freedom-convoy-e1706183052313-810x500.jpeg

Kanadskí poslanci vyzývajú výbor pre zákon o núdzových situáciách, aby reagoval na rozhodnutie federálneho súdu

18
Neutral

Poslanci parlamentu (MP) sa spojili, aby vyzvali výbor pre núdzové situácie (Emergency Act - EA), aby reagoval na rozhodnutie federálneho súdu, podľa ktorého EA porušuje práva charty. 

Šesť poslancov naprieč stranami 24. januára požadovalo od Osobitného spoločného výboru pre vyhlásenie výnimočného stavu vysvetlenie vzhľadom na nedávne rozhodnutie federálneho súdu, že použitie EA na ukončenie Konvoja slobody 2022 nebolo “opodstatnené.”  

“Vzhľadom na dnešné’súdne rozhodnutie Kanaďania právom požadujú odpovede na to, ako Trudeauova vláda dospela k rozhodnutiu použiť zákon o výnimočnom stave,”píše sa v liste. 

“Osobitný spoločný výbor pre vyhlásenie výnimočného stavu nemá naplánované žiadne zasadnutia, na ktorých by sa touto záležitosťou zaoberal, pretože si vyžaduje okamžité opatrenia. V súlade so stálym poriadkom 106 ods. 4 vyzývame na okamžité odvolanie výboru, aby sa mohol zaoberať rozhodnutím Federálneho súdu’o tom, že odvolanie zákona o výnimočnom stave z februára 2022 bolo nezákonné a protiústavné,” dodáva sa vo vyhlásení. 

List, zverejnený na X, predtým známom ako Twitter, obsahoval podpisy poslancov Larryho Brocka, Roba Moora, Tako van Popta a Franka Caputa z Konzervatívnej strany, poslanca NDP Randalla Garrisona a poslanca Bloc Quebecois Rhéal Éloi Fortin.  

Výbor bol pôvodne zriadený s cieľom preskúmať, či bolo Trudeauovo použitie EA oprávnené, ako to vyžaduje kanadské právo. 

Vyjadrenie bolo zverejnené len deň po tom, ako sudca federálneho súdu Richard Mosley rozhodol že Trudeau nebol “oprávnený” odvolávať sa na EA, aby uzavrel Konvoj slobody 2022, ktorý protestoval proti nariadeniam COVID a povinnému očkovaniu.   

“Dospel som k záveru, že rozhodnutie o vydaní vyhlásenia nenesie znaky rozumnosti – odôvodnenosti, transparentnosti a zrozumiteľnosti – a nebolo odôvodnené vo vzťahu k príslušným faktickým a právnym obmedzeniam, ktoré bolo potrebné zohľadniť,” napísal.    

Podľa rozhodnutia má byť EA vyhradená ako posledná možnosť, ak zlyhajú všetky ostatné prostriedky. Nemožno sa na ňu odvolávať, pokiaľ neboli vyčerpané všetky ostatné opatrenia.    

Rozhodnutie navyše poukázalo na to, že existujú aj iné prostriedky na ukončenie protestu, napríklad ustanovenia v Trestnom zákonníku, ktorými vtedy argumentovala provincia Alberta.    

V rozhodnutí sa uvádza, že okrem toho, že EA bola zbytočným opatrením, porušila práva Kanaďanov’ podľa Charty, konkrétne zasiahla do slobody myslenia, názoru a prejavu.    

Dňa 14. februára 2022 bolo prijaté EA s cieľom ukončiť protestnú akciu Freedom Convoy, ktorá sa konala v Ottawe. Na populárnom proteste sa zúčastnili tisíce Kanaďanov, ktorí žiadali ukončenie mandátu COVID tým, že stanovali pred parlamentom v Ottawe. 

Medzi opatrenia prijaté na základe EA patrilo aj zmrazenie bankových účtov Kanaďanov, ktorí prispeli na protest.    

Trudeau znevažoval neočkovaných Kanaďanov a hovoril, že tí oponujúci jeho opatreniam patrili k “malej, okrajovej menšine”, ktorá zastáva “neprijateľné názory” a nereprezentujú “názory Kanaďanov, ktorí si boli navzájom oporou.”     

Trudeau odvolal EA 23. februára po tom, ako boli protestujúci vyvedení. V tom čase sa  sedem z desiatich kanadských’provincií postavilo proti tomu, aby Trudeau’použil EA.   

Viaceré organizácie, vrátane Kanadskej nadácie pre občianske slobody, CCF, Kanadskej fronty zdravotných sestier, štyroch súkromných žiadateľov, právnikov vlády Alberty, právne napadli Trudeau’ovo odvolanie sa na toto opatrenie.  

Svoj spor teraz vyhrali, čo Kanaďania na sociálnych sieťach okamžite oslavovali.   

Líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre vyzval, aby bol Trudeau “vyhodený.”On argumentoval že súčasný premiér “spôsobil krízu tým, že rozdelil ľudí. Potom porušil práva vyplývajúce z Charty, aby nezákonne potlačil občanov.”    

“Ako premiér zjednotím našu krajinu za slobodu,” sľúbil.   

Na druhej strane, liberálni politici sa k rozsudku, ktorý konštatoval, že ich konanie pošliapalo práva Kanaďanov, vyjadrili pomerne ticho.   

Jediná konkrétna reakcia prišla od liberálnej vicepremiérky a ministerky financií Chrystie Freelandovej ktorá oznámila, že Trudeauova vláda sa obráti na Federálny odvolací súd, z ktorého 10 z 15 sudcov vymenoval Trudeau.