pope-AIGAV-810x500.jpg

EXKLUZÍVNE: Pápež František obhajuje obmedzenia latinskej omše - "Prečítajte si motu proprio

268
Kultúra smrti

Pápež František v rozhovore pre LifeSiteNews obhajoval svoje obmedzenia tradičnej liturgie Cirkvi z roku 2021 a uviedol, že všetky dôvody na zavedenie takýchto obmedzení sa nachádzajú v motu proprio Traditionis Custodes. 

“Prečítajte si motu proprio, všetko je tam pre vás,” povedal dnes pápež František vatikánskemu korešpondentovi LifeSiteNews’ na otázku, prečo - vzhľadom na to, že toľko mladých ľudí miluje tradičnú omšu - uzákonil jej obmedzenia. Odpoveď poskytol počas individuálnych pozdravov v rámci pápežskej audiencie pre vatikánsky novinársky zbor, ktorá sa konala v Klementínskej sále. 

Klementínska sála v Apoštolskom paláci

Spomenutým motu proprio je text Traditionis Custodes z júla 2021, ktorým František zaviedol rozsiahle obmedzenia tradičnej liturgie – známych aj ako latinská omša alebo mimoriadna forma – a ktoré viedli k ničivým dôsledkom pre tradičné spoločenstvá a cirkvi na celom svete.

ČÍTAJTE: Pápež obmedzuje ‘rozporuplnú’ tradičnú latinskú omšu, hovorí, že 52-ročný novus-ordo-je ‘jedinečným vyjadrením’ Cirkvi’liturgie

Podľa Traditionis Custodes sa vo farských kostoloch nesmelo slúžiť slávenie tradičnej omše a omšu mohli slúžiť len kňazi, ktorí na to dostali výslovné povolenie. Biskupi mali zabezpečiť prísnu kontrolu nad ponúkaním a šírením tradičnej omše a omša Novus ordo bola vyhlásená za “jedinečný výraz” rímskeho obradu.

Pápež Benedikt XVI’2007 Summorum Pontificum o tradičnej omši bol oficiálne “zrušený.”

František sprevádzal motu proprio listom, v ktorom predstavil oficiálne dôvody týchto zničujúcich a široko pôsobiacich obmedzení. Napísal, že jeho nové opatrenia boli vykonané z “starostlivosti o celú Cirkev, ktorá vrcholne prispieva k dobru univerzálnej Cirkvi.”

Pápež tiež odsúdil “inštrumentálne používanie Missale Romanum z roku 1962,” ktoré sa podľa neho “často vyznačuje odmietaním nielen liturgickej reformy, ale aj samotného Druhého vatikánskeho koncilu, pričom sa s nepodloženými a neudržateľnými tvrdeniami tvrdí, že zradil Tradíciu a ‘pravú Cirkev.’”

Obrázok
Účastníci púte na latinskú omšu do Ríma v roku 2022 ‘Ad Petri Sedem’

Sporný prieskum

Pápež vo svojom liste uviedol, že jeho útok na tradičnú liturgiu bol motivovaný len obavou o jednotu Cirkvi’: “Na obranu jednoty Kristovho tela som nútený zrušiť fakultu, ktorú mi udelili moji predchodcovia.” Tvrdil, že došlo k “deformovanému používaniu” tradičnej liturgie, čo je “v rozpore s úmyslami”, ktoré stáli za “slobodou” slúžiť latinskú omšu.

Potom František argumentoval, že jeho obmedzenia sú výsledkom prieskumu medzi svetovými biskupmi, ktorý si vyžiadal a ktorý vykonala Kongregácia pre náuku viery (CDF) v súvislosti s tradičnou omšou. František potvrdil, že jeho rozhodnutie zaviesť obmedzenia bolo prijaté na základe “žiadostí” biskupov z celého sveta: 

Odpovedajúc na vaše žiadosti, prijímam pevné rozhodnutie zrušiť všetky normy, pokyny, povolenia a zvyklosti, ktoré predchádzali súčasnému Motu proprio, a vyhlasujem, že liturgické knihy promulgované svätými pápežmi Pavlom VI. a Jánom Pavlom II. v súlade s dekrétmi Druhého vatikánskeho koncilu predstavujú jedinečný výraz lex orandi rímskeho obradu.

