Shutterstock_2290525915-810x500.jpg

Snemovňa reprezentantov USA navrhuje zákon, ktorý ruší plánované rodičovstvo a zakazuje "zmeny pohlavia" za peniaze daňových poplatníkov

20
Kultúra života

Návrh zákona o výdavkoch pre ministerstvá zdravotníctva a sociálnych služieb, práce a školstva obsahuje viacero pro-life a pro-family ustanovení.

House Resolution 5894 čaká na hlasovanie po tom, čo prešla výborom pred Dňom vďakyvzdania. Je to jedna z prvých veľkých skúšok pre nového predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona a jeho schopnosť presadiť pro-life a pro-family zákony.

“Návrh zákona by tiež zrušil federálne dotácie z hlavy X pre kliniky plánovania rodiny vrátane plánovaného rodičovstva,” uviedol Axios.

Takisto by podľa analýzy Axiosu zabránil Medicare a Medicaid platiť za takzvané “zmeny pohlavia” pre osoby, ktoré bojujú so zámenou pohlaví. Legislatíva by tiež zakázala financovanie postgraduálneho lekárskeho vzdelávania, pokiaľ by program neumožňoval “opt-in” oproti “opt-out.”

Republikánsky poslanec USA Roy Aderholt z Alabamy, hlavný predkladateľ legislatívy, uviedol, že návrh zákona “zakazuje financovanie programov zameraných výlučne na rozmanitosť, rovnosť a inklúziu a eliminuje financovanie plánovaného rodičovstva a ďalších kontroverzných grantov.”

“Chráni tiež náboženskú slobodu a hodnoty tým, že zastavuje nariadenie tejto administratívy, ktoré by vyžadovalo, aby školy umožnili biologickým chlapcom súťažiť s dievčatami v ženských”športových programoch, a zakazuje, aby akékoľvek federálne financovanie smerovalo na presadzovanie politiky rodovej identity alebo na sociálne, hormonálne a chirurgické zásahy, aby vyzerali ako opačné pohlavie,” podľa vyhlásenie na jeho podporu.

Návrh zákona tiež chráni Hydeov dodatok, ktorý zakazuje priame platenie interrupcií z prostriedkov daňových poplatníkov, a tiež by zakázal financovanie prezidentského executive orders na rozšírenie zabíjania nenarodených detí po Dobbsovom rozhodnutí.

“Návrh zákona zachováva dlhoročný Hydeov dodatok, aby sa zabezpečilo, že finančné prostriedky daňových poplatníkov sa nepoužijú na potraty na požiadanie a že nikto nebude nútený zúčastniť sa na potrate alebo naň odkázať v rámci federálnych programov,” uviedol poslanec Aderholt. “Návrh zákona tiež zabezpečuje, aby sa prostriedky daňových poplatníkov nepoužívali na obchádzanie štátnych zákonov obmedzujúcich prístup k interrupciám, a zabezpečuje, aby sa federálne prostriedky na výskum nepoužívali na ľudské fetálne tkanivo získané z dobrovoľného potratu.”

Tiež ocenil, že legislatíva zakazuje, aby prostriedky išli na nebezpečný výskum získania funkcie, ktorý bol spojený s COVID-19. Návrh zákona tiež zakazuje, aby finančné prostriedky smerovali do organizácie EcoHealth Alliance. Táto skupina je úzko prepojená s Wuhanským inštitútom virológie, odkiaľ sa predpokladá, že koronavírus unikol.

Niektorí liberálni republikáni údajne proti legislatíve vystupujú, vrátane kongresmana Briana Fitzpatricka z Pensylvánie, ktorý je proti ustanoveniam o defundovaní potratových ustanovení. Podľa jeho slov tieto časti “nemajú miesto v žiadnom z týchto zákonov —nula,” podľa Politico.

Biely dom je tiež v opozícii.

Je stanovil na novembrovom zasadnutí vlády SR. 13:

Návrhy zákonov obsahujú aj množstvo nových, straníckych politických ustanovení s ničivými dôsledkami, vrátane poškodenia prístupu k reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, ohrozenia zdravia a bezpečnosti lesbičiek, gejov, bisexuálov, transrodových, homosexuálnych a intersexuálnych (LGBTQI+) Američanov, ohrozenia rovnosti manželstiev, brzdenia kritických iniciatív v oblasti zmeny klímy a znemožnenia administratíve podporovať rozmanitosť, rovnosť a inklúziu.

Biely dom uviedol, že návrh zákona “uprednostňuje radikálnu pravicovú politiku pred potrebami amerického ľudu tým, že odstraňuje dôležité programy, na ktoré sa Američania každý deň spoliehajú, a namiesto toho sa snaží násilne zaviesť hlboko nepopulárne politiky pomocou jedovatých piluliek.”

Legislatíva bude musieť prejsť a byť zosúladená s podobnými návrhmi výdavkov Senátu, ktoré nepodporujú pro-life a pro-family program.

Predseda Johnson si vyslúžil pochvalu od konzervatívcov za svoje pro-life a pro-family postoje. Kriticky sa vyjadril k agende LGBT a podporil právne predpisy na obmedzenie potratov. Terry Schilling z organizácie American Principles Project nazval Johnsona “neochvejným konzervatívcom a prorodinným zástancom počas jeho pôsobenia v Snemovni reprezentantov.”

V októbri prevzal funkciu po tom, ako hŕstka republikánov spolu s demokratmi zosadila predsedu Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho.

Čitatelia, ktorí sa chcú podeliť o podporu zákona H.R. 5894, si môžu vyhľadať kontaktné údaje na svojich volených zástupcov tade.