Elon-Musk-1-810x500.jpg

Elon Musk sľúbil financovať právne námietky proti navrhovaným írskym zákonom o "nenávistných prejavoch

18
Kultúra života

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

Elon Musk vydal varovanie pred novými návrhmi na “reguláciu nenávistných prejavov” v Írsku. Počas diskusie s Griptom tlmočil svoje obavy, že navrhované pravidlá by mohli spôsobiť, že írski občania budú podliehať&nbspširokému výkladu politikov&nbsppojmu “nenávistné prejavy,&nbspa tým potenciálne porušovať slobodu prejavu. Ďalej sa Musk zaviazal finančne podporiť odpor voči navrhovanému zákonu prostredníctvom právnych prostriedkov.

Podľa Muska možnosť írskych politikov definovať nenávistné prejavy na základe osobných interpretácií predstavuje reálne nebezpečenstvo pre slobodu prejavu, ktorá je podľa neho základom každej demokratickej spoločnosti.

Musk sa vyjadril k návrhu zákona o trestnom súdnictve (podnecovanie k násiliu alebo nenávisti a trestné činy z nenávisti). Po schválení v Dáil, hlavnej komore írskeho parlamentu, návrh zákona narazil na prekážku v Senáte. Napriek tomu ministerka spravodlivosti Helen McEntee zdôraznila, že návrh zákona&nbsppokračuje v&nbsptomto roku.

Dalšie kritiky navrhovaného zákona, označovaného za autoritársky, poukazujú na chýbajúcu právnu definíciu nenávisti a potenciálne prekročenie právomocí, ako napríklad zabavovanie osobných elektronických zariadení a tresty odňatia slobody za držbu údajne nenávistného obsahu.

Musk sa minulý rok zaviazal, že pokryje právne poplatky pre používateľov X ktorí nespravodlivo čelili postihu zo strany zamestnávateľa kvôli svojej činnosti na platforme. Dokonca ani korporácie, ktoré si vyslúžili jeho hnev kvôli nespravodlivému zaobchádzaniu s používateľmi X, neboli v bezpečí pred možnými právnymi dôsledkami.

V prípade týkajúcom sa X právny tím spoločnosti obhajoval študenta z Illinois ktorému hrozili disciplinárne opatrenia zo strany jeho univerzity kvôli príspevkom uverejneným na platforme. Musk, ktorý je obhajcom práva na slobodu prejavu, pri oznámení súdneho konania napísal: “Urobíme všetko, čo bude potrebné, aby sme podporili vaše právo na slobodu prejavu,”

Prepísané so súhlasom Reclaim The Net.