Čítajte: Pápež tvrdí, že Druhý vatikánsky koncil bol ‘obnovou’ Cirkvi ‘v súlade so znameniami času’

Kým prebiehal prieskum CDF’Vatikán dôsledne zľahčoval obavy z obmedzenia latinskej omše. Ale tvrdenie pápeža Františka’, že prieskum odhalil rozšírené obavy o tradičnú omšu’, bolo neustále zpochybňované ako nezodpovedajúce faktom, alebo dokonca o prevrátení skutočného výsledku prieskumu’

Tento prieskum CDF nikdy nezverejnila a LifeSiteNews z vatikánskych zdrojov vyrozumel, že ešte pred niekoľkými mesiacmi neboli výsledky tajného prieskumu rozposlané príslušným kuriálnym orgánom. Takéto rozhodnutie dokonca vyzdvihol sekretár pápeža Benedikta’arcibiskup Georg Gänswein, ktorý uviedol, že zosnulý pápež považuje za “záhadné”, prečo výsledky prieskumu neboli nikdy zverejnené, a kardinál Raymond Burke tiež verejne vyjadril zmätok v tejto otázke.

ČÍTAJTE: Pápež Benedikt si myslel, že obmedzenie latinskej omše zo strany pápeža Františka” bolo ‘chybou”: Gänswein prezradil

Pokračujúci prepad

Každodenná úloha presadzovať obmedzenia tradičnej omše pripadla Dikastériu pre Boží kult, ktoré vedie zaryto protitradicionalistický prefekt kardinál Arthur Roche. Niekoľko mesiacov po vydaní Traditionis Custodes vydal Roche Responsa ad dubia, ktorá zaviedla nové obmedzenia starobylej liturgie.

Roche’v texte z decembra 2021 načrtol nové zákazy slúžiť omšu a sviatosti podľa liturgických kníh používaných v tradičnej liturgii spolu s varovaním, že kňazom, ktorí nebudú dostatočne spolupracovať na liturgii Novus Ordo , bude odobraté povolenie slúžiť tradičnú liturgiu.

Odvtedy sa z Vatikánu objavili ďalšie kroky na cenzúru rastu a šírenia tradičnej liturgie: medzi ne patrí aj Roche’s argumentačne kanonicky-nezákonné úsilie zabrániť biskupom, aby oslobodili kňazov od Traditionis Custodes – v ktorom ho následne podporil priamo pápež – spolu s zákaz biskupom samostatne zakladať nové skupiny veriacich vo svojich diecézach, čo bol krok široko využívaný na podporu nových spoločenstiev oddaných tradičnej liturgii.

Pápežove’obmedzenia tradičnej liturgie však boli od začiatku široko odsudzované duchovnými i laikmi a naďalej pokračujú. Preláti ako kardináli Raymond Burke a Gerhard Müller, arcibiskup Carlo Maria Viganó, biskupi Joseph Strickland a Athanasius Schneider patria medzi najhlasnejších odporcov týchto opatrení. 

Müller písal, že “jasným zámerom je odsúdiť mimoriadnu formu na zánik,” zatiaľ čo Burke označil za “závažnú a revolučnú akciu” signalizujúcu pokus o “konečné odstránenie” tradičnej liturgie.

Verní ctitelia starobylej liturgie pokračovali neochvejne vo svojich postojoch tvárou v tvár zvýšenému prenasledovaniu omše a nedávno emeritný biskup Tyler’Strickland potvrdil, že jeho nútené odstránenie bolo z časti spôsobené tým, že odmietol zaviesť Traditionis Custodes.

Počty účastníkov latinskej omše a počty prijatých do seminárov a rehoľných rádov, ktoré sa jej venujú, rastú stále viac napriek rôznym pokusom Vatikánu’o obmedzenie liturgie. V mnohých cirkvách a rehoľných spoločenstvách bol skutočne Traditionis Custodes katalyzátorom takéhoto rastu, pričom viaceré tradičné spoločenstvá zaznamenali v rokoch po Traditionis Custodes rekordný počet prihlášok do seminárov.

Pápežove’dnešné vyjadrenia pre LifeSiteNews však zrejme zvýrazňujú a potvrdzujú smer, ktorým sa Vatikán v súčasnosti uberá, pokiaľ ide o jeho pokračujúci a neochvejný odpor voči tradičnej liturgii Cirkvi’.

Obrázok
Tradičná omša vo Vatikáne, 2022: poslednýkrát bolo umožnené sláviť omšu v bazilike každoročnej púti ‘Ad Petri Sedem’ latinskej omše.