Trump-3-810x500.jpg

Trump potvrdil podporu CatholicVote a pýta sa: "Prečo by katolík volil demokrata?

21
Kultúra života

Bývalý americký prezident Donald Trump sa tento týždeň poďakoval konzervatívnej katolíckej politickej skupine CatholicVote za jej podporu a ďalej sa pýtal, prečo by každý katolík “volil demokrata.”

Predseda organizácie CatholicVote Brian Burch v pondelok oznámil, že jeho organizácia, ktorej cieľom je “inšpirovať každého katolíka v Amerike, aby žil pravdy našej viery vo verejnom živote” prostredníctvom konzervatívnej a pro-life propagácie, podporuje bývalého prezidenta.

“Viem, že mnohí katolíci sú rozdelení v otázke, či je Trump najlepším kandidátom, ktorý porazí Bidena,” napísal Burch. “Tieto obavy budú pretrvávať bez ohľadu na to, čo hovoríme a robíme. Ale aj’na to slúžia primárky … Dni nerozhodnosti sa však skončili.”

“Zostávajú len dvaja kandidáti: Trump a [Nikki] Haleyová,” povedal. “A voľba je jasná.”

Povedal, že Trump nie je “len našou váhavou voľbou”, ale niekým, kto “počas štyroch rokov vo funkcii priniesol”.

“Sme”hrdí na to, že môžeme viesť Katolíci pre Trumpa,” povedal.

Počas pondelkového predvolebného podujatia tesne pred primárkami v New Hampshire Trump poďakoval skupine za jej podporu.

“Sme veľmi vďační aj za to, že nás podporila jedna z’najväčších katolíckych advokačných skupín v krajine, CatholicVote,” povedal. “Chcem im len poďakovať. Sú neuveriteľní.” 

Trump sa potom odklonil k poznámke o sledovaní tzv. radikálnych tradicionalistických katolíkov zo strany FBI’čo vyvolalo pobúrenie a dokonca podnietilo kontrolu zo strany USA.Snemovne reprezentantov USA’Výbor pre vyzbrojovanie. 

Právnici argumentovali osemstranovým interným dokumentom z úradu FBI’v Richmonde vo Virgínii, ktorý bol zverejnil minulý rok bývalý agent FBI, ktorý sa stal whistleblowerom, Kyle Seraphin, označil “Američanov, ktorí sú za život, za rodinu a podporujú biologický základ pre rozlišovanie pohlaví a rodov, za potenciálnych domácich teroristov.”

“Neviem, čo je to s katolíkmi,” povedal Trump. “FBI ide po katolíkoch.”

Ako sme už informovali, v memorande boli stanovené kritériá na vykonávanie sledovania s cieľom zachytiť “rasovo alebo etnicky motivovaných násilných extrémistov”, ktorí údajne našli spoločnú reč s “radikálno-tradicionalistickou katolíckou ideológiou (RTC).” FBI rozlišovala medzi tým, čo nazvala “malou menšinou” “radikálno-tradicionalistických katolíkov”, ktorí môžu zastávať “antisemitské, protiimigrantské, proti LGBT a nadradené postoje voči bielej rase”; názory spoločné s násilnými extrémistami v porovnaní s inými takzvanými “tradicionalistickými katolíkmi”, ktorí podľa FBI “uprednostňujú latinskú omšu a učenie a tradície spred II. vatikánskeho koncilu, ale bez extrémistickejších ideologických názorov a násilnej rétoriky.”

Federálna agentúra pre presadzovanie práva odstúpila od memoranda deň po jeho úniku s tým, že dokument nespĺňa jej “náročné štandardy.” O mesiac neskôr však Seraphin povedal, že memorandum je stále na vládnych serveroch. Okrem toho neredigovaná verzia memoranda uvádzala, že zhromažďovanie spravodajských informácií FBI týkajúcich sa “RTC” nebolo’izolované len v oblasti Richmondu, ale rozšírilo sa aj do Los Angeles a Portlandu v štáte Oregon.

PREČÍTAJTE SI: Zápis z rokovania parlamentu: FBI naďalej zvažuje vydanie varovania pred ‘radikálnymi tradicionalistickými katolíkmi’

“Prečo by nejaký katolík volil demokrata?"” opýtal sa Trump v pondelok davu."“Je nejaký katolík prenasledovaný? Prečo by katolík — pomyslite na to, čo’robia, počul som príbehy, ktoré sú jednoducho hrozné — prečo by katolík volil Bidena alebo demokrata? To nedáva zmysel. Je to hrozné. To, čo robia, je strašné.”

Trumpove’komentáre prichádzajú po tom, čo bývalý prezident, ktorého niektoré médiá už označujú za “presumpčného kandidáta” v primárkach 2024 vďaka jeho stabilne vysokému náskoku, sľúbil minulý mesiac, že “po získaní druhého funkčného obdobia ukončí vojnu proti kresťanom”.

“Za vlády krivého Joea Bidena sú kresťania a veriaci Američania prenasledovaní — a vláda dostala do rúk zbrane proti náboženstvu ako nikdy predtým,” povedal Trump v decembri. “A teraz komunisti, marxisti a fašisti idú tvrdo po katolíkoch, dokonca plánujú vyslať špiónov do katolíckych kostolov.”

Sľúbil, že podnikne konkrétne kroky na ochranu kresťanov pred nespravodlivým útokom federálnej vlády.

“Keď sa vrátim do Bieleho domu, už nikdy sa vaša vláda nebude používať na útoky proti kresťanom a iným veriacim,” Trump zverejnil na X. 

“Po nástupe do funkcie vytvorím novú federálnu pracovnú skupinu na boj proti predsudkom voči kresťanom, ktorú bude viesť plne zreformované ministerstvo spravodlivosti,” sľúbil.

ČÍTAŤ: Trump sľubuje federálnu pracovnú skupinu na boj proti prenasledovaniu a predsudkom voči kresťanom

Počas Trumpovho’pôsobenia v úrade urobil značné kroky v otázkach, ktoré zaujímajú katolíkov, najmä čo sa týka pro-life kauzy.

Ako prezident vymenoval troch konzervatívnych sudcov Najvyššieho súdu, ktorí sa podieľali na zrušení rozsudku Roe v. Wade, a pravidelne prijímal pro-life politiku. Od zrušenia rozsudku Roe v. Wade, sa však Trump zdanlivo dištancoval od plnohodnotnej podpory pro-life veci, pričom naďalej tout vyzdvihuje svoju úlohu pri zvrhnutí Roe aj keď podporil zákon o srdcovom tepe na Floride’a opakovane potvrdil, že podporuje výnimky zo zákazu interrupcií (t.j, povolenie interrupcie v prípade znásilnenia, incestu alebo údajnej záchrany života matky). Taktiež odmietol podporiť myšlienku federálneho zákona zakazujúceho interrupcie v celej krajine.

Trumpov’postoj však naďalej ostro kontrastuje s postojom Bidenovej administratívy, ktorá odsúdila rozhodnutie Najvyššieho súdu’o zrušení Roeovejpodporoval zvýšenie dostupnosti interrupcií a uvoľnil obmedzenia pre chemické lieky na potrat.