Victor-Orban-smiling-810x500.jpg

Maďarský prezident Viktor Orbán je hrdina, pretože neobetuje svoj národ za peniaze EÚ

31
Kultúra života

Ak chcete vedieť, prečo je maďarský premiér Viktor Orbán pre mnohých konzervatívcov hrdinom, pozrite si túto brilantnú reklamu: 

“Na svete nie je dosť peňazí na to, aby nás prinútili pustiť sem migrantov,” vyhlasuje Orbán. “A na svete nie je dosť peňazí, za ktoré by sme dali naše deti alebo vnukov do rúk LGBTQ aktivistov. To’nie je možné.” 

Prečo, pýta sa Orbán, zadržiava eurokomisár prostriedky, na ktoré má Maďarsko nárok? Dva dôvody. Prvý, ich postoj k migrácii. Druhý: “[Maďari] nepúšťajú medzi svoje deti LGBTQ aktivistov. A to je z európskeho hľadiska nesprávne, podľa toho, čo si myslia, že Európa predstavuje, a chcú to dosiahnuť akýmikoľvek prostriedkami vrátane finančného nátlaku, aby tieto zákony zmenili. Jediné, čo môžeme povedať—veľmi pokojne—ako odpoveď, je, že na svete nie je dosť peňazí.” 

Európska komisia v Bruseli, súčasť exekutívy Európskej únie, už niekoľko mesiacov blokuje približne 20 miliárd eur z fondov EÚ Budapešti pre ich postoj k migrácii aj k otázkam LGBT. Orbán sa stal terčom hnevu EÚ po prijatí zákazu propagandy LGBT zameranej na mládež, za čo bolo Maďarsko žalované na Súdnom dvore EÚ. Ešte v roku 2010 Orbán’ova strana prijala aj zákon, ktorý zakotvil definíciu manželstva ako zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou. 

RELATED: Maďarsko vyhodilo riaditeľa Národného múzea za to, že neochránil deti pred pro-LGBT výstavou

Hnev namierený proti Maďarsku kvôli ich zákazu LGBT propagandy bol pozoruhodný. Bývalý holandský premiér Mark Rutte bol nekompromisný, vyhlásil že jeho “cieľom je dostať Maďarsko v tejto otázke na kolená.” V skratke: Ak si myslíte, že deti by nemali byť vystavené LGBT propagande, tak budete násilne prevychovaní. Reakcia európskych lídrov na maďarský’zákon—ktorý, treba jasne povedať, len vymedzuje, čo sa nesmie ukazovať neplnoletým—je dôkazom toho, ako veľmi konzervatívci vo väčšine krajín prehrali a ako zúrivo progresívci nenávidia niekoho, kto sa bráni. 

Viktor Orbán sa bráni a je len málo politikov, ktorí to robia tak šikovne ako on. Jedným z mála príkladov, ktoré mi napadajú, je floridský guvernér Ron DeSantis. Mnohí guvernéri GOP radi hovoria reči, ale odídu, keď príde čas postaviť sa za svoje údajné presvedčenie—spomeňme guvernéra Ohia Mikea DeWinea, ktorý vetoval zákaz transgenderových operácií pre deti; guvernéra Arkansasu Asu Hutchinsona, ktorý urobil to isté; a guvernérku Južnej Dakoty Kristi Noem, ktorá zabila zákon zakazujúci biologickým mužom ženské športy. Väčšina z týchto guvernérov urobila rýchly obrat a pokúsila sa napraviť svoju chybu, keď čelila sociálno-konzervatívnej reakcii, ale ukázala sa ich pravá tvár. 

Ron DeSantis, na druhej strane, dôsledne robí niečo, čo je pre politika veľmi vzácne—vedie, a nie iba skúša vody, aby si zabezpečil podporu verejnosti. DeSantis je napríklad jediným guvernérom, ktorý bojoval za zákaz indoktrinácie LGBT v školách a schválil ho napriek tomu, že množstvo iných politikov sa na uvedenú indoktrináciu sťažovalo. Takisto schválil zákaz šesťtýždňových interrupcií napriek tomu, že to bolo na Floride politicky riskantné. Prečo? Jednoducho preto, že skutočne verí svojmu presvedčeniu za život a je ochotný viesť túto problematiku, namiesto toho, aby čakal na prieskumy verejnej mienky, ktoré mu povedia, čo je bezpečné. Opakovane dokázal, že má presvedčenie aj odvahu viesť skutočnú kultúrnu vojnu so skutočnými výsledkami. 

Nie je náhoda, že DeSantisovi tlač často vyčítala, že sa riadi “maďarským modelom.”Želám si, aby sa tak správalo viac politikov.  

RELATED: LGBT aktivisti pobúrení návrhom zákona na Floride, ktorý má kriminalizovať sexuálne obťažovanie dospelých detí