo 7. októbra sa zintenzívnili snahy izraelskej vlády o cenzúru médií v Izraeli, pričom Ha’Aretz informoval o “kampani na zrušenie slobody prejavu” vedenej ministrom komunikácií Šlómom Karhim. Okrem toho sa uvádza, že približne 118 novinárov zabitých v Izraeli počas konfliktu, väčšinou v dôsledku akcií IDF, prevyšuje počet novinárov zabitých v akejkoľvek inej vojne od druhej svetovej vojny.

Zpráva z 27. októbra spája domáce úsilie o presadenie kontroly izraelskej vlády nad domácim spravodajstvom so stratégiou ovládnuť medzinárodné spravodajstvo o svojich akciách.

Ako ukazuje správa Lindsey Hilsumovej’táto stratégia úspešne presadila, aby medzinárodné vlády podporovali ciele Izraela – napriek absencii dôkazov.

Pomôcť kresťanom prežiť v Gaze: LifeFunder