Latin-Mass-New-Haven-810x500.jpg

Potlačenie latinskej omše v New Havene, Connecticut

22
Kultúra smrti

Jediná latinská omša v New Havene v štáte Connecticut, ktorú zabezpečovala historická Spoločnosť svätého Gregora, bude od 14. januára zrušená, čím spoločnosť predbežne skončí.

Predstaviteľ Hartfordskej arcidiecézy v stredu pre LifeSiteNews uviedol, že arcibiskup Leonard Blair schválil rozhodnutie o. Sebastiana Kosa, správcu hostiteľského kostola svätého Stanislava, a o. Ryana Lernera, farára farského kostola svätého Stanislava, blahoslaveného Michaela McGivneyho, ukončiť latinskú omšu.

Arcibiskup Blair napísal o. Kosovi a o. Lernerovi list, v ktorom ich požiadal, aby ukončili latinskú omšu. Lernerovi 19. decembra s odvolaním sa na ich spoločné rozhodnutie z 11. decembra, v ktorom vysvetľuje: “Vzhľadom na klesajúci počet účastníkov, z ktorých väčšina nie je členmi farnosti, a problémy s hľadaním kvalifikovaného celebranta, nehovoriac o obmedzeniach, ktoré na takéto slávenia ukladá Svätá stolica, plne súhlasím s prijatým rozhodnutím.”

Rozhodnutie bolo pôvodne oznámené 31. decembra. Dekrét arcibiskupa Blaira bol prečítaný “dve minúty” pred latinskou omšou v túto nedeľu.

Nicholas Renouf, spoluzakladateľ Spoločnosti svätého Gregora, ktorá zabezpečuje latinské omše v New Havene od roku 1985, povedal pre LifeSiteNews, že sa o rozhodnutí dozvedel až vtedy, keď bolo oznámenie zverejnené pred nedeľnou omšou”. Na rozdiel od tvrdenia v arcibiskupovom liste sa návštevnosť latinských omší v kostole svätého Stanislava, hoci je skromná, za posledné roky zdvojnásobila, povedal Renouf.

Sdelil, že počet účastníkov bol aj 400, keď sa latinská omša ponúkala vo väčšom neďalekom kostole Panny Márie’na poludnie, čo sa všeobecne považovalo za vhodnejší čas ako 14.00 hod, súčasný čas latinskej omše vo farnosti svätého Stanislava.

Ak Spoločnosť svätého Gregora v súčasnosti dováža iba hosťujúcich kňazov, ktorí slúžia latinskú omšu, bremeno pozývania a prijímania týchto kňazov zostáva na laických členoch Spoločnosti, vysvetlil Renouf. Dodal, že o. Kos a o. Lerner musia kňazov schvaľovať len e-mailom. 

V stredajšom rozhovore s LifeSiteNews o. Lerner potvrdil dôvody rozhodnutia uvedené v liste arcibiskupa Blaira’a vysvetlil, že plánovanie kňazov na latinskú omšu bolo “náročné,” a uviedol nízku návštevnosť omší. 

“Je“duchovne zdravé byť súčasťou farnosti, a my máme na to zriadenú farnosť asi 30 minút od nás,” povedal, odvolávajúc sa na latinskú omšu, ktorú vo Waterbury ponúka Inštitút Krista Kráľa Zvrchovaného kňaza (ICKSP), uvedený v liste arcibiskupa Blaira’z decembra. 19.

Na otázku, či obmedzenia, ktoré Vatikán uvalil na latinskú omšu, zohrali úlohu v jeho spoločnom rozhodnutí s o. Kosom, o. Lerner odpovedal: “Určite sme to vzali do úvahy v rámci poslušnosti Svätému Otcovi a nášmu arcibiskupovi.”

Podotkol, rovnako ako zástupca diecézy, že arcibiskup Blair zaviedol latinské omše, ktoré v tejto oblasti ponúka ICKSP.

Renouf pre LifeSiteNews povedal, že podľa neho sú konečným impulzom pre toto rozhodnutie rastúce obmedzenia Vatikánu’na latinskú omšu.

“Viem, prečo sa to’robí. Všetci sa chcú prispôsobiť tomu, čo chce František, čo je úplné potlačenie [latinskej omše],”povedal Renouf.

Očakáva sa, že časť účastníkov latinskej omše prejde do kostola sv. Patrika vo Waterbury, Renouf, ktorý má 77 rokov a trpí zdravotnými problémami, pre LifeSiteNews povedal, že buď sa zúčastní na inej latinskej omši ICKSP v Bridgeporte, alebo “bude trpieť” na neďalekej omši Novus Ordo, čo je možnosť, ktorú opísal ako “pokánie.

Renouf spoluzakladal farnosť sv. Gregora spolu s Brittom Wheelerom po tom, čo pápež Ján Pavol II. vydal v roku 1984 indult Quattuor abhinc annos, ktorý “umožnil”kňazom verejne slúžiť latinskú omšu za určitých podmienok, vrátane podmienky, že a “ich príslušní veriaci v žiadnom prípade nezdieľali postoje tých, ktorí spochybňujú legitímnosť a doktrinálnu presnosť Rímskeho misála promulgovaného pápežom Pavlom VI. v roku 1970.”

Indult tiež stanovil, že takéto latinské omše sa budú ponúkať “len v prospech tých skupín, ktoré o to požiadajú” a “za podmienok stanovených biskupom.”

Renouf pre LifeSiteNews povedal, že Spoločnosti sa podarilo zhromaždiť mnoho podpisov pod petíciu potrebnú na získanie povolenia na omšu od arcibiskupa Johna Whealona, vrátane podpisu Williama F. Buckleyho ml, veľmi vplyvného konzervatívneho spisovateľa a komentátora a absolventa Yaleovej univerzity.

Spoločnosť čoskoro zanechala svoju stopu nielen v New Havene, ale aj v susedných štátoch a mimo nich, a to až do takej miery, že National Review spisovateľ Michael Brendan Dougherty nazvalNewhavenskú latinskú omšu “zdrojom umeleckej a liturgickej obnovy pre región.”

Renouf pre LifeSiteNews povedal, že majster ceremoniárov Spoločnosti, William Riccio, vyškolil mnoho kňazov v Bridgeportskej diecéze a že cestuje po krajine a pripravuje “veľmi špeciálne, slávnostné” omše, ktoré slúžia preláti z Európy. Samuel Howard tiež nedávno potvrdil, že “mnoho, ak nie väčšinu obsluhujúcich a spievajúcich na latinskej omši” v Connecticute a na dolnom konci štátu New York” vycvičil buď priamo, alebo nepriamo kňaz sv. Gregora.

V reakcii na rozhodnutie ukončiť latinskú omšu v New Havene sa Spoločnosť sv. Hugha z Cluny, ktorá vznikla po vydaní motu proprio Summorum Pontificum v roku 2007, poznamenala, “Spoločnosť svätého Gregora zohrala historickú úlohu pri znovuobjavení slávenia tradičnej omše s kompletnou hudbou a obradom. Vplyv Spoločnosti’bol cítiť na celom východnom pobreží Spojených štátov a aj mimo neho.”

Slúpkar New York Times Ross Douthat, ktorý vyrastal v New Havene, zarazilna potlačenie mestskej’latinskej omše na X, čo komentoval slovami: “Predpokladám, že uistiť sa, že vnímaví študenti Yale nemajú’v pešej vzdialenosti TLM akéhokoľvek druhu, by sa mohlo považovať za cieľ sám osebe.”