Screenshot-2023-11-30-at-1.04.55-PM-810x500.png

Návrh zákona Bloc Québécois sa snaží odstrániť náboženské presvedčenie ako obranu proti "nenávistným prejavom

19
Neutral

Strana Bloc Québécois uvádza rastúce napätie v Kanade ako dôvod na odstránenie náboženstva ako obhajoby proti obvineniam z nenávistných prejavov v novo predloženom federálnom návrhu zákona.  

Líder Bloc Québécois Yves-François Blanchet predložil 28. novembra návrh zákona C-367, ktorého cieľom je odstrániť ustanovenia o používaní náboženstva ako obhajoby proti “obvineniam z nenávistných prejavov”, pričom tvrdí, že zmena je potrebná vzhľadom na nárast “antisemitských” útokov v Kanade od vypuknutia izraelsko-hamasovskej vojny začiatkom októbra.   

“Môžeme sa obávať, že tieto činy boli podporené výnimkou v trestnom zákonníku,” povedal Blanchet v Dolnej snemovni.  

Návrh zákona by zmenil  Trestný zákonník tak, aby sa ako obrana proti úmyselnému podporovaniu nenávisti alebo antisemitizmu vylúčila skutočnosť, že osoba v dobrej viere vyjadrila alebo sa pokúsila argumentáciou vytvoriť názor na náboženskú tému alebo názor založený na viere v náboženský text.” 

Premiér Justin Trudeau na návrh zákona reagoval slovami: “Budeme sa zaoberať návrhom zákona môjho ctihodného kolegu’aby sme zistili, či môže pomôcť v boji proti nenávisti a podnecovaniu násilia. Je to zložitá otázka, ale sme tu, aby sme konštruktívne pracovali na ochrane Kanaďanov."” 

Jack Fonseca z Campaign Life Coalition pre LifeSiteNews povedal: “Obávam sa, že tento návrh zákona vôbec nie je o ochrane Židov pred násilím. Domnievam sa, že jeho skutočným cieľom je umožniť, aby boli kresťania v budúcnosti obvinení z nenávistných prejavov za vyjadrenie pokojného biblického presvedčenia o homosexualite a transgenderizme.” 

“Výzvy k násiliu by mali byť samozrejme stíhané,”vysvetlil Fonseca. “Avšak nenávistným prejavom, ktoré nepredstavujú výzvu k násiliu, by sa malo v demokratickej spoločnosti čeliť dobrými prejavmi, ktoré odhaľujú nenávisť takú, aká je.” 

“Cenzurovanie nenávistných prejavov, ktoré nepredstavujú výzvu k násiliu, ich jednoducho vytláča do podzemia a umožňuje im hnisať a rásť ešte agresívnejšie v tieni,” pokračoval. “To je ďalší dôvod, prečo je zachovanie slobody prejavu v Kanade také dôležité a prečo stojí za to tolerovať názory, ktoré považujeme za škaredé a urážlivé. Cenzúra nie je riešením.” 

“Tento návrh zákona Bloc Quebecois je len trójskym koňom, ktorý umožní budúce pogromy na kresťanov a všetkých veriacich z iných náboženstiev, ktorí verejne nesúhlasia s ideológiou LGBT,” varoval.  

“Len sa nad tým zamyslite. Odôvodnenie, ktoré poskytuje Blok, ktorý je ateistickou marxistickou politickou stranou, nedáva zmysel,”poukázal Fonseca. “Polícia už môže útočníkov obviniť z pokusu o vraždu za streľbu na židovskú školu v Quebecu alebo z nejakého nedbanlivého ohrozenia strelnou zbraňou.” 

Podľa Blancheta navrhol úpravu trestného zákonníka v dôsledku nárastu antisemitských útokov v Kanade, a najmä v Montreale, po vypuknutí izraelsko-hamasáckej vojny.  

V posledných týždňoch sa židovské školy v Kanade čoraz častejšie stávajú terčom propalestínskych protestov. Dňa 12. novembra bola už po druhýkrát ostreľovaná montrealská škola Ješiva Gedola’. Začiatkom novembra táto škola aj ďalšia židovská škola požiadali o pomoc po tom, čo sa na ich budovy po hodinách strieľalo.  

Posledný týždeň polícia vyšetrovala bombovú hrozbu v torontskej komunitnej hebrejskej akadémii Tanenbaum. Najmä posledný útok sa odohral 27. novembra, keď bol 27. novembra hodený Molotovov koktail na vchod Rady židovskej komunity v Montreale. 

V súčasnosti navyše RCMP vyšetruje prejav moslimského kazateľa Adila Charkaouiho v Montreale.  

“Alah, znič sionistických agresorov… Alah, spočítaj každého z nich a všetkých ich zabite a neosloboď ani jedného z nich. Alah, priveď na nich čierny deň,” povedal Charkaoui počas propalestínskeho zhromaždenia 28. októbra.  

Charkaoui neskôr tvrdil, že jeho prejav “neobsahoval žiadnu nenávisť ani výzvu k násiliu,” pričom zdôraznil, že priamo nepovedal “Žid.”  

Fonseca však upozornil, že “podľa trestného zákonníka už polícia môže dotyčného muža obviniť z podnecovania k násiliu a z vyslovenia hrozby smrti za výrok ‘zničte sionistických agresorov.'” 

“Posledný výrok nie je’ani citátom z Koránu! Prokurátori NEpotrebujú obhajobu náboženského presvedčenia odstránenú z kanadského trestného’zákonníka, aby mohli pokračovať v trestnom stíhaní,”vyhlásil. “Je to’úskok na iný účel.” 

“Domnievam sa, že práve preto Trudeau signalizoval principiálnu podporu návrhu zákona Bloku,” dodal Fonseca. “Pretože Trudeau sa pozerá dopredu na to, ako ho môže využiť na zničenie kresťanstva a ďalšie upevnenie ideológie LGBT.” 

Práve prešiel prvým čítaním, návrh zákona C-367 musí byť ešte dvakrát prečítaný v Dolnej snemovni, aby mohol byť postúpený Senátu.  

Nie je to prvýkrát, čo sa izraelsko-hamská vojna využila na presadenie nových právnych predpisov. Minister spravodlivosti Arif Virani 21. novembra povedal, že je jasné, že je potrebná legislatíva na zákaz určitého internetového obsahu vzhľadom na streľbu a útoky spáchané v Kanade od vypuknutia izraelsko-hamasovskej vojny. Neposkytol však podrobnosti týkajúce sa toho, čo bude cenzurované.