GettyImages-466515618-1-810x500.jpg

Ruský najvyšší súd zakázal "medzinárodné LGBT hnutie" ako "extrémistické

27
Neutral

Najvyšší súd ruskej vlády oficiálne vyhlásil “medzinárodné sociálne hnutie LGBT” za “extrémistické” a zakázal jeho činnosť.  

Najvyšší súd Ruska počas pojednávania 30. novembra schválil žiadosť, ktorú začiatkom mesiaca podalo ministerstvo spravodlivosti, aby bolo hnutie považované za extrémistické, a preto zakázal jeho formálne akcie v krajine.  

Keďže konkrétne činy, ktoré sú zahrnuté v označení ministerstva’za “medzinárodné spoločenské hnutie LGBT”, nie sú jasné, rozhodnutie Najvyššieho súdu pravdepodobne otvára dvere k tomu, aby boli organizácie LGBT zatvorené a ich lídri a členovia kontrolovaní orgánmi činnými v trestnom konaní.  

Ako už predtým informovaloRádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda, rozhodnutie bolo výsledkom žaloby podanej ministerstvom spravodlivosti, ktoré uviedlo, že “v činnosti hnutia LGBT pôsobiaceho na území Ruskej federácie boli identifikované rôzne znaky a prejavy extrémistickej orientácie vrátane podnecovania sociálnych a náboženských rozporov.” 

Rozhodnutie sa stretlo s verejnou odozvou ľavicových stúpencov LGBT vrátane notoricky pro-LGBT Organizácie Spojených národov (OSN), ktorej šéf “ľudských práv” – Volker Turk – sa pohotovo dožadoval, aby vláda “okamžite zrušila” to, čo označil za “neprimerané obmedzenia” pre “LGBT ľudí.” 

Rozhodnutie je najnovším krokom ruskej vlády na obmedzenie vplyvu LGBT agendy v krajine. Počnúc rokom 2013 Kremeľ – na čele s prezidentom Vladimirom Putinom – zmenil ruské zákony a politiku tak, že zakázal “netradičné sexuálne vzťahy” verejne ukazovať v prístupe maloletých. Nedávno, v roku 2020, vláda zakázala legálnosť “manželstiev osôb rovnakého pohlavia.” 

Tlak proti radikálne liberálnej agende dusiacej západný svet sa zrejme zvýšil po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu.

Predtým sa Putin vyjadril, čo naznačuje menší morálny nesúhlas s homosexualitou a transgenderizmom, ale väčšie obavy z indoktrinácie neplnoletých agresívnou propagandou, ktorá je v rozpore s konzervatívnym presvedčením, ktoré zastáva väčšina občanov krajiny&nbsp.  

Počas výrokov z roku 2019 Putin médiám povedal, že ruská vláda nemá “žiadny problém s LGBT osobami” a verbalizoval podporu “nechať ich žiť tak, ako si želajú.” Na svoje zdanlivo podporné komentáre o “nechaj[me] každého byť šťastným” nadviazal zdôraznením, že učiť deti, že “môžu hrať päť alebo šesť rodových rolí”, je “prehnané.” 

Ak niektorí konzervatívci privítali snahy Putinovej”administratívy ako veľmi potrebné prijatie tradičných hodnôt, jeho odsúdenie LGBT agendy”útoku na spoločnosť a kritika sexualizácie detí sa nezaobišli bez jeho konfliktných názorov na iné tradičné hodnoty.  

Keď ide o stále vypätú diskusiu o potratoch, Putinovo vedenie sa nedokázalo postaviť za tradičné konzervatívne hodnoty, ktoré podporovalo v oblastiach, ako je napríklad rodová ideológia. Rusko bolo prvou krajinou, ktorá legalizovala potraty už v roku 1920, a jeho úradujúci prezident vyjadril podporu vraždeniu nenarodených detí, pričom sa v roku 2017 označil za neochvejne “pro-choice;.” 

Rusko v súčasnosti povoľuje interrupciu do 12. týždňa tehotenstva, pričom táto hranica sa v prípade znásilnenia predlžuje o ďalších 10 týždňov, a povoľuje výnimky pre interrupciu až do narodenia pod zastrešujúcim pojmom “lekárska nevyhnutnosť.”