belgium_euthanasia_1-810x500.jpg

Kanadský psychiater bije na poplach v súvislosti s plánom vlády Trudeaua rozšíriť eutanáziu na duševne chorých

31
Kultúra života

Doktor Harvey Chochinov, známy profesor psychiatrie z Manitobskej univerzity a tvorca terapie dôstojnosti, napísal článok, ktorý bol uverejnený v National Post 30. decembra 2023 pod názvom: Intenzívna súcitná starostlivosť - nie MAiD - je najúčinnejším spôsobom riešenia duševných chorôb.

Čochinov píše:

Je načase zabrzdiť lekársku pomoc pri umieraní (MAID) v Kanade pre tých, ktorých jediným základným zdravotným stavom je duševné ochorenie.

Federálna vláda poverila Osobitný spoločný výbor pre lekársku pomoc pri umieraní, aby určil, či je Kanada pripravená rozšíriť nárok na MAID od marca 2024 aj na pacientov so samotným duševným ochorením. Napriek tým, ktorí sú presvedčení, že je čas a je to bezpečné, spustiť niečo, čo sa rovná ‘psychiatrickej eutanázii,’ špeciálny výbor musí venovať pozornosť šumeniu protestov, ktoré prerástli do revu:

Súčasná oprávnenosť na MAID vyžaduje, aby osoba mala ťažký a nenapraviteľný zdravotný stav. Na rozdiel od niektorých druhov rakoviny a mnohých neurodegeneratívnych porúch nemožno žiadnu duševnú poruchu označiť za neodstrániteľnú. Je isté, že existujú osoby, ktorých duševné postihnutie sa nezlepší napriek nespočetným liečebným alebo psychosociálnym zásahom. V súčasnosti však neexistuje spôsob, ako predpovedať, ktorí pacienti sa nezlepšia.

Štúdie prognostickej presnosti ukazujú, že psychiatri sa v polovici prípadov mýlia. Staral som sa o pacientov, ktorí bojovali s chronickou samovražednosťou; o pacientov, o ktorých som sa obával, že si jedného dňa môžu vziať život. Spomínam si na ženu s mindrákmi z depresie, ktorá neisto balansovala medzi životom a smrťou. Jedného dňa, po rokoch nespočetných pokusov s liekmi, hospitalizácií, elektrokonvulzívnej terapie a rôznych psychosociálnych intervencií, prišla na stretnutie — tri týždne po začatí užívania nového antidepresíva — s úsmevom na tvári.

‘Dvere sú fialové,’ vyhlásila. Povedal som jej, že dvere boli vždy fialové, na čo odpovedala: ‘Viem, ale teraz mi na tom záleží.’

Pred touto chvíľou nikto — ani ja, ani jej priatelia či rodina, ani nikto zo Špeciálneho spoločného výboru pre lekársku pomoc pri umieraní, ani žiadny posudzovateľ MAID — nemohol predpovedať jej uzdravenie.

Chochinov potom uvádza, že intenzívna, neochvejná, súcitná starostlivosť a opatera — nie MAID — ponúka najúčinnejší spôsob riešenia tohto druhu utrpenia.

Druhým dôvodom, prečo nezačať s psychiatrickou eutanáziou, je naša neschopnosť určiť samovražednosť u osôb žiadajúcich o MAID, ktorých jediným základným zdravotným stavom je duševná choroba. Podľa Kanadskej asociácie pre prevenciu samovrážd je niekto, kto nezomiera kvôli svojmu stavu, napríklad len kvôli duševnej poruche, a žiada o smrť, podľa definície samovrah.

Podobne, prvým bodom, ktorý uvádza Americká asociácia suicidológov rozlišujúcim lekárom urýchlenú smrť a samovraždu, je, že pacient musí zomierať. To určite necharakterizuje pacientov, ktorí sú duševne chorí.

Pri Špeciálnom spoločnom výbore pre lekársku pomoc pri umieraní expanzionisti eutanázie uviedli, že “samovražednosť a mať dôvod chcieť zomrieť vôbec nie sú to isté.” Chochinov reaguje vyhlásením:

Môžeme povedať ‘šesť’ a ‘poltucet’ nie je to isté, koľkokrát chceme. Ak to budeme opakovať často, dôsledne a bez dvojzmyslov, môže to znieť dokonca presvedčivo, ale to neznamená, že je to pravda.

Pacienti, ktorí bojujú so samovraždou, majú často dôvod chcieť zomrieť, napríklad na základe nenávisti k sebe samému, pocitu, že sú príťažou alebo sa vyčerpávajú pri snahe o starostlivosť a podporu, ktorá by ich mohla udržať. V týchto prípadoch hranica medzi MAID a samovraždou jednoducho mizne.

Vyhnúť sa diskriminácii neznamená, že sa so všetkými zaobchádza rovnako, ale skôr to, že každý dostane rovnaký prístup k tomu, čo potrebuje, aby sa mu darilo.

Čas od času sa členovia výboru pýtali svedkov, kedy sa môže spustiť kanadský’program psychiatrickej eutanázie. Navrhoval by som im, aby sa správali ako NASA. Keď sa pred štartom zistí potenciálne katastrofický problém, vesmírni inžinieri nestanovia svojvoľne nový dátum štartu, nie viac ako zdravotníctvo Kanady oznámi náhodný dátum vydania nového lieku, u ktorého sa zistili neprijateľné vedľajšie účinky.

Ottawa, máme problém.

Federálnej vláde by bolo dobré, keby túto misiu zrušila. Ak však trvá na tom, že bude pokračovať, mala by k spusteniu pristúpiť až vtedy, keď budú problémy vyriešené, a ani o chvíľu skôr.

Pretlačené so súhlasom Koalície na prevenciu eutanázie