DeSantis-1-810x500.jpg

Sudca zamietol žalobu spoločnosti Disney proti Floride za zrušenie osobitných výsad zábavného parku

19
Kultúra života

Federálny sudca zamietol žalobu zábavného gigantu Disney proti floridskému guvernérovi Ronovi DeSantisovi za zrušenie špeciálnych privilégií pre floridské letovisko.

Disney, ktorá už roky vnáša do svojej bežnej detskej’a rodinnej zábavnej ponuky pro-LGBT posolstvá a iné ľavicové témy, zaujala v marci 2022 tvrdý postoj voči navrhovanému floridskému’zákonu o rodičovských právach vo vzdelávaní, ktorý zakazoval celý rad sexuálne zameraných obsahov vo vzdelávaní v triedach K-3 a zaručoval informovanie rodičov o všetkých zmenách, ktoré by mohli ovplyvniť fyzické, emocionálne alebo duševné zdravie ich detí’. Zákon aj tak prešiel (a neskôr bol rozšírený na všetky stupne škôl) a DeSantis potom zrušil Reedy Creek Improvement District, samosprávny “špeciálny okres” štatút pre Disney’s floridský zábavný park. Tento osobitný štatút oslobodzoval park od rôznych štátnych predpisov a poskytoval ďalšie finančné výhody, čo spoločnosti Disney v podstate umožňovalo, aby sa po desaťročia riadila sama. 

Disney zažalovala štát, hoci v decembri bola spoločnosť nútená stiahnuť štyri z&nbsp5 sťažností týkajúcich sa platnosti zmlúv, ktoré boli zrušené novou dozornou radou, ale uzavreté ešte pred tým, ako DeSantis zriadil jej náhradu, Centrálny floridský okres pre dohľad nad cestovným ruchom (CFTOD).

Tento týždeň americký okresný sudca Allen Winsor, nominant bývalého prezidenta Donalda Trumpa, rozhodol o zamietnutí celej federálnej žaloby, pričom konštatoval, že spoločnosť Disney nemá právo podať žalobu, že spoločnosť Disney nie je “okresom’jediným vlastníkom pozemkov a že na ostatných vlastníkov pozemkov v rámci okresu sa vzťahujú rovnaké zákony,” že “zákon sa ‘nedotýkal žiadneho ústavne chráneného správania,’” a že spoločnosť Disney “netvrdila žiadnu konkrétnu ujmu spôsobenú akýmkoľvek opatrením rady.”

“[C]ourt by sa nemal ’pozerať na legislatívnu históriu zákona, aby našiel nelegitímnu motiváciu pre inak ústavný zákon,” vyhlásil Winsor. “Keďže práve o to sa tu spoločnosť Disney usiluje, jej tvrdenie z právneho hľadiska zlyháva.”

“Ako uviedol guvernér DeSantis pri podpise HB 9-B, korporátne kráľovstvo sa skončilo,” povedal DeSantisov hovorca Jeremy Redfern v reakcii na rozhodnutie. “Dni, keď spoločnosť Disney kontrolovala svoju vlastnú vládu a bola postavená nad zákon, sú už dávno preč. Rozhodnutie federálneho súdu’jasne ukázalo, že guvernér DeSantis mal pravdu: Disney je stále len jednou z mnohých korporácií v štáte a nemá právo na vlastnú špeciálnu vládu. Skrátka — ako sa dlho predpovedalo, prípad bol zamietnutý.

RELEVANTNÉ: Disney používala úplatky na ovládanie špeciálneho daňového obvodu zrušeného DeSantisom: správa

Disney reagovala prísľubom, že sa odvolá, NBC News informuje, napriek tomu, že generálny riaditeľ Bob Iger’predchádzajúcich tvrdení, že chce “utíšiť”úlohu spoločnosti Disney’v kultúrnych vojnách. “Ide o dôležitý prípad so závažnými dôsledkami pre právny štát a tu sa to neskončí. Ak by sa to ponechalo bez odozvy, vytvorilo by to nebezpečný precedens a dalo by to štátom licenciu na to, aby využili svoje úradné právomoci na trestanie vyjadrovania politických názorov, s ktorými nesúhlasia, ”povedal hovorca spoločnosti. “Sme odhodlaní pokračovať v našom prípade.”

Fanúšikovia guvernéra sa rýchlo chopili sociálnych médií, aby výsledok uviedli ako pokarhanie tých, ktorí počas rokov 2022 a 2023 tvrdili, že DeSantis prehráva so spoločnosťou Disney alebo sa inak mýli, keď sa stavia proti nej. Medzi týchto kritikov patrili bývalí republikánski súperi v prezidentských primárkach Trump, podnikateľ Vivek Ramaswamy, bývalý viceprezident Mike Pence a bývalý veľvyslanec OSN Nikki Haley, ako aj celý rad ľavičiarov vrátane demokratického guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma. V reakcii na to fanúšikovia bývalého prezidenta a predpokladaného kandidáta na prezidenta v roku 2024 podotkli, že DeSantis’zvíťazil len vďaka tomu, že Trump’vymenoval Winsora.

Nezávisle od toho Florida’svojím postojom voči spoločnosti Disney ukončila činnosť parku’s výnimky z floridských stavebných predpisov a floridských protipožiarnych predpisov a z rôznych štátnych regulačných kontrol a schvaľovaní, zaviedol nové požiadavky na transparentnosť, ukončil jeho daňové výhody, urobil ho zodpovedným za vlastný komunálny dlh a uvoľnil cestu CFTOD k absolvuje výbor Reedy Creek’Diversity Equity & Inclusion (DEI) a s ním spojené programy vrátane všetkých pracovných miest s ním spojených a programov na zadávanie zákaziek na základe rasových a rodových ukazovateľov.

Čítajte: Nová feministická riaditeľka Disney’Star Wars povedala, že jej cieľom je ‘znepríjemniť mužom život’