bishop_hector_aguer-810x500.jpg

Arcibiskup Aguer: Fiducia Supplicans bola zavrhnutá na miestach, kde Cirkev prekvitá

84
Kultúra smrti

Vyhlásenie Fiducia Supplicans a reakcie, ktoré vyvolalo, nám umožňujú pozorovať rozdelenie kontinentálnych rozmerov, ktoré pulzuje v Cirkvi: V Európe je to súhlas, v Afrike a Ázii odmietnutie. Nejde teda o niečo okrajové, ani o niečo, čo by súviselo s “ideologickými skupinami,” ako tvrdí pápež.

Toto je cirkevná realita: V starej Európe kresťanská viera a kultúra chradnú. Rodiny nemajú deti, iba domáce zvieratá (psy a mačky). Semináre sú prázdne a vyľudnené rehoľné inštitúty sotva prežívajú s veľmi malým počtom členov alebo sa zatvárajú. Hlboko sekularizovaná spoločnosť a občianske vlády zmietajú hodnoty prirodzeného poriadku, akoby im bol cudzí akýkoľvek vplyv kresťanstva.

Ak to takto pôjde ďalej, naše krásne katedrály, pamiatky kresťanského Západu, sa o niekoľko desaťročí’ premenia na mešity. Pápežská stolica je ostrov, ktorý sa snaží naďalej riadiť katolícky vesmír. Životná realita Cirkvi sa presúva na Východ, prekvitá v Afrike a v Ázii. Hovorím to s ľútosťou: som vnukom Európanov a kultúra, ktorú som prevzal, je európska. Duch revolúcie však zmietol kresťanskú kultúru; kríza sa prejavuje v cirkevnom progresivizme, ktorý je spolupáchateľom revolúcie likvidujúcej prirodzený poriadok stvorenia.

V časopise La Prensa som sa dočítal, že “Talianska cirkev obhajuje požehnanie homosexuálnych párov.”Skutočne, kardinál Matteo Zuppi, predseda Talianskej biskupskej konferencie (CEI), dokázal zjednotiť biskupov v podpore Fiducia Supplicans – vydaného Dikastériom pre náuku viery, ktoré vedie argentínsky kardinál Victor Manuel Fernández, “Tucho” (alebo ako ho už mnohí nazývajú, “Trucho”), a za ním stojí samotný pápež.

Zuppi predvádza otrepané argumenty o “horizonte milosrdenstva,” o “láskyplnom pohľade Cirkvi na všetky Božie deti bez toho, aby podkopával učenie Magistéria.” Opäť rozpor: Dokonca aj v príklade Fernández’ o “požehnaní,” ho rozširuje na “vzájomnú pomoc, ktorú si členovia páru poskytujú,” čo znamená, že homosexuálny zväzok je schválený.

Zuppi pokračuje: “Boh chce, aby bol každý spasený; preto je úlohou Cirkvi zaujímať sa o každého jedného. Nemôžeme zabúdať, že všetci pokrstení požívajú plnú dôstojnosť Božích detí a ako takí sú našimi bratmi a sestrami." ”Hovorí sa, že “význam sviatosti manželstva sa nespochybňuje; zachováva sa tradičná náuka Cirkvi o manželstve, pričom sa nepripúšťa žiadny liturgický typ požehnania, podobný liturgickému obradu, ktorý by mohol spôsobiť zmätok." ”

Ďalším príspevkom je príspevok kardinála Giuseppe Betoriho v článok pre Avvenire: “Nejde’o rozšírenie pojmu manželstva, ale skôr o konkrétne uplatnenie presvedčenia viery, že Božia’láska nemá hranice a že jeho pôsobenie sa usiluje prekonať ťažké situácie, v ktorých sa človek nachádza.” Títo preláti veria, že my veriaci katolíci sme blázni. Boh nepochybne chce, aby boli všetci ľudia spasení, a preto sa musia vzdať hriechu. Je praktizovanie homosexuálnych skutkov, ktoré sú vo svojej podstate neusporiadané, hriechom alebo nie? Otcova’láska nemá hranice, a preto môže homosexuálnu osobu požehnať a vyzvať ju, aby žila cudne, ale nemôže mať radosť z trvalého spojenia tejto osoby’s inou osobou rovnakého druhu, čo je pokračovaním hriechu.

“Spomína sa úzka súvislosť medzi spásonosnou Božou vôľou a historickým stavom človeka”, ale práve táto súvislosť vyzýva k obráteniu k Bohu a zanechaniu hriechu. Boh miluje cnosti a vyzýva človeka, aby žil cnostne. Zuppi trvá na tom, “že je to pastoračná hodnota kresťanskej pravdy, ktorá vždy smeruje k spáse”;, má to všetko naopak.

Africkí biskupi zároveň zdôraznili svoj nesúhlas s Fiducia Supplicans: “V Afrike nebudú homosexuálne páry blahoslavené”;; Toto zotrvávanie v pravde a zdravom rozume vysvetľuje rozkvet tamojšej Cirkvi: Kresťanské rodiny s mnohými deťmi, hojné kňazské a rehoľné povolania, plné semináre a výrazná prítomnosť Cirkvi v spoločnosti. V týchto skutočnostiach sa vyvracia zmätený úlet pápeža Bergoglia; prozreteľnosť Pána dejín otvorila novú cestu pre poslanie Cirkvi. V tejto skutočnosti spočíva tajomstvo Božej vôle, ktorá omladzuje a skrášľuje tvár Cirkvi.

V Ázii vedie pripútanosť k cirkevnej Tradícii aj k odmietnutiu projektu Bergoglio-Fernández, ktorý má za cieľ zmiasť katolíkov svojím (žiaľ) slávnym vyhlásením. Aj tu Cirkev prekvitá. To je naplnenie účinnosti Pravdy, Božej’lásky a ľudí orientovaných na spásu. Cirkev sa presunula z Európy na Východ, kde je jej budúcnosť.

V posledných týždňoch bola znovuobjavená kniha “Dr. Tuchensis”, hoci sa teraz tvári, že ju potláča. Volá sa Mystické utrpenie, kde sa neberie ohľad na mystickú teológiu, ktorú ilustrujú doktori Cirkvi, a na písomné skúsenosti svätých, ktorí žili v mystickom spojení s Trojjediným Bohom. To všetko je skreslené v reduktívnej sexuológii, ktorú praktizuje Fernández a ktorá svedčí o neznalosti a zmätku. Toto pozadie je skryté v Fiducia Supplicans.

Ale teraz je to pochopené!

+ Héctor Aguer
Emeritný arcibiskup La Platy

Buenos Aires, piatok 2. februára 2024
Sviatok Obetovania Pána
Svetový deň zasväteného života