Shutterstock_398371651-810x500.jpg

Kanadská skupina lekárov za život odsudzuje plán nútenej účasti na eutanázii a potratoch

79
Kultúra života

Lekárske regulačné kolégium zodpovedné za lekárov a zdravotné sestry v Alberte vypracovalo plány, ktorých cieľom je nariadiť všetkým zdravotníckym pracovníkom v provincii, vrátane lekárov a ich asistentov, z ktorých mnohí sú za život, aby boli v skutočnosti nútení podieľať sa na interrupciách alebo asistovaných samovraždách.

Ako uviedol v nedávnom blogu riaditeľ komunikačného oddelenia Campaign Life Coalition (CLC) Pete Baklinski, College of Physicians and Surgeons of Alberta (CPSA) navrhla aktualizovať svoje oficiálne štandardy praxe novým znením, ktoré by bolo zamerané na pro-life lekárov a zdravotné sestry.

Ak by sa nové štandardy plne zaviedli, lekári a zdravotné sestry by boli nútení zúčastňovať sa na lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD) a potratoch.

Podľa navrhovanej aktualizácie nových štandardov CPSA’lekári musia “aktívne udržiavať účinný plán odporúčaní pre často požadované služby, ktoré nie sú ochotní poskytovať,” čo by zahŕňalo potraty alebo MAiD. Okrem toho sa v navrhovanej aktualizácii tiež uvádza, že lekári “nesmú … vystaviť pacientov nepriaznivým klinickým výsledkom v dôsledku oneskoreného účinného odporúčania.”

Návrhy CPSA’na “účinné odporúčanie” boli kritizované skupinami lekárov za život.

Kanadskí lekári za život (CPL) v nedávnom e-maile svojim priaznivcom vyjadrili nesúhlas s návrhmi CPSA’“efektívneho odporúčania” a uviedli: “Vyzývame vás, aby ste napísali Rade CPSA a uviedli, že ste proti núteniu ‘efektívneho odporúčania’ v tejto politike,” uviedla výkonná riaditeľka CPL Nicole Scheidlová.

“Alberta už má pevný rámec pre pacientov, aby mali prístup k službám, ktoré hľadajú, bez toho, aby lekári museli porušovať svoje odborné posúdenie,” dodala.

Naviac Výbor pre ochranu svedomia v Alberte (ACCP), skupina zastupujúca lekárov v provincii, návrh odsúdila.

“Dúfame, že sa nám podarí vyslať Rade CPSA jasný signál, že zavedenie pojmu ‘efektívne odporúčanie’, ktorý bol pridaný do návrhu politiky, nie je prijateľné pre mnohých lekárov a znepokojených členov verejnosti,” uviedol ACCP v communication to its members.

V súčasnej podobe v Alberte lekári a zdravotné sestry nemajú povinnosť zúčastňovať sa na interrupciách alebo eutanázii, ani sa na nich podieľať.

Vláda Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) pod vedením premiérky Danielle Smithovej prisľúbila, že bude chrániť práva lekárov’ na ochranu svedomia, ale ešte sa uvidí, čo urobí, ak sa najnovší návrh CPSA stane oficiálnym.

Na svojom valnom zhromaždení v novembri 2023 UCP prijala množstvo pro-rodinných politík, politík zameraných proti lekárskej slobode a proti woke, vrátane jednej, ktorá vyzýva na prijatie zákona na podporu “komplexných rodičovských práv” vo vzdelávaní.

Členovia UCP tiež prijali rezolúciu, ktorá vyzýva stranu, aby zastavila rozširovanie legálnej eutanázie.

Dalšie hlasovania v prospech lekárskej slobody zahŕňali hlasovanie členov strany UCP za “ochranu práva jednotlivca’na slobodu prejavu” a tiež “ochranu práva lekára’na výskum, vyjadrovanie a písanie; a ochranu lekárov a všetkých zdravotníckych pracovníkov pred ohrozením ich licencie na výkon povolania za verejné vyjadrovanie odborných lekárskych názorov v akomkoľvek verejnom prostredí.”

Rezolúciu 16, ktorá vyzýva stranu, aby “zakotvila vzťah lekár-pacient” tým, že “ochráni lekárov Alberty pred neprimeranými zásahmi tretích strán,”, členovia tiež schválili.

Každý Albertčan, okrem lekárov, môže reagovať na nové návrhy CPSA’“efektívneho odkazovania” tým, že ich pripomienkuje. CPSA umožňuje vyjadriť sa prostredníctvom formulára na svojej webovej stránke, ktorý možno najsť tu, do 15. januára. Pripomienky sú otvorené pre všetkých.

Návrh CPSA je ‘jednoducho nehorázny a musí byť zastavený’

Ako poznamenal Baklinski, ak sa nové štandardy CPSA’zavedú, potom “lekári, ktorí vykonávajú lekársku prax v súlade s Hippokratovou prísahou ‘neubližovať’ tým, ktorí sú v ich starostlivosti, a ktorí v dôsledku toho vo svedomí namietajú proti akémukoľvek postupu alebo procedúre, ktorá spôsobuje smrť ich pacienta,” budú “nútení porušiť svoje svedomie alebo čeliť disciplinárnym opatreniam a dokonca sa vzdať svojej praxe.”

Baklinski poznamenal, že nútiť “lekára, aby urobil ‘účinný plán odporúčania’”, znamená “nútiť ho, aby sa podieľal na zle.”

“Je to v podstate odovzdanie pacienta niekomu inému, kto bude jeho nájomným’vrahom alebo zabijakom,” poznamenal.

Sľub Hippokratovej prísahy hovorí, že lekári “nikomu nepodám smrteľný liek, ak ma o to požiadajú, ani takýto plán neodporučím; a podobne nepodám žene pesar, ktorý by spôsobil potrat.

Povinné “účinné odporúčanie”, ako to chce urobiť CPSA, by v skutočnosti nútilo zdravotníckych pracovníkov, aby sa proti svojej vôli podriadili plánu.

Baklinski tiež poznamenal, že ak by sa zmena zaviedla, mohlo by to spôsobiť, že lekári by boli nútení porušovať svoje svedomie tým, že by “museli poskytnúť účinné odporúčanie pre sexuálne zmätených pacientov, ktorí žiadajú o blokátory puberty, hormóny na zmenu pohlavia, chirurgickú zmenu pohlavia alebo psychiatrické poradenstvo potvrdzujúce transgenderizmus.”

Baklinski napísal, že “budúcnosť systému zdravotnej starostlivosti v Alberte’visí v súvislosti s týmto návrhom na vlásku.”

“Obe skupiny lekárov’situáciu nepodceňujú. Ak budú lekári, ktorí majú svedomie a dodržiavajú Hippokratovu prísahu, v prípade schválenia tohto návrhu nútení opustiť albertskú’lekársku scénu, potom v provincii zostanú len lekári, ktorí nemajú problém so zabíjaním svojich pacientov,” povedal.

“Systém zdravotnej starostlivosti nesmie byť prenechaný zabijakom.”

Kontakty:

Ministerka zdravotníctva Alberty Adriana LaGrange
Členovia Výkonnej rady
Výkonná moc
423 Legislature Building
10800 – 97 Avenue
Edmonton, AB T5K 2B6
Telefón: 780 427-3665
E-mail: [email protected]

Premiérka Alberty, Danielle Smith
Členovia Výkonnej rady
Výkonná moc
307 Legislature Building
10800 – 97 Avenue
Edmonton, AB T5K 2B6
Telefón: 780 427-2251
E-mail: [email protected]