miller-810x500.jpg

Kresťanský pekár podal nový spis v prebiehajúcom súdnom spore o odmietnutie upiecť "svadobnú" tortu LGBT

16
Kultúra života

Kresťanská pekárka podala spis na kalifornský odvolací súd po tom, čo čelila štátnemu stíhaniu za to, že odmietla vyrobiť tortu pre homosexuálny pár.

Cathy Millerová, majiteľka firmy Cathy’s Creations and Tastries v Bakersfielde v Kalifornii, podala spis 18. januára po tom, čo podstúpila “viac ako šesťročné stíhanie a päťdňový súdny proces vo veci samej.” 

V roku 2022 rozhodol sudca najvyššieho súdu v jej prospech v prípade, ktorý proti nej vznieslo kalifornské ministerstvo spravodlivého zamestnávania a bývania (DFEH). Kalifornská rada pre rodinu však upozornila, že “stále čaká na rozhodnutie odvolacieho súdu štátu Kalifornia.”

Nynie v 75-stranovom podaní Millerová žiada odvolací súd štátu Kalifornia, piaty odvolací obvod, aby potvrdil rozsudok najvyššieho súdu’. Zastupuje ju Spoločnosť Thomasa Mora a Becketov fond pre náboženskú slobodu.

Prípad sa odvíja od incidentu z roku 2017, keď si lesbický “pár” Mireya a Eileen Rodriguez-Del Rio chceli objednať “svadobnú” tortu v pekárni Miller’. Keď Millerová odmietla kvôli svojmu kresťanskému presvedčeniu, že manželstvo je zväzok medzi jedným mužom a jednou ženou, pár podal sťažnosť na DFEH.

PREHLIADNITE SI: Kresťanský pekár vyhral súdny spor o LGBT svadobnú tortu

“Každý je Božím’stvorením a ja mám každého rada,” Miller predtým vysvetlil, informoval portál LifeSite. “Sú však určité veci, ktoré porušujú moje svedomie, a moje svedomie mi nedovolí zúčastňovať sa na veciach, ktoré považujem za nesprávne. Väčšina toho, na čom je to’založené, je Písmo sväté.”

Rok pred žiadosťou lesbického “páru,” Millerová po konzultácii so svojím baptistickým pastorom vytvorila zoznam “dizajnových štandardov” po tom, čo dostala vulgárne žiadosti o prácu na zákazku, ako sa uvádza v spise.

“Millerová napríklad nebude navrhovať torty, ktoré oslavujú rozvod, zobrazujú násilie, oslavujú opilstvo alebo užívanie drog, obsahujú explicitný sexuálny obsah alebo prezentujú krvavé, démonické alebo satanistické obrázky,” uvádza sa v januárovom podaní a dodáva sa, že kresťanská pekárka “tiež nebude navrhovať torty, ktoré z akéhokoľvek dôvodu ponižujú akúkoľvek osobu alebo skupinu, alebo ktoré propagujú rasizmus, alebo akékoľvek iné posolstvo, ktoré je v rozpore s kresťanskými zásadami.”

V súlade s týmito dizajnérskymi štandardmi Millerová odmietla žiadosť o upečenie “svadobnej” torty pre homosexuálny “pár.”

Vyhlásením na podporu Millerovej viceprezident Kalifornskej rady pre rodinu Greg Burt uviedol, že kresťanská pekárka mala jasné právo odmietnuť žiadosť.

“Svadobná torta nepochybne znamená, že zväzok je ‘manželstvom’ a mal by sa oslavovať,” povedal. “Každý umelec a majiteľ podniku, či už má náboženské alebo svetské presvedčenie, má právo odmietnuť vyjadriť posolstvo, s ktorým nesúhlasí.”

Odvolávajúc sa na správy o obťažovaní a trestných činoch spáchaných na Millerovej a členoch jej personálu počas súdneho sporu, Burt povedal, že “by malo byť samozrejmé, že Millerová si zaslúži spravodlivosť za zločiny a ochranu pred hrozbami, ktoré boli voči nej vznesené.”

V spise predloženom odvolaciemu súdu sa uvádza, že keďže “jediným dôvodom, prečo Millerová’odmietla upiecť tortu na objednávku, bolo jej náboženské presvedčenie,” a nie diskriminácia osôb z dôvodu chránených charakteristík, jej konanie neporušilo kalifornský’zákon o občianskych právach Unruh, ako tvrdila prokuratúra. Zákon Unruh zakazuje diskrimináciu zo strany podnikov voči jednotlivcom z dôvodu ich “pohlavia, rasy, farby pleti, náboženstva, pôvodu, národnosti, zdravotného postihnutia, zdravotného stavu, genetických informácií, rodinného stavu, sexuálnej orientácie, občianstva, základného jazyka alebo imigračného statusu.”

Millerová navyše tvrdí, že DFEH’stíhanie porušilo jej práva na slobodu prejavu podľa prvého dodatku, ako aj jej “práva na slobodné vykonávanie povolania podľa Fulton, Tandon, Lukumi a ďalšieho prípadu pečenia tort, Masterpiece Cakeshop.”

Ako sa uvádza v podaní, prípad Millerovej’odráža podobnú situáciu v Colorade.

Kresťanský pekár Jack Phillips, majiteľ spoločnosti Masterpiece Cakeshop, prešiel približne desaťročím súdnych sporov, ktoré sa začali jeho odmietnutím upiecť tortu na homosexuálnu “svadbu v roku 2012.” 

Phillips v roku 2018 vyhral svoj prípad tesným rozsudkom , ale teraz je zahájil ďalšiu právnu bitku po tom, čo ho muž tvrdiaci, že je žena, zažaloval za to, že odmietol vytvoriť modro-ružovú “tortu na zmenu pohlavia”. Najvyšší súd v Colorade súhlasil, že sa bude prípadom zaoberať.

ČÍTAJTE: Najvyšší súd Colorada sa bude zaoberať prípadom Jacka Phillipsa’pre odmietnutie upiecť ‘gender transition’ tortu

Keďže o konečnom riešení oboch prípadov Phillipsa’ a Millera’ ešte nebolo rozhodnuté, nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu by mohlo vyznieť v ich prospech. V lete minulého roka najvyšší súd krajiny vyniesol rozhodnutie, ktorým podporil práva na náboženskú slobodu grafického dizajnéra, ktorý odmietol vytvoriť webové stránky propagujúce zväzky homosexuálnych “párov.” Ako vtedy poznamenal LifeSiteNews, pozorovatelia dúfali, že júnové rozhodnutie poskytne Phillipsovi a ďalším kresťanským majiteľom malých podnikov, ako je Miller, dlho očakávanú úľavu od cielených žalôb.