shutterstock_2334412159-810x500.jpg

Írsko po útoku alžírskeho prisťahovalca nožom prisľúbilo potlačiť "nenávistné prejavy

24
Kultúra smrti

Irská vláda obvinila z nedávnych nepokojov krajnú pravicu a prisľúbila, že do Vianoc urýchlene pripraví legislatívu obmedzujúcu slobodu a nenávistné prejavy.

Nepokoje z 23. novembra boli reakciou na barbarský útok nožom na nevinné deti a zamestnanca škôlky v centre Dublinu, ktorý predtým spáchal 50-ročný alžírsky prisťahovalec. Leanne Flynnová a tri deti boli zranené.

Po bodných útokoch írsky premiér Leo Varadkar v prejave k národu na dublinskom hrade hrubo uprednostnil prijatie zákonov o nenávistných prejavoch pred riešením rastúcich nepokojov verejnosti v Írsku v súvislosti s kľúčovými otázkami, ako je masová imigrácia.

“Každému, kto by o tom mohol pochybovať, je teraz jasné, že naša legislatíva o podnecovaní k nenávisti jednoducho nie je aktuálna pre vek sociálnych médií a my potrebujeme túto legislatívu prijať, ” povedal Varadkar.

“A potrebujeme ju prijať v priebehu niekoľkých týždňov, pretože zodpovednosť tu nenesú len platformy, ktoré ju nesú, ale aj jednotlivci, ktorí na internete zverejňujú správy a obrázky, ktoré podnecujú nenávisť a násilie. Musíme byť schopní použiť zákony na to, aby sme ich mohli individuálne prenasledovať.

V dôsledku koordinovanej reakcie vlády na boj proti ‘nenávistným prejavom’, nová komisia pre bezpečnosť médií na internete v Írskej republike’vyzvala írsku verejnosť, aby po minulotýždňových nepredvídaných bodných útokoch a výtržnostiach v Dubline nahlásila akékoľvek “nenávistné prejavy” na Gardai (írska polícia).

Novo zriadený írsky regulátor online médií, ktorý schválila Európska komisia, Coimisiún na Meán, v súčasnosti dohliada na to, čo sa v Európe označuje za online bezpečnosť v rámci boja proti nenávistným prejavom a dezinformáciám.

Hneď po výtržnostiach z 23. novembra sa online regulátori stali z Írska prvým členským štátom EÚ, ktorý aktivoval výstrahu podľa nových pravidiel zákona o digitálnych službách (DSA). V rámci aktivácie upozornenia Európska komisia kontaktovala veľké spoločnosti sociálnych médií v priebehu niekoľkých hodín po výtržnostiach v Dubline, aby im pripomenula ich právne povinnosti týkajúce sa šírenia nezákonného obsahu online, hrozieb, nenávistných prejavov a “dezinformácií.”

Dňa 28. novembra ministerka pre cestovný ruch, kultúru, umenie, Gaeltacht, šport a médiá Catherine Martinová povedala írskemu parlamentu, že online regulačné orgány “vyzývajú tých, ktorí vidia nenávistné prejavy alebo iný nezákonný obsah online, aby ich nahlásili platformám alebo Gardai.”

Uprostred rastúceho napätia a obáv z masovej imigrácie, housing, a kriminalita v komunitách po celej krajine, írska vláda namiesto toho plánuje prijať legislatívu na obmedzenie slobody prejavu. Nový zákon o nenávistných prejavoch sa považuje za jeden z najprísnejších drakonických zákonov o nenávistných prejavoch na svete.

Návrh zákona o trestnej justícii (podnecovanie k násiliu alebo nenávisti a trestné činy z nenávisti) z roku 2022 (návrh zákona o nenávistných prejavoch) bude kriminalizovať všetky prejavy, ktoré sú “pravdepodobné, že budú podnecovať nenávisť, alebo násilie” voči takzvaným “chráneným skupinám.”

PREHLÁSENIE: Tucker Carlson, Steve Bannon deklarovali masovú migráciu po nedávnom útoku v Írsku

Právny predpis vágne definuje “nenávisť” ako “nenávisť voči osobe alebo skupine osôb v [írskom] štáte alebo inde z dôvodu ich chránených charakteristík.” Chránené charakteristiky zahŕňajú rasu, národnosť, pohlavie, sexuálnu orientáciu a náboženstvo.

Radikálny návrh zákona uvádza, že už len samotné vlastnenie “nenávistného” obsahu na svojich zariadeniach alebo držanie nápisov, plagátov a transparentov, ktoré by mohli podnecovať “nenávisť”, môže viesť k obvineniu z trestného činu a odňatiu slobody až na päť rokov.

Úrady budú môcť zabaviť všetky elektronické zariadenia vrátane telefónov, notebookov a tabletov a prinútiť jednotlivcov, aby odovzdali heslá, aj keď nebol spáchaný žiadny trestný čin.

Nezávislá írska senátorka Sharon Keogan verí, že hlavným cieľom zákona o nenávistných prejavoch je “čiastočne navrhnutý na umlčanie politických disidentov.”

V virálne video z júna, ktoré si získalo medzinárodnú pozornosť, senátorka Strany zelených Pauline O’Reillyová počas diskusie o navrhovanom zákone v írskom Senáte odhalila skutočnú povahu radikálnych zákonov o nenávistných prejavoch.

“Keď sa nad tým zamyslíte, všetky zákony, všetka legislatíva je o obmedzovaní slobody. Presne to’tu robíme,” povedala. “Obmedzujeme slobodu, ale robíme to pre spoločné dobro.”

Čítajte: Írski psychiatri blastujú navrhovaný zákon o asistovanej samovražde

Na sociálnej sieti X reagoval na virálne video írskej senátorky senátor z Ohia James David Vance slovami, že keby to bolo v “Rusku, Číne alebo mnohých iných krajinách, nazvali by sme to totalitným a pohrozili by sme ekonomickými sankciami.”

Elon Musk, majiteľ spoločnosti X, označil plánovanú legislatívu za “masívny útok proti slobode prejavu.”

Zákon o nenávistných prejavoch bol v írskom parlamente schválený v apríli 2023 a v súčasnosti sa nachádza vo fáze výboru v Senáte.