Martin-Lintner-810x500.jpg

Združenie nemeckých katolíckych univerzít žiada, aby disidenti mohli vyučovať teológiu

0
Kultúra smrti

Teológovia v Nemecku požadujú zmenu požiadavky, aby na katolíckej univerzite mohli vyučovať teológiu len tí, ktorí sa hlásia k cirkevnej doktríne. 

Združenie katolíckych teologických fakúlt (Katholisch-Theologische Fakultätentag alebo KThF) žiada zmenu súčasných predpisov o udeľovaní cirkevných učiteľských licencií. 

V súčasnosti musí Vatikán teológom udeliť takzvaný “nihil obstat” (latinsky “nič nebráni”), t. j, rozhodnutie, že konanie danej osoby’bolo v súlade s katolíckym učením, predtým, ako môžu vyučovať teológiu na katolíckej univerzite. 

Podľa štúdia, niektorí teológovia mali pocit, že nihil obstat postup ich obmedzuje v ich akademickej práci a uviedli, že “je spojený so strachom a nátlakom.” 

V rezolúcii prijatej 27. januára KThF vyzvala Nemeckú biskupskú konferenciu, aby sa usilovala o to, aby sa procedúra nihil obstat “prispôsobila platným normám základného a procesného práva.” 

Podľa KThF právo cirkvi zasahovať porušuje akademickú slobodu a práva jednotlivca. 

“To má konkrétne dôsledky, ako napríklad nevykonávanie výskumu na určité témy alebo utajovanie vlastného’životného štýlu,” uviedla KThF. Keďže nie je jasné, kedy niekto získa učiteľskú licenciu, odkladajú sa rozhodnutia párov, ako napríklad založenie rodiny alebo plánovanie spoločnej kariéry, tvrdí organizácia. 

Združenie požadovalo, aby biskupi a Vatikán uplatnili heterodoxný pracovný zákon prijatý nemeckými biskupmi, ktorý umožňuje zamestnancom Cirkvi otvorene žiť vo vzťahu s osobami rovnakého pohlavia, aj na teológov na katolíckych univerzitách. 

RELEVANTNÉ: Nemeckí biskupi prijali nový pracovný zákon, ktorý umožňuje zamestnancom Cirkvi žiť vo vzťahoch s osobami rovnakého pohlavia 

KThF tiež tvrdila, že nihil obstat postup je “diskriminačný”, pretože otázky alebo sťažnosti dostalo viac žien ako mužov. 

Regina Elsnerová, teologička z Münsteru, ktorá dostala nihil obstat z Vatikánu po 13-mesačnej čakacej lehote, povedal, že tento proces je “zneužitím moci zo strany cirkvi.” 

“Je to miesto, kde sa vyraďujú nepopulárne teológie, vydierajú sa vysokokvalifikovaní teológovia, biskupi môžu paralyzovať celé fakulty štátnych univerzít, prekvitá denunciácia a svojvôľa a hustá sieť úprimnej vďačnosti, vynútenej viny a závislostí zabezpečuje, aby sa o tom nehovorilo,” povedal Elsner o procedúre. 

Církevný univerzitný zákon stanovuje, že profesori teológie potrebujú pred nástupom do funkcie vyhlásenie Svätej stolice o neexistencii námietky. Príslušným orgánom v Ríme je Dikastérium pre kultúru a vzdelávanie a do procesu je zapojené aj Dikastérium pre náuku viery. 

Podľa nihil obstat pre profesorov je dikastérium zodpovedné aj za vymenovanie alebo potvrdenie rektorov katolíckych univerzít, rektorov nezávislých katolíckych fakúlt a dekanov katolíckych fakúlt. 

Nedávno prípad morálneho teológa Martina Lintnera vyvolal pobúrenie medzi modernistickými teológmi v nemeckejhovoriacom svete, pretože Vatikán mu neudelil nihil obstat potrebný na to, aby sa stal dekanom Filozoficko-teologickej univerzity v Brixene/Bressanone v Južnom Tirolsku kvôli jeho heterodoxným postojom k sexuálnej morálke. 

Zmena pravidla nihil obstat by mohla umožniť teológom, ktorí otvorene nesúhlasia s katolíckym učením alebo žijú v objektívne hriešnom, napr, homosexuálne vzťahy, stať sa profesormi teológie na katolíckych univerzitách a fakultách. 

Podľa Lintnera Vatikán už uvažuje o zmene postupu tak, aby o týchto otázkach mohol rozhodovať miestny biskup. 

“Bol som informovaný, že Vatikán vážne uvažuje o obnovení postupov pri udeľovaní nihil obstat tak, že by väčšiu váhu mal miestny biskup,” Lintner povedal heterodoxnému časopisu America v septembri minulého roka. 

PREHLIADKA: Nemecká diecéza vedená šéfom biskupskej’ konferencie vysvätila v roku 2023 nula kňazov