Shutterstock_2172793971-810x500.jpg

Nový prieskum ukázal, že väčšina obyvateľov Alberty podporuje súhlas rodičov s interrupciou u neplnoletých

18
Kultúra života

Väčšina Alberťanov je za súhlas rodičov s vykonaním interrupcie u neplnoletých osôb, vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu, ktorý bol koncom minulého týždňa zaslaný tisícom občanov.

Prieskum Where Albertans stand on parental consent zverejnený kanadskou organizáciou National Public Research Canada (NPRC) a dnes ukázal, že 62 % Alberťanov vyjadrilo “určitú formu súhlasu rodičov a/alebo oznámenia pre neplnoleté osoby, ktoré chcú podstúpiť interrupciu.”

Telefonický prieskum sa uskutočnil 1. februára prostredníctvom interaktívnej hlasovej odozvy a získal 6 047 odpovedí od Alberťanov, ktorých sa pýtali: “Mali by rodičovské práva zahŕňať aj súhlas rodičov pre maloleté dieťa, ktoré žiada o interrupciu?"” Miera odpovedí z prieskumu bola 16,2 % zo všetkých, ktorí boli oslovení.

Rozdelené, 52 % respondentov odpovedalo, že podporuje oznámenie aj súhlas rodičov, pričom 10 % respondentov uviedlo, že by chceli byť informovaní, ale súhlas nie je potrebný. Celkovo 30 % respondentov si nemyslí, že by bol potrebný súhlas alebo oznámenie rodiča v prípade interrupcie neplnoletej osoby.

V hlavných mestských oblastiach Alberty’menej ako polovica respondentov podporila oznámenie aj súhlas rodiča. Boli to Edmonton (44 %) a Calgary (48 %). Keď sa však pripočítajú tí, ktorí podporujú oznámenie, ale nie súhlas, Edmonton (9 %) a Calgary (10 %), obe mestá sa dostanú nad väčšinu za aspoň oznámenie rodičom v prípade potratu neplnoletej osoby’

Veľkomestskí obyvatelia Alberty v drvivej väčšine prejavili pro-life názory, 59 % z nich podporilo oznámenie rodičom aj súhlas, 10 % uviedlo, že by chceli byť informovaní, ale súhlas nie je potrebný.

Podľa NPRC je chybovosť prieskumu +/- 2,1 percentuálneho bodu, pričom výsledky “boli vážené na základe regiónu v rámci provincie, aby sa zabezpečilo presné zastúpenie.”

Prieskum bol odoslaný tesne po tom, ako premiérka Alberty Danielle Smithová oznámila pravdepodobne najsilnejšiu prorodinnú legislatívu, ktorá doteraz v histórii Kanady posilňuje rodičovské práva a chráni deti pred život meniacimi “operáciami zhora a zdola”, ako aj inými extrémnymi formami transgenderovej ideológie.

Smithová uviedla, že jej vláda z Jednotnej konzervatívnej strany (UCP) čoskoro predstaví legislatívu, ktorá v prípade schválenia zakáže lekárom v provincii lekársky alebo chirurgický “prechod” detí. Legislatíva bude tiež nariaďovať súhlas rodičov so zmenou priezviska v škole. Na jeseň príde ďalšia legislatíva, ktorá zakáže biologickým mužom, ktorí o sebe tvrdia, že sú ženami, súťažiť v ženských&nbspšportoch.

Väčšina Alberťanov podporuje Smithovu&nbspnovú politiku týkajúcu sa zákazu takzvaných “operácií zhora a zdola ako aj ďalších extrémnych foriem transgenderovej ideológie.

V súčasnej podobe v Alberte môžu neplnoleté osoby podstúpiť interrupciu bez súhlasu rodičov a podpísať vlastný súhlasný formulár, ak si lekár myslí, že chápu, čo interrupcia obnáša a aké je s ňou spojené riziko, hoci neexistuje spôsob, ako zistiť, či sa to v skutočnosti deje.

NPRC uviedla, že prieskum si nikto neobjednal a vláda provincie Alberta v komentároch pre médiá uviedla, že s prieskumom nemá nič spoločné a neplánuje nariadiť súhlas rodičov s vykonaním interrupcie u neplnoletých osôb.

Výsledky prieskumu ‘vynikajúca správa pre všetkých’ hovorí kanadská’vrcholná pro-life skupina

Kanadská pro-life skupina Campaign Life Coalition (CLC) ocenila výsledky prieskumu.

“Tieto údaje z prieskumu sú vynikajúcou správou pre všetkých zúčastnených – rodičov, neplnoleté osoby, ktoré žiadajú o interrupciu, a deti v maternici, ktorým hrozí zabitie. A načasovanie nemôže byť dokonalejšie!” CLC povedalo pre LifeSiteNews.

“Všetky oči sa upierajú na oznámenie vlády Alberty”o prelomovej legislatíve o rodičovských právach, takže prieskum, ktorý ukazuje, že silná väčšina voličov podporuje oznámenie a súhlas rodičov pre neplnoleté osoby, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, je silným signálom pre premiéra Smitha.”

CLC vyzvala Smitha, pro-life ministerku zdravotníctva Adrianu Lagrangeovú a “UCP caucus, aby v tomto smere pokročili, kým je táto téma horúca a verejná mienka je tak pozitívne naladená na tento krok.”

Podľa NPRC Smith’nedávnym vyhlásením “rozširuje rodičovské práva o súhlas a oznámenie pri nezvratných chirurgických zákrokoch na maloletých deťoch, čím získava širokú podporu v Alberte a Kanade. Podobne aj zistenia tohto prieskumu nesú významné politické dôsledky.”

“Náš výskum týkajúci sa účasti rodičov na interrupčnom zákroku u maloletého dieťaťa’sa zhoduje s podobnými zisteniami týkajúcimi sa účasti rodičov na iných nezvratných lekárskych rozhodnutiach týkajúcich sa maloletých detí, ako je napríklad ‘chirurgický zákrok zhora a zdola.’”

LifeSiteNews sa rozprával so zástupcom NPRC, ktorý sa predstavil ako Peter a povedal, že prieskumná firma funguje ako dcérska spoločnosť firmy pre kontakt s voličmi. Hoci internetové vyhľadávanie neodhalilo nič o NPRC ako o firme vykonávajúcej prieskum verejnej mienky, LifeSiteNews sa podarilo overiť, že prieskum bol skutočný a bol zaslaný tisícom Alberťanov.

Zajtra LifeSiteNews zverejní exkluzívnu správu týkajúcu sa prieskumu verejnej mienky, NPRC a zákulisia, prečo boli výsledky prieskumu zverejnené skôr.