archbishop_lori-810x500.jpg

Katolícki biskupi Marylandu odsúdili najnovšie presadzovanie samovraždy s asistenciou lekára

46
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Katolícka konferencia v Marylande odsúdila najnovší pokus štátnych zákonodarcov legalizovať asistovanú samovraždu lekárom, niekedy označovanú eufemizmom “lekárska pomoc pri umieraní.”

Smrteľný postup spočíva v tom, že lekár podá lieky osobe s “nevyliečiteľnou chorobou”, ktorej zostáva menej ako šesť mesiacov života, aby sa mohla zabiť.

Vo štvrtok 8. februára sa uskutoční vypočutie, na ktorom sa bude posudzovať táto legislatíva. Zástancovia toho, aby sa ľudia mohli zabiť sami, sa snažili o prijatie legislatívy v štáte už najmenej 30 rokov.

“V roku 2024 vďaka pokroku v medicíne a zlepšeniam v liečbe bolesti môžeme jednotlivcom s nevyliečiteľnými chorobami zabezpečiť pohodlie a zlepšiť kvalitu zvyšku ich života bez toho, aby cítili potrebu neochotne si vybrať ‘dôstojnú smrť,"” napísali biskupi . Signatármi boli baltimorský arcibiskup William Lori, kardinál Wilton Gregory z arcidiecézy Washington, D.C. a biskup William Koenig z diecézy Wilmington, Delaware.

Dvaja posledne menovaní preláti majú kostoly v Marylande.

Nemocní potrebujú zdravotnú podporu, nie smrť, napísali preláti.

Uviedli:

Myslíme si, že naši volení predstavitelia by mali pracovať na zlepšení prístupu k sieti starostlivosti, ktorá je k dispozícii rodinám v Marylande, a to zvýšením dostupnosti paliatívnej a hospicovej starostlivosti, zlepšením možností vzdelávania a odbornej prípravy lekárov na konci života a zabezpečením vhodnej diagnostiky a liečby depresie a iných psychických a behaviorálnych problémov.

Návrh zákona v štátnom senáte má osem demokratických predkladateľov a jedného republikána, štátneho senátora Chrisa Westa. Snemovňa verzie nemá žiadnych republikánskych sponzorov a 36 demokratických podporovateľov.

Podľa Katolíckej konferencie mu “chýbajú záruky”. “Táto legislatíva ignoruje realitu, ktorej čelia mnohí v takýchto podmienkach, a žalostne v nej chýbajú typy zmysluplných záruk, ktoré by zabránili tejto zbytočnej a drastickej možnosti,” uviedla v liste. “Medzi takéto záruky patrí povinné hodnotenie duševného zdravia, požiadavky na podávanie správ, bezpečná likvidácia nepoužitých liekov alebo zákaz rozširovania tohto programu.”

Biskupi tiež varovali, že “zraniteľné osoby” budú “ohrozené.”

“V každom štáte alebo krajine, kde bola táto nebezpečná politika legalizovaná, došlo k vážnemu zneužitiu a rozšíreniu,” varovali.

Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov amerických v roku 2017 report napríklad zistila, že štátny poistný plán v Oregone’by platil za asistovanú samovraždu, ale nie za liečbu. Bol uvedený aj ďalší podobný príklad z Kalifornie.

Samostatná správy z roku 2018 identifikovala problémy mimo Spojených štátov v krajinách, ktoré legalizovali asistovanú samovraždu.

Kanadským vojenským veteránom bola tiež údajne ponúknutá pomoc pri asistovanej samovražde napriek tomu, že nemali nevyliečiteľné ochorenie. Jeden z veteránov, ktorý mal posttraumatickú stresovú poruchu, zavolal na Veteran Affairs a hľadal pomoc len preto, aby bol povzbudený ukončiť svoj život.

Biskupi tiež poukázali na pokrytectvo situácie, keďže štát sa v súčasnosti snaží bojovať s vysokým počtom samovrážd.

Napísali:

Táto legislatíva vystavuje našich najzraniteľnejších bratov a sestry riziku, že budú robiť rozhodnutia sami za seba, ktoré sú manipulované faktormi, ako sú zdravotné postihnutie, duševná nestabilita, chudoba a izolácia. Maryland presne rozpoznal, že samovražda je vážnym problémom verejného zdravia vo všeobecnej populácii a ponúkol značné zdroje na riešenie tohto problému. V čase, keď sa náš národ zaoberá otázkou, ako riešiť desivo vysoký počet samovrážd, je hlboko nelogické, aby štát Maryland hľadal spôsoby, ako uľahčiť samovraždu ľuďom s nevyliečiteľným ochorením, a zároveň tvrdil, že takáto smrť, ktorej sa dá predísť a ktorá je zbytočná, je nejakým spôsobom dôstojná.

“Vyzývame všetkých ľudí dobrej vôle, aby požadovali od našich zákonodarcov odmietnutie samovraždy ako možnosti ukončenia života a aby si vybrali lepšiu, bezpečnejšiu cestu, ktorá zahŕňa radikálnu solidaritu s tými, ktorí stoja pred koncom svojej pozemskej cesty. Zvoľme si cestu, ktorá je vzorom skutočného súcitu a dôstojnosti voči tým, ktorí stoja pred rozhodnutím o ukončení života, a chráni najzraniteľnejších pred smrteľnou ponukou samovraždy s pomocou lekára.”

Asistovaná samovražda čelí dvojstrannému odporu

Podľa organizácie Euthanasia Prevention Coalition v súčasnosti 10 štátov zvažuje legalizáciu asistovanej samovraždy.

“Návrhy zákonov o asistovanej samovražde boli v súčasnosti predložené v 10 štátoch USA vrátane: Florida, Indiana, Iowa, Massachusetts, Michigan, Missouri, New Hampshire, New York, Pensylvánia a Wisconsin,” skupina začiatkom januára informovala. “Očakávame, že v roku 2024 predloží návrh zákona o asistovanej samovražde niekoľko ďalších štátov.”

V súčasnosti 10 štátov a Washington, D.C. povoľujú asistovanú samovraždu, uvádza Americans United for Life.

Dominikánsky kňaz páter Thomas Petri už skôr pre LifeSiteNews povedal, prečo katolíci nemôžu podporovať asistovanú samovraždu.

“V žiadnom prípade nemôže žiadny katolícky laik alebo klerik schvaľovať alebo podporovať rozhodnutie o použití asistovanej samovraždy,” povedal páter Petri po tom, ako v roku 2017 Washington schválil svoju legislatívu.

“Samovražda v akejkoľvek forme porušuje prirodzený inštinkt prežitia aj zjavený Boží”zákon, že on je Pánom a Stvoriteľom života,” povedal otec Petri pre LifeSiteNews. “Preto sa samovražda vždy a všade považovala nielen za vážne zlo, ale za vnútorné zlo. Žiadnemu človeku, ktorý si váži spásu, nie je nikdy dovolené rozhodnúť sa pre samovraždu alebo pomôcť inému spáchať samovraždu bez ohľadu na okolnosti.”

“Je pravda, že duše tých, ktorí spáchali samovraždu, odporúčame Božiemu milosrdenstvu, pretože uznávame, že ľudia páchajú samovraždu z mnohých psychologických dôvodov, ktoré môžu brániť ich slobodnému rozhodnutiu,” povedal Petri. “Ale predpokladať, že Boh bude milosrdný, že pochopí dôvody, pre ktoré človek spáchal samovraždu, že ľahko ospravedlní jeho samovraždu, aby sa vyhol bolesti, utrpeniu a nákladom, je vrcholom domnienky, ktorá má korene v pýche.”

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy